Csökkentenék a kórházi várólistákat: csak azok kerülnének fel rá, akiknek 60 napnál többet kell várniuk

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Belpol

A kórházakat nagyobb támogatással ösztönöznék. Mert sürgősen ösztönözni kell az intézményeket a betegek ellátására.

Új intézkedésekkel rövidítené a várólistákat az egészségügyi államtitkárság – írjaNépszava. A lap szerint a hamarosan a kormány elé kerülő javaslat szerint

  • csak azok kerülnének várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra,
  • nem szerepelnének rajta azok, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek,
  • utóbbiak úgynevezett előjegyzési listára kerülnének, akárcsak azok, akik nem érkeznek meg a műtéti időpontra,
  • és kimaradnának azok is, akiknek a műtét már nem javítana az egészségi állapotán.
  • Az utolsó két csoport tagjai orvosilag indokolt esetben kerülhetnének az előjegyzési listára.

Meghatároznák azt is, hogy egy-egy kórháznak hány műtétet kell elvégeznie adott típusból, és ahol nem teljesítik a minimumot, megszüntethetnék a finanszírozást, sőt a működést is felfüggeszthetnék. A várólista-csökkentő ellátásokért viszont az eddigi 130 százalék helyett 150 százalékos támogatás járna, vagyis ily módon ösztönöznék a kórházi várólistásták csökkentését.

A kórházakat korábban teljesítmény alapján finanszírozták, de a járvány alatt átalány rendszerre tértek át. Azóta is ez van érvényben, pedig nyár elején már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is jelezte, hogy

sürgősen ösztönözni kell az intézményeket a betegek ellátására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.