esemény - A MARGIT HÍD ÁTADÁSA AZ AUTÓFORGALOMNAK

  • Zsámboki Miklós
  • 2010. november 25.

Zene

Népünnepély volt ez, amit az este tíz órára meghirdetett időpont előtt fél órával már kocsisor várt. Az átadás az eredeti menetrend szerint augusztusban lett volna, ezt decemberre tolták; végül csak 15 hónapig, novemberig kellett nélkülözniük az autósoknak a hidat.
Népünnepély volt ez, amit az este tíz órára meghirdetett idõpont elõtt fél órával már kocsisor várt. Az átadás az eredeti menetrend szerint augusztusban lett volna, ezt decemberre tolták; végül csak 15 hónapig, novemberig kellett nélkülözniük az autósoknak a hidat. Bár az autóforgalomnak átadták, a híd még nem készült el: a teljes átadást nyár elejére ígérik, addig a munkálatok a forgalom mellett folytatódnak. Ez valószínûleg már nem lesz olyan zavaró, mint az építkezést lassító villamosforgalom és a sínek ide-oda pakolása volt, de mindenképpen körülményesebbé teszi a munkát.

Kérdés, miért volt ilyen sürgõs az átadás? A 15 hónap alatt a félelmekkel ellentétben egyáltalán nem lehetetlenedett el a közlekedés - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az átadás másnapján is dugó volt, mint mindig. Viszont megtapasztalhatta a fõvárosi lakos, hogy mi az, ami most sem érvényesül Budapesten: az autómentes város ideája. Egy évig használhattuk a gyakorlatilag forgalom nélküli Szent István körutat és budai hídfõt: csendesek és átjárhatóak voltak. Több villáminterjú is készült a Margit hídon áthajtó (vagyis a dugóban álló) sofõrökkel, akik boldogan állították: akár 10-15 percet is nyernek a híd visszakapásával. Ennek az ára az érezhetõen rosszabb levegõ, és az, hogy a Szent István körút szinte egész hosszában bedugul.

Beszédes volt az átadó is, ami elõtt elfelejtették a pesti hídfõ zebrájánál a jelzõlámpa bekapcsolásával fékezni az eufóriában száguldó sofõröket. Átmenetileg belekóstolhattunk a mézesbödönbe, és kiderült, a város kibírja, ha kikapcsoljuk egy fontos átkelõjét (Bogotában például minden vasárnap átadnak a gyalogosoknak egy-egy fõutat, ahogy nálunk az Andrássyt - félévente). A bödönt most elvették. Hab a tortán, hogy a gyalogosoknak továbbra is az egyetlen szûk járdát kell használniuk, ahogy a bicikliseknek is, mert kerékpársáv nem került fel a hídra, és tavaszig nem is fog.

November 15.

** és fél

Figyelmébe ajánljuk