koncert - Shapat Terror

  • V. Á.
  • 2011. április 14.

Zene

A kétezres évek közepéig még működött az a Polly Is Dead nevű zenekar, amelynek a dalszerző Polonkai Tamás (ma Bálnalovas) mellett Sohajda Péter gitáros-énekes volt a kulcsfigurája. A Polly Is Dead feloszlása után a védjegyszerű énekhanggal rendelkező Sohajda csatlakozott az akkor már Shapat Terror néven zenélő egri társasághoz, azóta pedig már túl vannak az első nagylemezen is: a Mentés Másként a tavalyi év talán legerősebb produkciója volt a hazai rockfronton.
A kétezres évek közepéig még mûködött az a Polly Is Dead nevû zenekar, amelynek a dalszerzõ Polonkai Tamás (ma Bálnalovas) mellett Sohajda Péter gitáros-énekes volt a kulcsfigurája. A Polly Is Dead feloszlása után a védjegyszerû énekhanggal rendelkezõ Sohajda csatlakozott az akkor már Shapat Terror néven zenélõ egri társasághoz, azóta pedig már túl vannak az elsõ nagylemezen is: a Mentés Másként a tavalyi év talán legerõsebb produkciója volt a hazai rockfronton.

Az A38-on a modern elemekkel átszõtt folkot játszó Kerekes Band elõtt nyitottak, és az elõzenekari poszt nem éppen ideális egy olyan zenekarnak, amely egy agyig töltött, száz-százötven fõs klubban van igazán elemében, de itt sem tudtak komolyabbat hibázni. Talán csak a helmetes John Stanierre emlékeztetõ húzóssággal és fantasztikus ízzel doboló Gál Gergõ jellegzetes, kopogósra húzott pergõje volt halkabb egy kicsit a kelleténél, de ezt bõven kárpótolta mondjuk a görcsmentesen és hitelesen elõvezetett, erre az alkalomra begyakorolt Kerekes Band-feldolgozás (Dr. Dudás), vagy a szokásos zárótétel, az egri haverjaik Egon és Dönci címû rajzfilmjének egyik betétje, az East Or West.

A saját dalokkal pedig végképp nem tudott hibázni a zenekar: ugyan semmi olyasmit nem csinálnak, ami különösebben formabontó lenne, de a grunge-os, stoneres és némi helmetes matekozással fûszerezett, tökéletesen elcsípett témákra a hangjával kicsit Chris Cornellre emlékeztetõ Sohajda olyan énekdallamokat képes írni, amelyek majdhogynem fülbemászóan slágeresek. Az instrumentális Vágóhídban és a Rózában a tavalyi év leghangulatosabb rock 'n' roll-riffjei hallhatóak - utóbbi egyébként már igazi ST-sláger a klipes Egyikse és a lemezt nyitó Fénytörés mellett, és ezek a dalok még egy ilyen rövid koncerten is képesek voltak nagyon nagyot ütni. Az ingyenesen letölthetõ nagylemez kötelezõ, de ezt a zenekart melegen ajánlott koncerten is elcsípni, amikor csak lehet.

A38 hajó, április 9.

*****

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.