Tartalom

(2012-03-01)

Publicisztika

Ádám Zoltán

Publicisztika

Ki miért felelős?

A Gyurcsány-Jávor-levélváltásról

Az elmúlt hetek fontos politikai fejleménye volt Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Jávor Benedek LMP-frakcióvezető nyilvános levélváltása. A Facebookon lezajlott eszmecsere arról szól, hogy az LMP-nek mi baja van a volt miniszterelnökkel. Gyurcsány megkérdezte, Jávor megmondta.

Révai Gábor

Publicisztika

Hüje magyar hejesírás

Fohász az elnökhöz

Komoly dilemmában vagyok, mert nem nekem kellene megírnom, amit megírni szándékozok. Vártam is eleget, hátha megírja más. Ha csak maga a téma lenne a téma, mármint a hüje magyar hejesírás, akkor várnék is tovább, hiszen a lényeget illetően - hogy tudniillik hüje - ugyan nincsenek kétségeim, de a sok kis ördögöt rejtő részletek kidolgozását, nem lévén szakember, nem vállalnám.

Verdes Tamás

Publicisztika

Nekik is jár

Fordulat a gondnokoltak választójogának ügyében

Tavaly év végén nemzetközi dokumentumok sora zárta rövidre a fogyatékos állampolgárok választójogáról szóló vitát. A strasbourgi bíróság ítélete után az ENSZ, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság állásfoglalásai mostanra kórussá álltak össze: a gondnokság alá helyezett állampolgárok választójoga semmilyen formában nem korlátozható.

Sárközi Gábor

Publicisztika

Ott maradsz!

Mit kezd a cigánytelepekkel az Orbán-kormány?

A kormány bejelentette, hogy közel ötven településen 4,7 milliárd forint uniós forrásból komplex telepprogramot indít.

Egotrip
Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Lehanyatlik

Magyar Narancs, 2012. február 9.

"Egyre kevésbé emlékszünk rá, de a rendszerváltáskor abban maradtunk magunkkal, hogy Magyarország áttér az egyetlen bizonyítottan működőképes gazdasági és társadalmi modellre, a piacgazdaságra" - indítja gondolatmenetét a szerk. a Malév összeomlása kapcsán. Ezzel a mondattal nincs is semmi baj. Annál inkább a természetesnek vélt folytatással:

Olvasói levél

Olvasói levelek

Kártyacsata

Magyar Narancs, 2012. február 9.

Kedves Mancs! Fenti cikkükhöz annyit szeretnék hozzátenni, hogy a három SZÉP kártya kibocsátó bank külön POS-terminált követel meg minden elfogadóhelytől, tehát az elfogadóhely nem használhatja a meglévő POS-terminálját a SZÉP-kártya leolvasásához. A külön terminálnak persze anyagi vonzata is van (pl. az OTP-nél 1000 Ft/hó a bérleti díj) és el is kell tudni helyezni valahol a recepción, pénztárnál, ami sokszor nem megoldható.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nem dohányzó

Az LMP oligarchák fogságában vergődő kormányról, az MSZP a piac erőszakos újraosztásáról beszél: kiderült, hogy a dohány-kiskereskedelmet átalakító törvény megalkotásában a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental dohánygyár is részt vett, amire ráadásul a várost és a Fidesz-frakciót vezető Lázár János még büszke is.

A szerk.

A szerk.

Vissza, de hogyan?

A múlt héten az Európai Bizottság hátulról illette hazánkat, és zárolt - nem elvett, zárolt - durván 150 milliárdnyi uniós fejlesztési forrást. A bizottság döntését jóvá kell hagynia az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, az ECOFIN-nek, amely március 15-én dönt majd. A tanács 27 tagja összesen 345 szavazattal bír, a nagyobb tagállamok többel, a kisebbek kevesebbel, és ebből a 345-ből 255 kell a minősített többséghez.

Külpol

Baltasar Garzón bíró kiiktatása

Külpol

Ha spannol a spanyol

A spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn felmentette Baltasar Garzón vizsgálóbírót a kötelességszegés és a hivatali visszaélés vádja alól. A Pinochet tábornok elleni elfogatóparancs kiadásáról, a Franco-rezsim tömeggyilkosságait firtató nyomozásáról és egyéb rázós ügyekről elhíresült jogásznak azonban ez már nem oszt, nem szoroz:

Belpol

Tokaj-Hegyalja átalakulása - 2. rész

Belpol

A mélyére ásnának

Bár Tokaj-Hegyalja borvidékként lett világörökségi kultúrtáj, a térség több a szőlőre épülő monokultúránál: bányászok, iparosok, mező- és erdőgazdászok századok óta élnek itt. Az immár műemlékvédelem alatt álló történeti táj fejlődését a nemzeti vidékstratégia is a szívén viseli, a helyiek közül azok, akik nem borászok - vagyis a többség - mégis megkötésektől, lehetőségeik erőteljes korlátozásától tartanak.

Az új büntető törvénykönyv tervezete

Belpol

Odacsapna

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészítette az új büntető törvénykönyv tervezetét, amelyet eljuttatott számos szakmai és civil szervezethez is. Azok meg a szakértőikhez. Már kóstolgatják.

Az igazságszolgáltatás bedarálása

Belpol

Erőltetett menet

Vajon az erősödő nemzetközi nyomással megóvható az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy a Fidesz végül megszállja a bíróságokat? Miközben az európai intézményekkel folytatott hadakozás kimenetele kérdéses, a bírói szervezetben visszafordíthatatlan folyamatok zajlanak.

Interjú

Belpol

Félidőben 3:1

Szelényi Iván szociológus

A Magyarországról 1975-ben kiutasított ellenzéki társadalomtudóst, a Yale Egyetem nyugalmazott professzorát, a New York University Abu-Dzabiban létesített új elit egyetemének társadalomtudományi dékánját a mai magyar közállapotokról kérdeztük, és egészen a Keynes-Hayek-vita aktuális állásáig jutottunk.

Interjú

Belpol

"Se metró, se villamos, se busz, se más"

Atkári János volt főpolgármesteri tanácsadó a BKV és a főváros helyzetéről

Tarlós Istvánt kicsinálhatja a Fidesz, de azzal nem lesz megoldva semmi - állítja Atkári János, aki közös megegyezéssel az év elején köszönt el a főpolgármestertől. Atkári pénzügyi tanácsokat adott Tarlósnak, részt vett a költségvetés tervezésében, aláírása nélkül nem módosíthattak a büdzsé sorain. Szerinte a kormányt olyannyira nem érdekli Budapest, hogy Orbánék fel sem fogják, mekkora a veszély.

Zene

Lemez

Zene

Csiki-csuki

Syriana: The Road To Damascus

A polgárháborús Szíria most nem tartozik a tuti utazási tippek közé, de azért nem adjuk fel. Itt van például Abdullah Chhadeh legújabb projektje, tessenek csak belenézni, és máris indulhatunk...

Koncert

Zene

Csak füst és hang

Emika Budapesten

Nem hiába a jelentős kritikai és közönségsikert arató bemutatkozó album iránti érdeklődés: Emika rendesen megtölti az A38 hajó táncterét. Más kérdés, hogy a publikum jó része nem nagyon tud mit kezdeni a jó órás produkcióval, s ez már maga is számos kérdést felvet, amik részben persze túlmutatnak Emika érdemein és gyengéin.

Interjú

Zene

"Nem akarok erőlködni"

Németh Juci - Nemjuci

Kórusok, fuvola, templomi éneklés, gyerekzenekarok, vendéglátózás, Ki mit tud? - így kezdte (óvónő, zenetanár és karnagy végzettséggel), aztán az Anima Sound System énekeseként ismerte meg az ország, majd televíziós műsorvezetőként és a Budapest Bár oszlopos tagjaként híresült el, míg végül lett egy saját rockzenekara Nemjuci néven. Utóbbival a hónap végén adja ki második lemezét. A stúdióban találkoztunk vele.

Koncert

Zene

Mozart: Bastien és Bastienne

Miért is ne lehetne egy kiskamasz művéből tinédzseropera? - ez a kézenfekvő felismerés motiválta azt a kísérletező kedvű produkciót, amely Philipp György irányítása alatt rokonszenves szemtelenséggel állította a Mozart-maraton közönsége elé az alig 12 esztendős csodagyerek 1768-ban komponált Singspieljét.

Színház

Interjú

Színház

"Romániában ezt a szakma sosem engedte volna"

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója

Színész, rendező, egyetemi docens; rektorsága idején lett népszerűvé a marosvásárhelyi egyetem a magyarországiak körében - most a színház kapuit tárta szélesre hazánk felé is. Személyében először került erdélyi magyar a színház élére.

Tánc

Színház

Dark Matters

Dark Matters címmel mutatta be új darabját a kanadaiKidd Pivot társulat a Trafóban.

Színház

Szép halál

Csehov: Platonov

Platonovot játszani nagyjából istenkísértés, egyszersmind hálás megmutatkozás, mert sok mindent megtudhatni belőle és általa nemcsak a világról, korunkról, önmagunkról, de a játszó színházról is.

Interjú

Színház

"Biztos vagyok benne, hogy röhögnek rajtunk"

Failoni Donatella zongoraművész

Győriványi Ráth György kérte fel a Magyar Állami Operaház művészeti főtitkárának, a vezetőváltás után Ókovács Szilveszter nyugdíjba küldte. Munkaviszonya január 31-én szűnt meg, így most már elmondhatja, mit tapasztalt az évadtervezés, a jórészt általa intézett híres-hírhedt szerződések vagy a párhuzamos foglalkoztatás tárgyában.

Film

Film

Legyőzetve

Malgorzata Szumowska: Szex felsőfokon

Ezzel az ostoba magyar címmel talán azért bünteti a forgalmazó a filmet, mert vagy teljesen félreérti az egészet, vagy mert több nézőt vár a (potenciális érdeklődőket inkább elriasztó) pornós címtől.

Interjú

Film

Az elveszett Mulberry Street

Martin Scorsese filmrendező

Az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Nagymenők, a Casino és a többi idén 70 éves rendezője nemrég Londonban vette át a Brit Filmakadémia életműdíját. A tizenegy Oscar-jelölésből ötöt - kizárólag a technikai kategóriákban - beváltó térhatású filmje, A leleményes Hugo pedig nemrég indult a hazai mozikban.

Interjú

Film

A szakállügy

Antonio Banderas filmsztár

A neves spanyol művész a Haywire - A bűn hálójában című vadonatúj Soderbergh-mozi Berlinalén tartott premierje után válaszolt a kérdéseinkre.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

"Feledjetek el minket, ez hasznos!"

Sugár János: Tűz a Múzeumban. A csőcselék emlékműve

1956 októberében a Magyar Írószövetség segélyakciót kezdeményezett a forradalom özvegyeinek és árváinak javára. A város különböző pontjain elhelyezett ládákat és a bennük gyűjtött pénzt nem őrizte senki, és hogy ez biztosan így legyen, a legenda szerint Erdély Miklós autóval járta az utcákat, hogy elkergesse a buzgó őrzőket.

A makói Hagymatikum fürdő

Képzőművészet

Terhes hagyaték

A Makovecz tér 6. szám alatt találjuk a "fürdők fürdőjét", Makovecz Imre utolsó grandiózus munkáját.

Könyv
Tudomány

Interjú

Tudomány

"Nem a szénlobbi ügynöke"

Zágoni Miklós fizikus a klímaváltozásról

Elkészült és az érintett akadémiai bizottságok észrevételeire vár az a beszámoló jelentés, mely Miskolczi Ferenc sok tekintetben forradalmi jelentőségű "üvegház-teóriájának" ellenőrzéséről szól, s melynek elkészítésére még tavaly adott megbízást a Magyar Tudományos Akadémia (a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet keretében).

Gasztro
Lélek

Szociális fóbia

Lélek

Mit szólnak az emberek?

Manapság gyakran esünk pánikba. Ám ha valaki olyan apróságoktól is rendszeresen az összeomlás szélére kerül, mint egy hivatalos papír aláírása vagy egy telefonbeszélgetés, abban nem csak a "korszellem" a ludas.

Lokál

Interjú

Lokál

"Ki ez a pali?"

Dopeman rapper

Szabad idejében egy kispesti konditeremben bokszol, az edzés végeztével megkajál a szomszédos töröknél, utána, ha teheti, elmegy a lányáért az óvodába. Számai olykor kicsapják a biztosítékot. 2010-ben, a Kossuth téren állt először a Milla színpadára. Idén a Facebook-felhasználók szavazatai az alternatív köztársaságielnök-választás döntőjébe juttatták.