A szerk.

A nemzet disznaja

A szerk.

A képet mindenki ismeri. Világhírű lett, felkapta az amerikai sajtó is: Pócs János a nemzetközi porondon ismertebb gázszerelő már, mint Mészáros Lőrinc.

De bármilyen ismert is a kép, elmeséljük, hogy nyoma maradjon. Áll a sárban néhány jóember, néhányuknál pohár, s megdicsőült cselédmosollyal pózolnak a kamerának a lábuk előtt egy levágott disznóval, amelyre szép kalligrafikus betűkkel ráírták: Ő VOLT A SOROS!!! Így, csupa nagybetűvel, három felkiáltójellel. Háttérben rozzant utánfutó, édes Erdélyországban járunk, fene tudja, több helyen az írják, valahol Hargita megyében, testvértelepülési buli van a jásziványiakkal. Pócs képaláírása: „Ott már egy disznóval kevesebb van… szmájli Jó étvágyat!”

„Ez a kép és az aláírt kommentár leplezetlen antiszemita uszítás, amely a történelem legsötétebb korszakát idézi. Azt a korszakot, amely azzal kezdődött, hogy embereket fosztottak meg emberi jogaiktól, emberi méltóságuktól, majd emberi mivoltuktól: dehumanizálva őket – szóban, írásban és a legkülönfélébb ábrázolásokon – állatoknak, disznóknak, rágcsálóknak, férgeknek, parazita lényeknek nevezve és mutatva mindannyiukat. Ez az út vezetett oda, hogy a végén marhavagonokba zsúfolva szállítsák el őket haláltáborokba, ahol közel hatmillió ártatlan európai polgárt gyilkoltak meg” – írják a Pócs János fideszes képviselő lemondatását követelő petíciójukban magyar értelmiségiek, jelentős írók, nagyra becsült képzőművészek, tudósok, a szokásos társaság, amelyik nem hajlandó feladni. Hogy összefogásuknak Magyarországon semmi foganatja nem lesz, azt már tudjuk, hivatalos. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Soros-kampány folyik szegény jó Pócs János ellen. S felhasználva e kétségkívül hivatalos formát, elismételte Pócs sajtónak leadott magyarázkodását, miszerint rossz, aki rosszra gondol. Dehogy gondolt itt bárki is Soros Györgyre! Ez a disznó volt soron, hogy írjanak rá valami szépet.

Tényleg, hogy is gondolhatott volna bárki is Soros Györgyre, mikor már hosszú ideje kötésig gázol az ország a Fidesz Soros-kampányában, s mindenki minden áldott nap százszor az arcába kapja, televízióból, rádióból, óriás­plakátról, s persze a vízcsapból is, hogy a gonosz Soros György tele akarja migránsokkal pakolni az országot. Miért? Hogy megerőszakolják a magyarokat, hogy elvegyék a munkájukat, hogy mecseteket építsenek az óvodák helyére. Mert ez a terve. A Soros-terv.

A tiltakozók idézett mondatai pontosan leírják, hogy miről szól maga a kép, de bennük foglaltatik a kép utóélete is, amikor Orbán Viktor startjelére – hogy tudniillik „A disznóvágás ügyei nem tartoznak a kormány hatáskörébe” – a Fidesz párthatáskörben sikálja szét ezt a mocskot, rákenvén az egészet az országra. Nesztek, ez a tiétek, kinek-kinek a tetszése szerint, egyiknek a disznó, másiknak a Soros, rágódjatok rajta!

S itt véget is érhetne a történet, nincs, nem lesz folytatása, hisz azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy valamelyik egyház például megszólalna, hogy talán ezt mégsem kéne. Mikor szólalt meg bármelyik egyház is itt? Pedig hát Pócs derék hívő ember, ha megnézik gyorsan hírhedtté vált Facebook-oldalát, csak dől belőle az advent, templomi beszédének élőben készült felvételét is megosztja a követőivel. Azt mondja Isten házában, hogy így advent idején az ember rendbe teszi magát belülről, meg a szokásos dolgokat. Rendbe tette ő már a disznót is, meg amit a disznóról hazudott a sajtónak, azt is, ővele meg rendben van a papság. Derék, hívő ember.

Szóval csak a hápogni is alig bíró sajtó és a tiltakozó intelligencia maradt. Ők hamar el lesznek intézve annyival, hogy hivatásos rettegők, s már sorolja is a neveket a kormánysajtó, s valóban, mind aláírták a petíciót, akikbe szorult még valami becsület. Ezen túl, a többieknek, nekünk viszont csak a biztos tudás marad, hogy lehet, ezt is lehet. Innentől oké dehumanizálni bizonyos embertársainkat, csak gondosan kell kiválasztanunk őket; mostantól jogos őket állatoknak, disznóknak, rágcsálóknak, férgeknek, parazita lényeknek nevezni és mutatni.

A sorosozás egy darabig még nyilván kitart a Fidesznek, s a leölt feliratos disznókkal fotózkodóknak, de a kérdés már velünk van. Ki következik? KI LESZ A SOROS?

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.