Korábban volt már egy „furcsa” lakcíme a budavári időközire átjelentkezett Fidelitas-alelnöknek

Belpol

Baczkó Norbert 2014-ben indult az önkormányzati választáson Csömörön, az indulók közül egyedüliként egy szadai lakcímre volt bejelentve. Kérdés, azért váltott-e lakcímet, hogy az az évi országgyűlési választáson másik választókerületben voksolhasson-e. 

Pénteken írta meg a 24.hu, hogy az I. kerületi időközi választást megelőző napokban gyanúsan sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére lakóként. Az időközit a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla nyerte meg 60 szavazattal, viszont a Momentum (a párt jelöltje lett a második) a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük jogsértés történt.

A portál ugyanis részben az ellenzéki párt információi alapján azonosította Baczkó Norbert Fidelitas-alelnököt és ismerőseit, akik egyaránt a választást megelőző hetekben „költöztek be” az egészségközpont ingatlajnaiba, és így akár szavazhattak is. A Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke például hat nappal a választás előtt létesített budavári lakcímet, miközben előtte több mint tíz éven át Csömörön politizált.

A hír kapcsán a Narancs.hu úgy értesült, nem ez az első furcsa lakcíme Baczkónak. Ahogyan azt a 24.hu is megjegyzi, 2010-ben a Fidesz-KDNP, 2014-ben pedig a Szeretlek Csömör (Demokrata Kör Egyesület Csömörért) nevű fideszes álcivil szervezet színeiben próbált meg bekerülni a helyi képviselő-testületbe, és évekig a helyi Fidesz elnöke volt. 

Ugyanakkor a 2014-es önkormányzati választáson egyedüli jelöltként nem csömöri, hanem szadai lakcímre volt bejelentve, amit értesüléseink szerint sokan furcsáltak. 

Az akkori jelöltek és bejelentett címeik listája itt olvasható, de ezt a helyi választási bizottság jelöltként való nyilvántartásba vételi határozata is bizonyítja

 
Baczkó Norbert korábbi szadai lakcíme
Fotó: Csömör Nagyközség Helyi Választási Bizottság

Megnéztük az említett ingatlan (kivett udvar, lakóház) tulajdoni lapját. E szerint 1985 óta két magánszemély a tulajdonosa, Baczkó neve viszont nem olvasható a dokumentumon. 

A bejelentett lakcím azért is érdekes, mert miután a 2014-es parlamenti választásra átrajzolták a választókerületek határait, Csömör a gödöllői körzetből átkerült a Dunakeszi központúba, Szada viszont a gödöllőiben van. Magyarán nem abban a választókerületben volt Baczkó bejelentett lakcíme, mint ahol indult önkormányzati képviselő-jelöltként, és nem is szavazhatott Csömörön, csak Szadán. 

E logika mentén viszont felmerül, azért jelentkezhetett be a szadai lakcímre, hogy ne a Pest megye 5-ös (Dunakeszi), hanem a 6-os számú választókerületében (Gödöllő) adja le a voksát az őszi önkormányzati választást megelőző 2014-es tavaszi országgyűlési választáson. Ugyanis 2007 óta a Fidesz gödöllői választókerületének elnöke a körzet országgyűlési képviselője, Vécsey László, ezért 2014-ig bezárólag Baczkóval együtt dolgoztak a választókerületi pártszervezetben, a 2010-es csömöri indulása is függhetett tőle. Vécsey 1998 és 2014 között Szada polgármestere volt, 2010 óta pedig országgyűlési képviselő. 

Próbáltuk telefonon elérni Baczkó Norbertet, de sms-ben annyit írt, szabadságon van. Megkérdeztük tőle, hogy egy rövid telefonbeszélgetés erejéig feltarthatnánk-e, amire azt írta: a szabadsága után. 

(Címlapképünkön: G. Fodor Gábor politológus (b) és Baczkó Norbert (j). Forrás: Fidelitas Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.