A szerk.

Meg van értve?

A szerk.

Itt a vagyonbevallási időszak, csőstül jönnek a jó és rossz hírek az állami vezetők kendőzetlen anyagi helyzetéről – mindmegannyi tanulságos eset.

De essünk először túl a rossz híreken, hisz minden jó, ha jó a vége, bár azt azért mégis nehéz feldolgozni, hogy Magyarország miniszterelnökének nincs egy kanyi forint megtakarítása. Mi lesz így a miniszterelnök úrral, ha beüt valami, elromlik például a mikró, mert az ördög nem alszik? Ma már hatvan-nyolcvanezer egy épp csak rendesebb darab, grillfunkcióval. Tavaly még volt megtakarítása (tehát a szó szoros értelmében) szegény miniszterelnök úrnak, nem sok, nem hivalkodó összeg, inkább puritán, de biztosnak tűnt. Kis híján egymillió-négyszázezer forint, azért már egy megkímélt állapotú Dacia Logant is lehet venni, megbízható kereskedőtől, dokumentált km-előélettel (149 255 km), tavaly múlt épp tízéves. Dustert sajna nem találtunk ilyen alacsony áron, de hiába is keresnénk, odalett a megtakarítás, se kocsi, se mikró, jól nézünk ki. Szerencsére ismerjük miniszterelnök urat, ő nem adja fel, az idén majd összeszedi magát egy kicsit, mert ebben a mai világban az fontos. Addig meg, ha komoly a baj, Mészáros Lőrinc elsejéig biztos kisegíti.

Áder Jánosnak egyenesen kölcsönt kellett felvennie, sokan járunk ebben a cipőben, neki lakásra kellett. Nem lesz könnyű törleszteni azt a 45 milliót, pláne az ő korában. Ráadásul ezért csak a lakás ötven százaléka az övé. Szorítunk elnök úrnak is, bár neki akad némi megtakarítása, úgyhogy csak kigazdálkodja valahogy.

Szerencsére Rogán Antalnak nincs ilyen gondja, de ő épp elvált szegény, úgyhogy pénz aligha vigasztalja. Pedig ha a pénz tudna vigasztalni, akkor Rogán Antal nagyon meg lenne vigasztalva, mert bő 800 millió forintot takarított be tavaly, ami azért már elég szép summa. Igen ám, de ehhez el kellett adnia a híres Pasa parki haciendáját, amihez annyi szép emlék kötötte. Nagy bajában az üzleti érzéke legalább nem hagyta cserben, volt esze Mészáros Lőrinc valamelyik alsó leágazásának passzolni el a kecót, ahogy az értő sajtó írja, „aranyáron”. A 2 és fél milliós négyzetméterár még önmagában sovány vigasz lenne, csakhogy Rogán Antal bánatában nemhogy magát találja fel általában, de mindig valami mást is. Legyünk őszinték, Rogán Antal örömében és bánatában is feltalál valamit, ő már csak ilyen, pörögnek a fogaskerekek abban a nyughatatlan agyában. Lehet irigykedni, de tedd a szívedre a kezedet, nyájas olvasó, te mit találtál fel tavaly? Látod, jobb, ha hallgatsz. Hogy Rogánnak majd’ kétszázmillát hozott az aláíró gép, amit kifundált? Még alul lett fizetve! Majd ha a hazudógépet is felfedezi, akkor lesz a nagy kaszálás.

Meg még ilyen kicsiségek. Nehogy már azon akadjunk fenn, hogy Varga Judit csak tavaly 7 és fél milliócskát airbnb-zett össze. Kinek a szemét csípi, hogy Lázár János 2019-ben megszerezte 34. jubileumi ingatlanját? Mindig csak az az irigység.

Pláne, hogy vannak itt zaftosabb esetek is! Mi van például Gyuri bohóc balatoni nyaralójával? Amikor Gödölye, a másik bohóc az egész éves gázsijából csak egy arcképes fürdőbérletet tudott venni, pedig nem is szeret mosakodni. Hm? Erről miért nem beszélünk? Miért nem szerepel a műlovarnő vagyonbevallásában az eltitkolt nercbunda? Hogy van az, hogy az állatidomárnak még az elefántja is lecserélte tavaly a Mercijét újra? Önök elhiszik, hogy a légtornász a levegőből él? Na, ugye.

Valószínűleg az lehet itt a baj, hogy még a kormánysajtóban is rosszul mutatna, ha a kormány egy tollvonással megszüntetné a törvényt, mely évenkénti vagyonbevallásra kötelezi az állami vezetőket. Odalenne az átláthatóság. A rossz sajtó meg nyilván Orbán Viktor halála. Így kellett keresni valami jobbat, valami olyasmit, amit már kitaláltak előtte a világban, mert Orbán, ellentétben Rogánnal, nem feltaláló. Mert az azért elég mérsékelten eredeti ötlet, hogy csináljunk cirkuszt az egész vagyonbevallásból. De mégis ez tűnik a legmegengedőbb, legjóhiszeműbb forgatókönyvnek. Hisz kétségkívül szemhunyás, már-már mentegetés cirkusznak nevezni a vagyonbevallás jelen rendszerét. Annál sokkal többről, sokkal durvábbról van szó.

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az aktuális (meg az összes eddigi) vagyonbevallása azt üzeni az ő szeretett nemzetének, hogy nesztek, töröljétek ki vele a seggeteket! Belenéznétek a bugyellárisomba, szemtelen csürhe, csak azért, mert törvény van róla? Törvény? Milyen törvény? Menjetek innen!

S ami eztán, lejjebb jön, a többi körülötte, alatta, a Rogánok, Áderek és Lázárok, na, csak az a cirkusz. Ahhoz kellenek, hogy teljes legyen az üzenet. Vagytok ti, s vagyunk mi. Meg van értve?

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?