9,5 milliárd forint tartozása van három pécsi önkormányzati cégnek

  • narancs.hu
  • 2017. december 13.

Belpol

De semmi gond, a kormány pont ennyi támogatást biztosít a fideszes vezetésű városnak.

A korábban ismert 7,5 milliárd forintos hiány mellett további közel 3 milliárd forintnyi tartozása van három pécsi önkormányzati cégnek, derült ki a csütörtöki közgyűlésen tárgyalandó előterjesztésekből. „Fejlesztési hitelek esetében a fennálló tőketartozás 8,18 milliárd forint, ami teljes egészében három társaság – Tüke Busz Zrt., Tettye Forrásház Zrt. és PVH Zrt. – között oszlik meg. Ebből több mint 50% a Tüke Busz Zrt., mintegy 40 százalék a PVH Zrt. működését, ezáltal pedig különböző támogatási konstrukciókban, illetve elmaradó költségvetési bevételként a város költségvetését terheli. A fennálló lízingtartozások tekintetében a cégcsoport összes tartozása 1,1 milliárd forint, amiből a Tüke Busz Zrt.-re jut 63 százalék, a PVH Zrt.-re 20 százalék, a Tettye Forrásház Zrt.-re 11 százalék” – idézi a szabadpecs.hu.

De aggodalomra semmi ok, tegnap késő este került nyilvánosságra Páva Zsolt polgármester, Csízi Péter országgyűlési képviselő és Hoppál Péter országgyűlési képviselő közleménye, miszerint „Pécs és a kormányzat megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére. A város és a Magyar Kormány között megállapodás született az elmúlt időszakban, amelynek köszönhetően a város működésének, pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának jelene és jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű kormányhatározat jött létre.

Mindennek kapcsán a csütörtöki közgyűlésen is tárgyal a képviselő-testület. A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején 3 milliárd forintos támogatásban részesül. Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város – jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló – finanszírozási problémáira.”

A pontos részletek, a kormányzati segítség feltételei egyelőre nem ismertek.

Figyelmébe ajánljuk