fesztivál - XIII. MAGYAR KARIKATÚRA MÛVÉSZETI FESZTIVÁL

  • Kovács Bálint
  • 2009. április 23.

Zene

Fesztiválról valójában szó sincs: a Magyar Kultúra Alapítvány ürességtől kongó székházában még a villany sincs felkapcsolva, az egyik padon eldobott banánhéj rohad a karikatúrák mellett, néhány rajz gyűrött papíron van kiállítva (harmaduk egyébként derékmagasságnál is lejjebb), sőt az egyik hiányzik is a falról, csak egy cédula jelöli a helyet. Az idei kiállítás címe: Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban - a bántóan közhelyes téma volt az ára a Külügyminisztérium jelentős anyagi támogatásának, amit azóta nyilván meg is bántak: a rajzok többsége ugyanis EU-ellenes.
Fesztiválról valójában szó sincs: a Magyar Kultúra Alapítvány ürességtõl kongó székházában még a villany sincs felkapcsolva, az egyik padon eldobott banánhéj rohad a karikatúrák mellett, néhány rajz gyûrött papíron van kiállítva (harmaduk egyébként derékmagasságnál is lejjebb), sõt az egyik hiányzik is a falról, csak egy cédula jelöli a helyet. Az idei kiállítás címe: Benne vagyunk! Öt éve az Európai Unióban - a bántóan közhelyes téma volt az ára a Külügyminisztérium jelentõs anyagi támogatásának, amit azóta nyilván meg is bántak: a rajzok többsége ugyanis EU-ellenes. Még ha tudjuk is, hogy kritizálni mindig könnyebb (és a közönség is jobban szereti), ez a magas arány akkor is elkeserítõ. Pláne, hogy a kritikák jó része nem okos: a rajzokon visszaköszönõ félelmek eleve is alaptalanok voltak, s az eltelt öt év ezt be is bizonyította. Mégis hemzsegnek az EU-ba lépve arctalanná váló emberek és vonalkóddá változó nemzeti lobogók, a Magyar Terméket agyonnyomó, külföldi címkés, fekete-fehér áruk, meg az EU15 országában diplomájukkal euróért sztriptízelõ lányok. A demagógia dr. Nerhaft Antalné Öt év alatt ennyire jutottunk címû fényképében csúcsosodik ki, amely koszos építõmunkásokat ábrázol - az õ létük igazolná az EU hiábavalóságát.

Pedig a magyar karikatúra jó is tud lenni - ez szerencsére megmutatkozik néhány alkotásban -, és az EU-téma is elbír ötletes, szellemes kritikákat. Szûcs Édua Már öt éve? címû rajza jellegzetes budapesti városképet mutat szemetelõ emberekkel, ápolatlan közterekkel és hasonlókkal: a mentalitás megváltoztatására kevés öt év - talán ötven is az. Marabunál a futópályán a magyar versenyzõ sávja lefelé tartó lépcsõ, de az edzõ biztat: "Az irány jó, a sebesség jó, igyekezz felzárkózni!"

Mire végignézem a kiállítást, már örülök, hogy kicsi az érdeklõdés: jobb, ha senki nem ez alapján ítéli meg a hazai karikatúramûvészetet.

MKA-székház, megtekinthetõ május 10-ig

** és fél

Neked ajánljuk