Valószínűleg már maguk a kormánytagok sem értik, mit beszélnek CEU-ügyben

  • narancs.hu
  • 2018. november 1.

Villámnarancs

Ennek így semmi értelme.

Megjelent a 168 óra teljes interjúja Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, amelynek az ajánlóját már korábban szemléztük.

A miniszter CEU-ügyben egészen sajátos körkörös érvelésbe bonyolódik. Már az sem gyenge, ahogy két viszonylag egyszerű, eldöntendő kérdésre teljesen oda nem illő választ ad.

"Akkor van még remény, hogy a kormány aláírja a szóban forgó államközi megállapodást?

Nincs CEU-ügy. A magyar egyetem működik.

Akkor az amerikai nagykövettől kezdve a CEU teljes vezetésén át Bódis Józsefig, a felsőoktatásért felelős államtitkárig bezárólag mindenki félreérti a helyzetet?

A CEU ultimátumot adott a kormánynak."

De figyeljenek, a lényeg csak most jön!

"Mi azt mondjuk, amit 2017-ben is: a magyar Közép-európai Egyetemre a történtek semmilyen hatással nincsenek. Az összes oktató és kutató a Közép-európai Egyetem oktatója, kutatója, ott vannak állományban. A helyzet ugyanaz, mint két éve.

Nem, hiszen a CEU teljesítette a kormány feltételeit. Önök kint jártak idén tavasszal Amerikában. A CEU rektora azt mondja, a delegáció semmilyen kritikát nem fogalmazott meg az amerikai campusukról.

Igen, valóban elbeszélgettünk a Bard College vezetőivel. Láttunk ott egy nyolcvan négyzetméteres épületet, amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is.

Keveslik, amit a CEU tett? Nem jó a Bard College?

Ezt majd az amerikai hatóságoktól kapott információk alapján az Oktatási Hivatal dönti el.

De a hivatal ezt nem vizsgálja most.

Tekintve, hogy a CEU nem tudta benyújtani a szükséges dokumentumokat.

Azt állítja, hogy a CEU-nál pattog a labda?

A dokumentumok benyújtásának feltétele, hogy létrejöjjön a New York állam és a magyar állam közötti megállapodás. E diplomáciai aktus után be lehet nyújtani a dokumentumokat. Ezután majd az OH eldönti, mi legyen."

Összefoglaljuk. A kormány azért nem akarja aláírni a megállapodást New York állammal, ami a CEU maradásának egyik feltétele lenne, mert nem biztosak benne, hogy a CEU teljesítette a másik feltételt, ami az amerikai oktatási tevékenység. Hogy teljesítette-e a CEU ezt a feltételt, azt az Oktatási Hivatal mondhatná meg, de csak akkor, ha a CEU benyújtja a szükséges dokumentumokat. Ahhoz viszont, hogy a CEU benyújtsa a szükséges dokumentumokat, a kormánynak alá kellene írnia a megállapodást. Amit nem ír alá.

Van ennek értelme? Nincs.

Neked ajánljuk