lemez - GONJASUFI: A SUFI AND A KILLER

  • - minek -
  • 2010. március 25.

Zene

A Sumach Ecksként anyakönyvezett előadó eleddig vagy öt különböző művésznéven alkotott: volt ő már Randy Johnson, Sumach Valentine vagy simán Sumach is - utóbbit abban az időben használta, amikor még a Masters Of Universe, majd a Kilowattz nevű, kultikus hiphopproducer-kollektívák beltagjának számított. Egy ideje már Gonjasufiként mutatkozik: ezen a nevén vendégszerepelt Flying Lotus méltán ünnepelt 2008-as, Los Angeles című albumán - ekkor figyelt fel, s csapott le rá a Warp kiadó.
A Sumach Ecksként anyakönyvezett elõadó eleddig vagy öt különbözõ mûvésznéven alkotott: volt õ már Randy Johnson, Sumach Valentine vagy simán Sumach is - utóbbit abban az idõben használta, amikor még a Masters Of Universe, majd a Kilowattz nevû, kultikus hiphopproducer-kollektívák beltagjának számított. Egy ideje már Gonjasufiként mutatkozik: ezen a nevén vendégszerepelt Flying Lotus méltán ünnepelt 2008-as, Los Angeles címû albumán - ekkor figyelt fel, s csapott le rá a Warp kiadó. A most megjelent albumba, magától értetõdõ módon, belepiszkált Flying Lotus is, ám a zenék túlnyomó részét egy másik legenda, a közelmúltban nálunk járt Gaslamp Killer, a szakma jó értelemben vett õrültje rakta össze.

Nos, az eredmény magáért beszél. Ne számítsunk holmi "konvencionális" hiphopra: a zenecsinálónk sorozatos határtörésekkel szegélyezett munkássága ezt már eleve kizárja. Ez a rendkívül gazdag, sokrétegû zenei kollázs legalább ennyire merít a blues-, a folk- és soulhagyományból - a szabálytalan, nehezen kategorizálható szerzemények már stiláris változatosságukkal is lenyûgözik a hallgatót, s akkor még nem beszéltünk a meghökkentõ hangmintahasználatról. S persze mindez csupán a produkció egyik fele: a dj-ként, producerként, énekes/rapperként és jógaoktatóként is jeleskedõ Sumach egészen kivételes, különlegesen érzékeny, de mindenképpen kifejezõ orgánummal bír. Összetéveszthetetlen kántálása nyomán apró történetek, kis drámák elevenednek meg - a különleges hang és a nem mindennapi hangzás összefonódva, együtt röpítik a hallgatót egy másik, szinte álomszerû univerzumba.

Warp/Neon Music, 2010

*****

Figyelmébe ajánljuk