A szerk.

Bónuszmumus

A szerk.

Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy felmérjük, az ingyenreklámon túl nem sokat várhatott Niedermüller Péter, midőn 2020. január 23-án az ATV stúdiójába igyekezett, A nap híre című műsorba.

Az erzsébetvárosi polgármestert, a DK alelnökét eleve nem funkcionáriusi minőségében hívták, hanem okostojásnak. És különben is, a mondott műsor nem arról híres, hogy megizzasztanák benne a vendéget. „Botrányos, meglepő, nagy hatású: terítéken a nap három legfontosabb híre, melyekről három szókimondó vendég formál véleményt kendőzetlen, vitatkozó, vagy éppen humoros hangnemben” – így a beharangozója, de a másik két vendég, Ónody-Molnár Dóra újságíró és Tordai Bence párbeszédes képviselő neve hallatán is borítékolhatta mindenki előre, hogy olyan nagy vita nem várható.

A három közül az volt az egyik „legfontosabb hír”, hogy „Kommunikációs krízissel küzd a Fidesz”. Az ezzel járó, sokat emlegetett orbáni ellenséggyártás kapcsán ragadta el Niedermüllert a hév, midőn ezt mondotta: „ha megnézzük, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, amiket fölsoroltunk, a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák (…) akkor ottmarad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük”. S még azt is hozzátette: „Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

Mindez sem a műsorvezetőből, sem a vendégekből nem váltott ki különösebb megütközést, s hát olvasói levelek sem tömítették el a csatorna levelesládáját – okkal –, hiszen a képzavar és eredetieskedés ellenére is egyértelmű volt, hogy mire gondol a DK alelnöke. Sőt, egészen biztosak lehetünk abban is, hogy e kedélyes, tét nélküli csevejre másnap a kutya sem emlékezett volna, ha a voltaképp ellenzéki Magyar Hang újságírója – némi nyilvánvaló témahiánytól vezérelve – nem ragadja ki az idézett szövegrészletet, és nem állítja azt, hogy a polgármester „súlyos, kirekesztő kijelentésekre ragadtatta magát”.

Mindez azért fontos, mert a Fidesz-agit­prop csak a Magyar Hang cikke után repült rá Niedermüllerre, és rajta keresztül a teljes hazai ellenzékre. A rég eltűntnek hitt Hatvannégy Vármegye döglött patkányt küldött a polgármesternek, a VII. kerületben megjelentek a Niedermüllert patkányként ábrázoló plakátok, majd az erzsébetvárosi önkormányzat épülete  előtt rendeztek tüntetést a „kirekesztés ellen”, bár az esemény csak abszurd jelszavaiban tért el a szokásos Fidesz-rendezvényektől. Miközben Bayer Zsolt, Hollik István és a többiek arról szónokoltak, hogy ők az üldözöttek, s nem tűrik a kirekesztést, a pride-okról, Orbán-barát tüntetésekről stb. ismerős köpködő, anyázó veteránok azt skandálták: „Rasszisták! Rasszisták!”. Mert hát mindent elviselnek, de a rasszizmust nem szenvedhetik. Közben újság­írókat fenyegettek, a HVG munkatársát leköpték, s volt verekedés is. A tüntetés óta is másodosztályú fideszes megmondóemberek hágnak egymás sarkára nagy igyekezetükben, Gajdics Ottó például azt nyilatkozta, hogy „a bolsevikoktól már megszoktuk, hogy azzal vádolják az embert, amit ők maguk követtek el”.

És ha még ez sem elég, álljon itt a legjobb. Az egykori békemenetek közpénzzel kitömött civiljei pedig egyenesen a római pápához szaladtak panaszra. Nyílt levelükben azt írták meg neki, könnyek között, hogy „az elmúlt napokban folyamatos támadás alatt áll a magyarországi keresztény közösség”. Nehéz időket élünk, szentatyám, reánk törtek a pogány Niedermüllerek! Talán röhögni is lehetne e szánalmas komédián, ha ezzel vége is lenne az egésznek, de amikor azt látjuk, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – amely gyakorlatilag végigkussolta az elmúlt tíz évet – arról ad ki közleményt, hogy Magyarországon „nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt”, már azt is gondolhatnánk, hogy itt tényleg mindenki meghülyült, de a papság a legjobban. De nem. Hiszen nem kell ahhoz nagyon éles szem, hogy átlássuk, a cigányok, az ügyvédek, a bírók és az elítéltek után újabb ellenség született: a véres kezű keresztényüldözők. Annak már nincs jelentősége, hogy a Fidesz Niedermüllernek, vagy a Magyar Hangnak köszönje-e meg e bónuszellenséget. Aki ugye az összes eddigi mumusnál jobb, mert valójában bárki lehet.

 

Figyelmébe ajánljuk