2014-ben a szadai polgármester-jelölt cégének címére jelentkezett be a Fidelitas-alelnök

Belpol

Baczkó Norbert Fidelitas-alelnök most arról lett híres, hogy az I. kerületi időközi választást megelőzően bejelentkezett a Várba, de a 2014-es választások idején a szadai fideszes polgármester-jelölt cégének címén lakott. 

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, körülbelül húsz, a Fidelitashoz köthető személy költözött be egy Ostrom utcai magánklinika címére az I. kerületi időközi önkormányzati választást megelőző napokban. Ez azért érdekes, mert a frissen bejelentkezett személyek az új lakcímükkel akár szavazhattak is az időközi választáson, amit egyébként a kormánypártok jelöltje, Fazekas Csilla nyert meg, vele szemben 60 szavazattal maradt alul az ellenzék jelöltje. Azt pedig a Budapest I. Kerületi Helyi Választási Bizottság is elismerte, hogy kiugróan sokan jelentkeztek be egy I. kerületi címre a választások előtt. 

Az átjelentkezők között volt Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke is, aki a Fidesz listás országgyűlési képviselőjelöltje volt az április 3-ai választáson, valamint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa. Baczkó korábban hosszú ideig Csömörön politizált, itt 2014-ben indult a (valóságban fideszes) Demokrata Kör Egyesület Csömörért (Szeretlek Csömör) színeiben az önkormányzati választáson, és a párt helyi szervezetének elnöke is volt.

Az I. kerületi eset napvilágra kerülése után lapunk úgy értesült, hogy Baczkónak már 2014-ben is volt egy érdekes átjelentkezős ügye; ugyanis a képviselő-jelölti indulás évében nem csömöri, hanem szadai lakcíme volt, magyarán nem szavazhatott azon a településen, ahol egyébként megmérettete magát. Értesüléseink szerint ezt akkor sokan furcsállták a településen. Próbáltuk telefonon utolérni az alelnököt, de szabadságon volt, ezért SMS-ben annyit válaszolt, hogy a szabadsága után keressük. 

Időközben újabb információk jutottak el a Narancs.hu-hoz a szadai átjelentkezéssel kapcsolatban. A 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz Petneházy Balázs Pált indította Szadán polgármester-jelöltként, aki nem sokkal ugyan, de kikapott a független Oroszi Sándortól.

Petneházy jelenleg a Dunakeszi Teátrum mögött mehúzódó Duna Színház Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, és értesüléseink szerint az önkormányzati választás ideje alatt egy bizonyos SUBA-FA Fakitermelő és Faipari Kft. tulajdonosa is volt (a cégnyilvántartás szerint 2012 decembere és 2015 decembere között volt tagja a társaságnak). Márpedig ennek a cégnek a székhelye megegyezik azzal a címmel, ahová Baczkó be volt jelentve a 2014-es önkormányzati választás során (Szada, Vasút köz 1.). 

Továbbá úgy értesültünk, hogy 2014-ben Mavrák Hedvig is átjelentkezett erre a szadai címre ideiglenesen, ami onnan tudható, hogy az akkori országgyűlési választás során a Fidesz az egyik csömöri szavazókörbe delegálta, mint a szavazatszámláló bizottság tagját. Mavrák jelenleg az Agrárminisztérium munkatársa, édesanyja Mavrák Krisztina, aki 2010-ben indult a csömöri önkormányzati választáson képviselőjelöltként, de nem jutott be a képviselő-testületbe. (Egyébént Baczkó ebben az évben is megmérettete magát, ugyancsak sikertelenül.)

A térség országgyűlési képviselője, Vécsey László ekkor azt nyilatkozta, hogy Mavrák Krisztina a közvetlen munkatársa, és az információink szerint az elmúlt években is együtt dolgoztak. Erre utal ez a 2020 márciusában meghirdetett mogyoródi fogadóóra, ahol elérhetőségként Mavrák telefonszáma van megadva.

Mavrák Hedvig (Mavrák Krisztina lánya) egyébként a 2014-es önkormányzati választás során a már említett fideszes civil szervezet, a Szeretlek Csömör delegáltja volt a helyi választási bizottságban, és ekkor már csömöri lakcíme volt. Tehát ebben az évben tavasszal Szadán, ősszel pedig már Csömörön lakott hivatalosan (előbbinek azért lehet jelentősége, mert akkor nem Pest megye 4-es, hanem Pest megye 6-os, tehát Vécsey választókerületéhez tartozott hivatalosan). 

Petneházy Balázst és Mavrák Hedviget levélben kerestük meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az érintettek miért jelentkeztek át, vannak-e még rajtuk kívül ebből a körből, akik átjelentkeztek, és hol szavaztak a két választáson. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Mavrák Krisztinát telefonon próbáltuk elérni, hátha vannak infomációi az ügyről, de nem vette fel nekünk a telefont, az SMS-ünkre pedig azt válaszolta, hogy küldjük el írásban a kérdéseinket – ezekre nem érkezett válasz. 

Baczkót próbáltuk telefonon elérni, de nem vette fel. Írtunk neki is SMS-t, hogy visszaérkezett-e a szabadságáról, esetleg beszélhetünk-e vele. Azt válaszolta, hogy nem, és köszöni, de nem kíván nekünk nyilatkozni.

„Ha a személyes adataim nyilvánosságával kapcsolatban kérdésük lenne, javaslom a jogszabályok tanulmányozását vagy megadhatom az ügyvédem elérhetőségét a továbbiakban”

– tette hozzá. 

(Címlapképünk forrása: Fidelitas Facebook-oldala).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.