28 olyan döntést hoztak 2023-ban, amiről akár 90 évig nem tudhatunk meg semmit

  • narancs.hu
  • 2024. március 1.

Belpol

Tavalyhoz képest nőtt az ún. háromezres kormányhatározatok száma. 

2023-ben a kormány 28 titkos, úgynevezett háromezres kormányhatározatot hozott – írja a hvg.hu. A lap közérdekű adatigénylés nyomán deríette ki a számot, és mint megjegyzi, ritkán ilyen rövid egy adatigénylésre érkező válasz, mint ez, vagyis egy kétjegyű szám. Csakhogy a darabszámnál többet nem lehet közölni ezekről, mivel a kormányhatározatoknak nemcsak a tartalma titkos, vagyis „nemzeti minősített adat”, hanem már a címe is, mert abból kiderülhetne, milyen témáról szól.

Ezeknek a kormánydöntéseknek közös jellemzője, hogy négyjegyű jelölésük, a sorszámozásuk hármassal kezdődik, ezért is hívják őket „háromezres” határozatoknak. Ebből született tehát tavaly 28, ami nem tűnik soknak, főleg, hogy a kormány 2023-ban 1621 darab nyilvános határozatot is hozott. Ezeket nevezzük „ezres” határozatoknak. 

A lap szerint a NER 2010-2023 közötti időszakában a 2021-es év 38 háromezres darabja alighanem rekord. A háromezresek száma évről évre hektikusan változik, de az látszik, hogy némi csökkenés után – hiszen 2021-ben 38, 2022-ben pedig csak 24 volt – megint nőtt, tavaly 28-ra.

Törvény szerint a háromezresek nemzeti minősített adattá válnak, tartalmuktól függően 10, 20, vagy a „Szigorúan titkos!” pecsét ráütésével 30 évre. Utóbbi minősítés ráadásul kétszer is meghosszabbítható, így akár 90 évre is elzárva maradhatnak a nyilvánosság elő. Tartalmuk legtöbbször úgy derül ki, hogy maga a minősítő, vagy egy következő kormány feloldja a titkosítást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk