A szerk.

Nem dohányzó

A szerk.

Az LMP oligarchák fogságában vergődő kormányról, az MSZP a piac erőszakos újraosztásáról beszél: kiderült, hogy a dohány-kiskereskedelmet átalakító törvény megalkotásában a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental dohánygyár is részt vett, amire ráadásul a várost és a Fidesz-frakciót vezető Lázár János még büszke is.

Mindennek dacára meglehet, a jelenlegi kabinet többet tett a dohányzás visszaszorításáért, mint az eddigiek együttvéve. Ha elfogadjuk azt, hogy a dohányost önmagától is meg kell védeni, és mivel a nikotin addiktív, mért ne fogadnánk el, akkor a módszerek ellen sem lehet kifogásunk. A dohányos drágábban és nehezebben férjen hozzá a cigarettához, és minél kevesebb helyen tudja elszívni. Azokban az országokban, ahol sikerült csökkenteni a dohányosok számát, épp ez történt. (Még ha az alsóbb néprétegeket ez a csomag aránytalanul jobban sújtja is, és az ő egészségüket kevésbé védi.) Ezt csinálja ez a kormány is. A jövedéki adó folyamatban lévő emelése és a dohányzás tiltása a vendéglátóhelyeken, a tömegközlekedésben, valamennyi munkahelyen mind olyan intézkedés, ami bizonyítottan csökkenti a dohányosok számát és az elszívott mennyiséget. Miközben a szokásos iparági mellébeszélés, hazudozás és tiltakozás ellenére sem csökkenti a vendégek, az utasok és a dolgozók számát. A kiskereskedelemnek a jelenlegi több tízezer hozzáférési pont helyett mintegy hatezer elkülönített, csak ezzel foglalkozó, nehezebben "bevehető" dohányboltba terelése pedig tényleg arra jó, ami a célja: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására.

A magyarázatot keressük: lehet, hogy véletlenről van szó. Ez a kormány a szabad, versengő piac szokásos rendellenességeit nem a szabályozók finomításával, vagy az e piacokat felügyelő állami szervek megerősítésével kezeli, hanem baltával. Különadókkal, a multinacionális cégek változatos vegzálásával, államosítással. Ez rendszerint a kínálat visszaeséséhez és magasabb árakhoz vezet. Most is ez történt: de most ez volt a cél. De azért jegyezzük meg azt is: a dohánypiac torzításáról korántsem tett le a kormány. A jövedéki adó egyes elemeinek változtatása ugyanis nem ugyanúgy hat az alacsonyabb árfekvésű termékeket és arányaiban több vágott dohányt értékesítő cégekre (nos, a Continental pont ilyen), mint a drágább és kizárólag gyárilag előállított cigaretták forgalmazóira. Ilyenkor szokás széttárt karral belesóhajtani a köztérbe, mondván, "a dohánylobbi erősebb volt".

Figyelmébe ajánljuk