Tartalom

MaNcs 32. évf. 06. sz. (2020-02-06)

Publicisztika

Inkei Péter

Publicisztika

Nem pártatlan, parttalan

Mennyit költ az Orbán-kormány kultúrára, és hogyan?

Az Európai Unióban valóban a magyar kormány fordítja arányaiban a legtöbb közpénzt kultúrára. E pénzek magas hányada beruházásra megy el, s a ráfordítás óriási része ad hoc kormányhatározatok által ölt testet. A kormánynak kedves projektek mellbevágóan bőkezű támogatásának árnyékában a kultúrmunkások tízezrei ínséges fizetést kapnak, és szűkülnek az autonóm kulturális műhelyek feltételei is.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bónuszmumus

Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy felmérjük, az ingyenreklámon túl nem sokat várhatott Niedermüller Péter, midőn 2020. január 23-án az ATV stúdiójába igyekezett, A nap híre című műsorba.

A szerk.

A szerk.

Meg van értve?

Itt a vagyonbevallási időszak, csőstül jönnek a jó és rossz hírek az állami vezetők kendőzetlen anyagi helyzetéről – mindmegannyi tanulságos eset.

A szerk.

A szerk.

Hazafiak

„A módosított Nemzeti alaptanterv új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához” – mondta múlt pénteken Kásler Miklós miniszter.

Külpol

Miért veszünk ennyi német fegyvert?

Külpol

Van az a pénz

Romló politikai megítélését is kompenzálni akarja Orbán Viktor akkor, amikor francia és főleg német hadiipari konszernektől vásárol fegyvereket és eszközöket.

A Szardíniák mozgalma Olaszországban

Külpol

A kishal megeszi

Bár nagyon készültek rá, a január végi tartományi választásokon a szélsőjobb nem tudta bevenni Emilia-Romagnát – nem kis részt a Le Sardine civil mozgalomnak köszönhetően.

Külpol

Exportált orbánizmus 1.: Láb az ajtórésben

Az elmúlt években az Orbán-kormány jelentős összegeket költött a szomszédos országokban élő magyarokra. Riportsorozatunkban annak jártunk utána, hogyan hasznosulnak ezek a hatalmas összegek a határon túl, és hogyan növeli befolyását a magyar kormány Szlovéniában, Szerbiában és Romániában.

Belpol

Interjú

Belpol

„Aztán az ember pusztul el”

Matskási István biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatója

Kiszivárgott hírek szerint a kormány titkos határozattal már döntött arról, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költözik. Az intézmény volt főigazgatóját a döntés körülményeiről és szomorú következményeiről faggattuk.

Feszültségek a magánosított Corvinuson

Belpol

Tagja a rendnek

Kezd láthatóvá válni, mivel jár, hogy a korábban állami egyetemként működő Corvinust kiszervezték egy alapítványhoz. Az új vezetők menedzsmentszemlélete ütközik az egyetemi autonómiával, és viták övezik a bérmegállapodásokat is.

Könyv

Könyv

Könyv

Ellenséges hatalom

Ulrich Alexander Boschwitz: Az utazó

Egyszerre kiváló regény és felbecsülhetetlen értékű kordokumentum Az utazó. 1938 novemberében, a Kristályéjszakát követő hetekben vetette papírra a Németországból három évvel korábban elmenekült szerző, így jó eséllyel nevezhetjük a náci pogromok egyik első irodalmi feldolgozásának.

Zene

Interjú

Zene

„Keményen bántak velem”

Ute Lemper énekes

Musicalszínészből lett a Kurt Weill-dalok, a berlini kabaréslágerek, a francia sanzonok és Marlene Dietrich örökzöldjeinek értő tolmácsolója. Élete alkonyán az idős díva rá is csörgött, háromórás telefonbeszélgetésük adta az ihletet a Randevú Marlenével című előadáshoz, amellyel február 13-án a Müpában szerepel.

Interjú

Zene

„Addig zeng, amíg le nem fogjuk”

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész

Az orosz származású, hétéves kora óta Magyarországon élő muzsikus nem zárkózik be a hangszerére írt klasszikus repertoár világába. Schubert Téli utazásának zongoraszólamát írta át hárfára, s Baráth Emőkével február 8-án és 10-én adja elő újra.

Lemez

Zene

Leadták a drótot

Wire: Mind Hive

A rocktörténet számos izgalmas, némi túlzással mágikus évet ismer. Ilyen volt 1977 is, amikor végképp nyilvánvaló lett, hogy az alig néhány éve kezdődött punkrobbanás hány és hány izgalmas punk utáni irányzatnak nyithat teret.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Theodora nem tud aludni

Ügynökjáték a Tilos Rádióban

Ritka, hogy egy új hangjáték premierje olyan sajtófigyelmet kapjon, mint amilyen most az Obiectiva Theodora bemutatóját kísérte.

Színház

Színház

Színház

Mélyhűtött szerelem

Abe Burrows: Kaktuszvirág

A mű ismerős, a szerzői név ellenben ismeretlen: a bulvárvígjátékoknál amúgy korántsem szokatlan képlet Abe Burrows és az ő Kaktuszvirága esetében jószerint törvényszerűnek tekinthető.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

drMáriás: „Magyar György irodájában lóg a Gyurcsány-képem”

Groteszk politikusfestményei nagy népszerűségnek örvendenek, de vannak, akik ebbéli munkásságában a dörgölőzést látják. A művész nem pihen, most épp Borkai Zsolt történetét festi, nemrégiben pedig a Tudósokkal tartott lemezbemutatót. A műtermében, festményei között beszélgettünk.

Képzőművészet

A modernizmus műemlékei

Öt kortárs reflexió a Haszkovó-lakótelepre

Veszprém lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa. A Paradigma Ariadné építészstúdió ennek keretében szervezett építészeti témájú kulturális eseményeket a városban.

Gasztro
Tudomány

Higgyünk-e a kalóriatáblázatoknak?

Tudomány

Égető szükség

Minden élelmiszer csomagolásán akkurátusan feltüntetik, mennyi kalóriát tartalmaz. De érdemes-e számolgatni?

Lélek

Hogyan kérjünk bocsánatot, és miért bocsássunk meg?

Lélek

Szívből vagy színre

Soha korábban nem kértünk ennyi bocsánatot, és soha nem tulajdonítottunk ekkora jelentőséget neki, legyen szó személyes, társadalmi vagy államközi sérelmekről. De mi is az a megbocsátás, és miért nem elvárható?

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Tavalyi hó

Guy Ritchie: Úriemberek

Nyilván mindenkinek az életében eljön az az idő, amikor a saját szüleire kezd hasonlítani, és elhangzik a szájából a rettegett mondat, miszerint „régen minden jobb volt”.