A szerk.

A nemzet disznaja

A szerk.

A képet mindenki ismeri. Világhírű lett, felkapta az amerikai sajtó is: Pócs János a nemzetközi porondon ismertebb gázszerelő már, mint Mészáros Lőrinc.

De bármilyen ismert is a kép, elmeséljük, hogy nyoma maradjon. Áll a sárban néhány jóember, néhányuknál pohár, s megdicsőült cselédmosollyal pózolnak a kamerának a lábuk előtt egy levágott disznóval, amelyre szép kalligrafikus betűkkel ráírták: Ő VOLT A SOROS!!! Így, csupa nagybetűvel, három felkiáltójellel. Háttérben rozzant utánfutó, édes Erdélyországban járunk, fene tudja, több helyen az írják, valahol Hargita megyében, testvértelepülési buli van a jásziványiakkal. Pócs képaláírása: „Ott már egy disznóval kevesebb van… szmájli Jó étvágyat!”

„Ez a kép és az aláírt kommentár leplezetlen antiszemita uszítás, amely a történelem legsötétebb korszakát idézi. Azt a korszakot, amely azzal kezdődött, hogy embereket fosztottak meg emberi jogaiktól, emberi méltóságuktól, majd emberi mivoltuktól: dehumanizálva őket – szóban, írásban és a legkülönfélébb ábrázolásokon – állatoknak, disznóknak, rágcsálóknak, férgeknek, parazita lényeknek nevezve és mutatva mindannyiukat. Ez az út vezetett oda, hogy a végén marhavagonokba zsúfolva szállítsák el őket haláltáborokba, ahol közel hatmillió ártatlan európai polgárt gyilkoltak meg” – írják a Pócs János fideszes képviselő lemondatását követelő petíciójukban magyar értelmiségiek, jelentős írók, nagyra becsült képzőművészek, tudósok, a szokásos társaság, amelyik nem hajlandó feladni. Hogy összefogásuknak Magyarországon semmi foganatja nem lesz, azt már tudjuk, hivatalos. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Soros-kampány folyik szegény jó Pócs János ellen. S felhasználva e kétségkívül hivatalos formát, elismételte Pócs sajtónak leadott magyarázkodását, miszerint rossz, aki rosszra gondol. Dehogy gondolt itt bárki is Soros Györgyre! Ez a disznó volt soron, hogy írjanak rá valami szépet.

Tényleg, hogy is gondolhatott volna bárki is Soros Györgyre, mikor már hosszú ideje kötésig gázol az ország a Fidesz Soros-kampányában, s mindenki minden áldott nap százszor az arcába kapja, televízióból, rádióból, óriás­plakátról, s persze a vízcsapból is, hogy a gonosz Soros György tele akarja migránsokkal pakolni az országot. Miért? Hogy megerőszakolják a magyarokat, hogy elvegyék a munkájukat, hogy mecseteket építsenek az óvodák helyére. Mert ez a terve. A Soros-terv.

A tiltakozók idézett mondatai pontosan leírják, hogy miről szól maga a kép, de bennük foglaltatik a kép utóélete is, amikor Orbán Viktor startjelére – hogy tudniillik „A disznóvágás ügyei nem tartoznak a kormány hatáskörébe” – a Fidesz párthatáskörben sikálja szét ezt a mocskot, rákenvén az egészet az országra. Nesztek, ez a tiétek, kinek-kinek a tetszése szerint, egyiknek a disznó, másiknak a Soros, rágódjatok rajta!

S itt véget is érhetne a történet, nincs, nem lesz folytatása, hisz azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy valamelyik egyház például megszólalna, hogy talán ezt mégsem kéne. Mikor szólalt meg bármelyik egyház is itt? Pedig hát Pócs derék hívő ember, ha megnézik gyorsan hírhedtté vált Facebook-oldalát, csak dől belőle az advent, templomi beszédének élőben készült felvételét is megosztja a követőivel. Azt mondja Isten házában, hogy így advent idején az ember rendbe teszi magát belülről, meg a szokásos dolgokat. Rendbe tette ő már a disznót is, meg amit a disznóról hazudott a sajtónak, azt is, ővele meg rendben van a papság. Derék, hívő ember.

Szóval csak a hápogni is alig bíró sajtó és a tiltakozó intelligencia maradt. Ők hamar el lesznek intézve annyival, hogy hivatásos rettegők, s már sorolja is a neveket a kormánysajtó, s valóban, mind aláírták a petíciót, akikbe szorult még valami becsület. Ezen túl, a többieknek, nekünk viszont csak a biztos tudás marad, hogy lehet, ezt is lehet. Innentől oké dehumanizálni bizonyos embertársainkat, csak gondosan kell kiválasztanunk őket; mostantól jogos őket állatoknak, disznóknak, rágcsálóknak, férgeknek, parazita lényeknek nevezni és mutatni.

A sorosozás egy darabig még nyilván kitart a Fidesznek, s a leölt feliratos disznókkal fotózkodóknak, de a kérdés már velünk van. Ki következik? KI LESZ A SOROS?

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.