Szlávik János: az előrejelzések szerint június elejére lecsenghet a járvány Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. május 15.

Villámnarancs

Ez azonban csak becslés. És messze még a nyájimmunitás.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián azt mondta: a magyarországi előrejelzések június elejére teszik a koronavírus-járvány itthoni lecsengésének várható időpontját, ez azonban csak becslés – írja a Magyar Nemzet.

A szakember hozzátette, senki sem tudhatja biztosan, ez mikor következik be, és azt sem, hogy ezek után mikor jelenik meg esetleg újra a fertőzés járványos méretekben hazánkban, világszinten pedig még jó néhány hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy ez a járvány megnyugodjon.

"A Covid-19 helyzete a világban jelenleg azt mutatja, hogy az időjárásnak nincs olyan nagy szerepe a koronavírus terjedésében, mint ahogyan azt például az influenzánál megfigyelhettük. Ez sajnos előrevetítheti, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron a fertőzéssel számolnunk kell, még ha nem is hatalmas járvány formájában" – közölte Szlávik.

Szlávik János főorvos sajtótájékoztatót tart

Szlávik János egy korábbi sajtótájékoztatón

Fotó: MTI

Hangsúlyozta, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 50-60 százalékának találkoznia kell a vírussal, de nálunk egyelőre alig néhány százalékra tehető ez az arány. Ráadásul, aki megkapta a fertőzést, az sem feltétlenül védett, mert a koronavírusra nem igaz, hogy a betegséget követően megfelelő mennyiségű antitest marad a gyógyult ember szervezetében.

A koronavírus esetében csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű védő antitest, akik súlyos tünetekkel vészelték át a fertőzést. Enyhe lefolyásnál az antitestek szinte kimutathatatlanok – magyarázta a szakember, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a fertőzés leküzdésében a celluláris immunitásnak is szerepe van, Ez esetben a memóriasejtek harcolnak a vírussal, más mechanizmussal.

"Szeretném azt hinni, hogy hasonlóképpen a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz, a koronavírus esetében is van ezeknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra" – nyilatkozta Szlávik.

Figyelmébe ajánljuk