Az államtitkár szerint a tájékozatlanság az oka, ha valaki nem jut hozzá az SMA-szűrésekhez

  • narancs.hu
  • 2024. február 29.

Belpol

Több jelzés is érkezett, hogy probléma van a közfinanszírozott programmal.

„Hamarosan kiküldünk egy eljárásrendet az újszülöttek SMA-szűrésével kapcsolatban, mert ha a szülő kéri, akkor a kórháznak csak vért kell vennie a babától és ezt mintát elküldeni a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem laborjába. Itt közfinanszírozás keretében elvégzik a vizsgálatot” – mondta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki úgy véli,

helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elsején bejelentette, 450 milliót ad az állam az SMA-szűrésekre, az RTL Híradó szerdai beszámolója szerint az általuk felkeresett kórházak egyikében sem elérhető a vizsgálat.

Az ügyben többen is megkeresték az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesületét, ők úgy tudják, több probléma is van a programmal. Buday Krisztina, az érdekképviselet elnöke az RTL Híradónak azt mondta, nincsenek kidolgozva a szűrés pontos keretei, sem a szűrőközpontokkal nem történt egyeztetés, sem ennek a finanszírozása nem valósult meg.

A Népszava azon kérdésére, hogy akkor pontosan mi a teendője a szülőnek, ha élni szeretne a vizsgálat lehetőségével, Takács Péter államtitkár azt válaszolta: mindössze annyi, hogy jelzi a szülészeten, kéri a szűrést. A babától vért vesznek és elküldik a Semmelweis illetve a szegedi egyetemi labornak. Ez a két intézmény az országból bárhonnan fogadja a mintákat – mondta a politikus.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk