185 milliót kapott az államtól egy KDNP-s képviselő a gombatermesztő üzemére, azóta sem épült meg

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 25.

Belpol

Nem volt elég rá két és fél év. De Zolnai Sándor meg tudja magyarázni.

Hivatalosan 277 millió forint uniós támogatásból épült volna gombatermesztő üzem a Fejér megyei Csákváron. Azonban a projekt építési naplója szerint bár 2020 novemberében elkezdődtek a munkálatok, a

működő üzem helyett csak egy félbehagyott csarnok áll a területen.

írja 24.hu. Mivel a kiutalt támogatás a 2014 és 2020 közötti EU-s finanszírozási időszakhoz tartozik, a határidők további mozgatására már nincs lehetőség, a pénzzel legkésőbb januárig el kellene számolni.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő még júliusban számolt be a projektről, akkor azt írta, hogy a 100 milliós támogatást egy csákvári, KDNP-s önkormányzati képviselő, Zolnai Sándor nyerte el. Az építkezés azonban 3 év alatt csupán odáig jutott el, hogy az üzemcsarnok szerkezete és oldalfalai felépültek, valamint előkészítették az alapozását.

Zolnai 2014 óta képviselő a településen, azonban 2017-ben őstermelőként pályázott a támogatásra. A 277 millió forintot 2019-ben nyerte el, a megvalósítását egyéni vállalkozóként kezdte el. A képviselő vállalkozása viszont nem tűnik jó biznisznek: 2022-ben 723 ezer forintos bevételt könyveltek csak el.

Zolnai azonban nem csupán önkormányzati képviselő Csákváron, hanem az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának elnöke is. A hírportál cikke szerint ez azért fontos, mert

2020-ban a testület egy rendeletmódosítással átminősítette Zolnai 1,4 hektáros külterületi ingatlanját, amelyen később az építkezés megindult. Az ingatlan korábban a mezőgazdasági művelési övezet része volt, az átminősítés után viszont – a környező ingatlanok közül egyedüliként – gazdasági üzemi terület lett.

A Magyar Államkincstár adataiból kiderült, hogy Zolnai az uniós támogatásból előlegként már 2020-ban elhívott közel 139 millió forintot, a következő évben még 46 milliót. Vagyis

összesen 185 millió forint ment eddig egy befejezetlen beruházásra.

Zolnai azonban a projekttel kapcsolatban olyanra vállalkozott, amire kormánypárti politikus évek óta szinte egyáltalán: személyesen mutatta meg a félbemaradt csarnokot a történtekről beszámoló hírportálnak, valamint arról számolt be, hogy a projekt húzódása mögött egy elszámolási vita áll a kivitelezővel. Részleteket a folyamatban lévő polgári peres eljárásra hivatkozva nem volt hajlandó mondani, de azt állította, saját vagyonából előlegezett a kivitelezőnek. A kifizetett összeg pedig szerinte nincs összhangban a projekt mai készültségi fokával.

2022-ben jutottunk el oda, hogy a kivitelező abbahagyta a munkát és levonult a területről – magyarázta. Zolnai a portálnak nem árulta el, ki volt a kivitelező.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk