A benzinár emelkedése miatt kilőtt az infláció

  • narancs. hu
  • 2018. október 9.

Belpol

Egy év alatt csaknem 15 százalékkal drágult az üzemanyag.

A  fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - derül ki a KSH friss gyorsjelentéséből.

Az egy évvel korábbi árakhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,6%-kal emelkedett. Ezen belül leginkább az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) lódult meg, hiszen 21,2 százalékkal kell többet fizetnünk ezekért, mint egy éve. A liszt 7,8, a tojás 7,0% lett drágább, míg a cukor ára jelentősen esett, 22,7%-kal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,1, míg a szolgáltatásoké 1,8%-kal nőtt.

A háztartási energia átlagosan 1,5%-kal drágult, de a szegények számára fontos tűzifa ára például 12,1, a palackos gázé 11,2%-kal nőtt. Jelentősen emelkedett a  járművek üzemanyaga is, amelyért most 14,9%-kal kellett többet fizetni, mint 2017 szeptemberében.

Az elmúlt hónapban kissé mérséklődött az infláció. A fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5%-kal emelkedett, ezen belül a liszt 3,9, az idényáras élelmiszerek 1,6, a tej 0,8, a baromfihús 0,7, a sertéshús 0,6%-kal drágult, miközben a csokoládé, kakaó 1,8%-kal olcsóbb lett. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 2,1%-kal többe kerültek.

A szeszes italok, dohányáruk ára 0,7%-kal nőtt, meghatározóan a dohánytermékek jövedéki adóemelése miatt. A háztartási energia 0,3%-kal drágult, ezen belül a tűzifa 2,7, a palackos gáz 1,4%-kal. A járműüzemanyagokért 1,3%-kal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára 0,4%-kal mérséklődött, ezen belül – a nyári főszezon zárását követően – az üdülési szolgáltatásoké 4,7%-kal.

Az idén eddig átlagosan 2,7%-kal nőttek a fogyasztói árak.

Figyelmébe ajánljuk