Tartalom

MaNcs 29. évf. 50. sz. (2017-12-14)

Publicisztika

Novák Attila

Publicisztika

A felejthetetlen Jeruzsálem

A múlt szerdán Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, s ennek megfelelően nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe fogja költöztetni.

László Géza

Publicisztika

Robin Hood nyilaitól…

Miért maradtak velünk a különadók?

A magyar gazdaságpolitika elmúlt hét évének különleges fejezete a különadók története. Ha néhány év múlva a mondoshawanok eljönnek, mert baj lesz, és Lilu elkezdi visszapergetni a magyar gazdaság filmjét, itt még ő is hosszabban elidőzik majd. Már a kiinduló helyzet értelmezése sem lesz egyszerű, hiszen a mostani – szuperlatívuszokban nem szűkölködő – kormánypárti értékelések kiindulópontja az, hogy 2011-ben tragikus volt a helyzet, durván félezer milliárdos hiányt kellett kezelni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A nemzet disznaja

A képet mindenki ismeri. Világhírű lett, felkapta az amerikai sajtó is: Pócs János a nemzetközi porondon ismertebb gázszerelő már, mint Mészáros Lőrinc.

A szerk.

A szerk.

Egyedül

Az ellenzéki pártok elmúlt pár heti izéjeihez fűzött jelen széljegyzetünkben tartózkodni fogunk a csúnya szavak, valamint a gunyoros hangnem használatától. Az indulatos-trágár-vicceskedő megközelítés, beláttuk, nem vezet sehova, ha lehetett is egy darabig röhögni az egészen, ezen már rég túl vagyunk.

Belpol

Hogyan jött ki a Jobbik 660 milliós büntetése?

Belpol

Törvény a múltból

Miután az ellenük hozott plakáttörvényt rendre kijátszotta a Jobbik–Simicska-tandem, az Állami Számvevőszék egy eddig alig érvényesített szabályra hivatkozva hozná csődközeli helyzetbe a pártot.

Belpol

„Az örökölt tehetetlenség ellen” - L. Ritók Nóra a magyarországi mélyszegénységről

A honi gyermekszegénységről Láthatatlan Magyarország címmel jelent meg „élményesszéje”: tizenévesen anyává lett vagy prostituálódott lányok, gyerekhalál, patkányokkal viaskodó családok a történetek szereplői. A szerző 18 éve viszi az Igazgyöngy Alapítvány munkáját Kelet-Magyarország egyik hátrányos helyzetű térségében, és minden létező fórumon fellép a nyomor újratermelődése ellen.

Színház
Film

Interjú

Film

„Ha újra lenne belvárosi vetítőhelyünk”

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője

A Filmalap fennhatósága alá helyezett archívumot, a tulajdonképpeni magyar filmvagyon kezelőjét az Örökmozgó hiányáról, a magyar mozgóképes örökség digitalizációjáról, az újrafelfedezés esélyeiről kérdeztük.

Zene

Opera

Zene

Egy darab sziporka

Humperdinck: Jancsi és Juliska

Kár lenne tagadni, van abban valami roppant furcsa, ha egy meseoperánál ki kell tenni a „tíz éven aluliaknak nem ajánlott” jelzés karikáját. Ahogy azon is méltán elcsodálkozhat az emberfia, ha a színpadon egy macskát varjúnak neveznek. S hát még az mennyire meglepő, sőt érthetetlen, ha egy professzionális opera-előadáson megjelenik a mikroport használata!

Lemez

Zene

Arcvesztés a csúcson

Taylor Swift: Reputation

Ahogy a country csalogányának induló hősnőnk 1989 című előző lemezével megérkezett a mainstreambe, az éppen olyan tündérmese volt, mint amilyeneket ő is megírt például a Rómeó és Júlia történetét happy endesre változtató Love Storyban.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Hol nem volt

Népszabadság-retró a Klubrádióban

„Senki nem hal meg igazán, amíg emlékszünk rá”, állítólag A Simpson családban hangzott el ez a bölcsesség, legalábbis a citatum.hu idézetgyűjtő oldal szerint, s miért is kételkednénk benne, hiszen fönt van az interneten, ahol, ugye, minden adat igazságtartalma szigorúan ellenőrzött. Tehát, ha hihetünk Simpsonéknak, akkor a Népszabadság nem „igazán” halott, a Klubrádióban hétről hétre azt ígérik ugyanis, hogy Folyt. köv., bármit is jelentsen ez.

Interaktív

Karaktertüsszentés

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány; A három testőr Afrikában – Kern András előadásában

Már-már természetfeletti jelenségként könyvelhetjük el, ahogy Rejtő Jenő regényei ellenállnak mindenféle feldolgozásnak.

Könyv

MONDO – a jogtudatosságra nevelő kártya

Könyv

Ki kell állni magunkért!

Tíz témakör, egy kerekes székes kisfiú, egy beszédhibás robot, sok-sok veszélyhelyzet, felkiáltójel, és a jogok. A MONDO kártya kedvesen, vidáman, okosan tanítja a gyerekeket empátiára, jogtudatosságra, kiállásra és a másik elfogadására.

Képzőművészet

Aj Vej-vej szabadtéri projektje New Yorkban

Képzőművészet

Jó kerítés, jó szomszédság

Bartók Béla a Park Avenue-n, Anne Frank Jackson Heightsban jön szembe New Yorkban, Aj Vej-vej hatalmas kültéri kiállításán. Megnéztük, mit mond a menekültekről a világhírű képzőművész, ha egy egész metropolisz áll a rendelkezésére.

Tudomány

A jövő fehérjéi

Tudomány

Disznóvágás a lombikban

Már a tudósok is azt sürgetik, hogy találjunk alternatívát állati­fehérje-éhségünk csillapítására. A megoldás a laborban vagy a rovarvilágban keresendő.

Interjú

Tudomány

Hímnem, nőnem

Landor Roland nyelvész

Huszonöt éve halálra ítélve hagyta el Magyarországot, ma a brisbane-i Griffith University professzora. Vendég előadóként oktatott Londonban és Sydney-ben, Kínában, Madridban, Svédországban a Lundi, Hollandiában a Leideni Egyetemen. A nyelvtani nemekről készült összehasonlító tanulmányát New Yorkban is publikálták.

Gasztro
Lokál

A Christkindlmarkt és társai

Lokál

Puncs krumplival

Kitartóan özönlenek a népek Bécs karácsonyi vásáraira, míg a háttérben gyanús ügyek zajlanak. Forralt bor, oknyomozás és egy soproni buszvezető forró krumplija a bécsi standok árnyékában.

Lélek

Hogyan lehet kezelni a migrációval kapcsolatos félelmeket?

Lélek

A nyílt beszéd ereje

A bevándorlásnak egyaránt vannak rossz, nehézséget okozó, és vannak jó, kölcsönös előnyöket eredményező összetevői. A megértéshez és az elfogadáshoz elengedhetetlen, hogy ezekről tudjunk nyíltan és őszintén beszélni.

Tévétorrent