25 százalékos béremelést kaphatnak 2023-ban az egészségügyi szakdolgozók

  • narancs.hu
  • 2022. október 17.

Belpol

Csakhogy lehetséges, mire bevezetik az emelést, az infláció el is viszi azt.

Januártól vagy júliustól jelentősebb, 25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók – írja a Népszava arról az előterjesztésről, amelyről nemrég részletesen is beszámolt, amely szerint megszűnne például a szabad orvosválasztás lehetősége a kórházakban.

Az egészségügyi ellátás reformjának szánt előterjesztés szövege szerint 2023. január 1-jétől 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő a költségvetésből a szakdolgozói béremelésre. Célként az orvosi és szakdolgozói fizetés egészséges bérarányának kialakítását jelölték meg. Ez most 27 százalékos, és kategóriáktól függően ez emelkedne 30,73, illetve 46,7 százalékra.

A lap szerint a 25 százalékos béremelés átlagosan 120 ezer forint pluszbevételt jelenthet, de az összeg egyénenként eltérő lehet, és attól is függ, milyen végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik az adott szakember. A differenciálás alapján lehet, hogy valaki csak 25, míg más 200 ezer forintos emelést kaphat, ha a kormány jóváhagyja a javaslatot. Lesz azonban hozzávetőleg ezer olyan szakdolgozó, akinek a béremelése a 400 ezer forintot is elérheti. Ők az egyetemi végzettségű szakdolgozók, non-doktorok, mentőtisztek.

A javaslat szerzői a pótlékrendszert is átalakítanák, több juttatást is megszüntetnének, és csak ott hagynák meg a munkáltatók döntésén alapuló bérkiegészítéseket, ahol az intézményeknek erre van saját forrásuk.

A Népszava megjegyzi, mindez szép és jó, csakhogy az infláció az emelés nagy részét akár el is viheti, mire bevezetik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk