dvd - GOUNOD RÓMEÓ ÉS JÚLIA

  • - káté -
  • 2009. március 12.

Zene

című operája közismerten négy nagy szerelmi kettősre épül, ezért egy salzburgi bemutató nem lehet meg sztárok nélkül. A tavalyi Ünnepi Játékokra Anna Netrebkót és Rolando Villazónt, a csúcsceleb álompárt tervezték, de az orosz énekesnő szülési szabadságra ment, így a mexikói tenornak új partnert kerestek.
címû operája közismerten négy nagy szerelmi kettõsre épül, ezért egy salzburgi bemutató nem lehet meg sztárok nélkül. A tavalyi Ünnepi Játékokra Anna Netrebkót és Rolando Villazónt, a csúcsceleb álompárt tervezték, de az orosz énekesnõ szülési szabadságra ment, így a mexikói tenornak új partnert kerestek. (Netrebko szülés után a Metropolitanben a Lammermoori Lucia élõ HD-közvetítésén találkozott volna újra Villazónnal, amikor viszont a tenorista jelentett beteget.) A helyettes a huszonöt éves grúz Nino Machaidze, helyes, kislányosan telt alkattal (még nem duci, de hamarosan az lehet), értékes hangmatériával, kiegyenlített tónusokkal és a vakmerõségig magabiztos énektechnikával. Úgy fest, mint akinek a legkevésbé sem strapás az éneklés. Játéka egyszerû és kiforratlan, erre-arra tipeg, aggódó kifejezést ölt - Júliája komoly lány. Mellette Villazón belehal Rómeó érzelmeibe, romantikusan ömleng és szenved, hatalmas lendülettel rohan, verekszik, vív, omlik össze. Hangja olvadékony és hajlékony, még alig kell forszíroznia a forte magasságokat, épp csak fölsejlenek az erõltetés veszélyei. Könnyed duetteket produkálnak ketten, és az egész elõadásban van valami csillogóan musicales.

A kanadai Yannick Nézet-Séguin vezette salzburgi Mozarteum Zenekar fölfokozott dinamikával, robbanékonyan játszik, a rendezõ, Bartlett Sher pedig színes szélesvásznú színpadot teremtett a Felsenreitschule emeletes sziklaárkádjai elé. Forgatagos kavalkád hullámzik gazdag kosztümökben, petárda pattan, üvegpohár törik, a veronai ifjak kicsapnak a nézõtérre, Stéphano apród a felsõ szektor könyöklõjén egyensúlyoz. Kár, hogy a szerelmesek a végén elrontják a mulatságot - igaz, a szerzõ a halálon túli boldogságot propagálta.

Deutsche Grammophon/Universal, 2008, 2 DVD

**** és fél

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.