90 milliárdot csoportosít át a kormány a minisztériumok között

  • narancs.hu
  • 2023. május 9.

Belpol

A gazdaságfejlesztési és az energiaügyi tárcától elvettek, a közlekedésinek és a kabinetirodának adtak néhány milliárdot.

Hétfő este jelent meg az a kormányhatároza, amely által a kormány megint belenyúlt a költségvetésbe, ami szinte hetente fordul elő. Ezúttal összesen 90 milliárd forintot mozgattak megírja a hvg.hu.

Eszerint az Építési és Közlekedési Minisztérium működési kiadásokra 6,4 milliárd forint plusz keretet kap, amit az Energiaügyi Minisztérium energia- és klímapolitikai modernizációs rendszerre szánt keret csoportosítanak át.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda további 210 milliót költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra, míg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ennyivel kevesebbet fordíthat a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásaira.

Az Országgyűlés Hivatala újabb 15 millliárdot kap az Országház és a Kossuth Lajos tér fejlesztéséért felelős Steindl Imre program támogatására. Emellett arról is döntöttek az államháztartási törvény módosításával, hogy a hivatal a téren álló Igazságügyi Palota (a volt Néprajzi Múzeum) és az Agrárminisztérium épületének rekonstrukciójára 2024–2027-ben 112 milliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget.

A lap kiemeli, hogy a Központi Maradványelszámolási Alapból kivett 49 milliárd forintból a legnagyobb tétel, 26 milliárd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és a Magyar Államkincstárnak jut dologi kiadásokra és beruházásokra.

De ismét pénzt utaltak ki a Rezsivédelmi Alapból is, amelyhez eddig 8 alkalommal nyúlt a kormány, az ott félretett pénz majdnem felét, 1153 milliárdot költötték már el. Most 9,6 milliárd forintot adnak belőle központi költségvetési szervek kompenzációja címen, a hvg.hu szerint feltehetően energiaszámlák kifizetésére főleg a bíróságoknak, az ügyészségnek és az Eötvös Loránd Kutatói Hálózatnak.

Mindemellett a kormány az áfatörvényt is rendelettel módosította: 27 százalékról 5 százalékra csökkentette „a ’hop on hop off’ jellegű menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás” áfáját azoknak a cégeknek, amelyeknél kizárólag elektronikusan lehet fizetni, viszont kiterjesztette rájuk a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?