A szerk.

Szelfi békaperspektívából

A szerk.

Még csak egy napja támadta meg Oroszország Ukrajnát, még épp csak az első menekültek érkeztek ide, amikor az ukrán határ innenső oldalán megjelentek a taxis hiénák, hogy hasznot húzzanak az életükért világgá futók nyomorúságából.

Azonmód forintosítva is lett az ügymenet: 150 ezer forint egy fuvar Budapestig. Minden tiszta és érthető volt, állt a mérlegen az ördög, s mindenki leolvashatta, hogy hány kiló. Semmi félreértés, nem volt egy félremagyarázható gesztus sem.

Szerencsére nem tartott sokáig ez a gyalázat, a helyszínre siető civil szervezetek a menekültek fogadásán túl a továbbjuttatásukat is igyekeztek megszervezni, letörvén ezáltal a hiénázást is. Fontos ezredszer is rögzíteni: döntő többségükben azokról a civil szervezetekről van szó, amelyeket Magyarország kormánya a legváltozatosabb, legaljasabb módszerekkel üldözött, próbált lehetetlenné tenni, felszámolni. A sorosistákról, amilyen például a Migration Aid, mely egészen mostanáig az egyik első számú közellenségnek számított a kormányzati retorika szerint. Magyarországon törvényt hoztak ellenük, megbélyegezték őket – most pedig az látszik, hogy erejükön felül igyekeznek és tudnak is segíteni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk