Szlávik János: az előrejelzések szerint június elejére lecsenghet a járvány Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. május 15.

Villámnarancs

Ez azonban csak becslés. És messze még a nyájimmunitás.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián azt mondta: a magyarországi előrejelzések június elejére teszik a koronavírus-járvány itthoni lecsengésének várható időpontját, ez azonban csak becslés – írja a Magyar Nemzet.

A szakember hozzátette, senki sem tudhatja biztosan, ez mikor következik be, és azt sem, hogy ezek után mikor jelenik meg esetleg újra a fertőzés járványos méretekben hazánkban, világszinten pedig még jó néhány hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy ez a járvány megnyugodjon.

"A Covid-19 helyzete a világban jelenleg azt mutatja, hogy az időjárásnak nincs olyan nagy szerepe a koronavírus terjedésében, mint ahogyan azt például az influenzánál megfigyelhettük. Ez sajnos előrevetítheti, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron a fertőzéssel számolnunk kell, még ha nem is hatalmas járvány formájában" – közölte Szlávik.

Szlávik János főorvos sajtótájékoztatót tart

Szlávik János egy korábbi sajtótájékoztatón

Fotó: MTI

Hangsúlyozta, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 50-60 százalékának találkoznia kell a vírussal, de nálunk egyelőre alig néhány százalékra tehető ez az arány. Ráadásul, aki megkapta a fertőzést, az sem feltétlenül védett, mert a koronavírusra nem igaz, hogy a betegséget követően megfelelő mennyiségű antitest marad a gyógyult ember szervezetében.

A koronavírus esetében csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű védő antitest, akik súlyos tünetekkel vészelték át a fertőzést. Enyhe lefolyásnál az antitestek szinte kimutathatatlanok – magyarázta a szakember, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a fertőzés leküzdésében a celluláris immunitásnak is szerepe van, Ez esetben a memóriasejtek harcolnak a vírussal, más mechanizmussal.

"Szeretném azt hinni, hogy hasonlóképpen a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz, a koronavírus esetében is van ezeknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra" – nyilatkozta Szlávik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.