A Diákhitel Központ szerződéseiről ír az Átlátszó, Magyar Péter válaszul „kormányzati propagandistának” nevezi Hont Andrást

  • narancs.hu
  • 2024. október 2.

Belpol

Megszerezte a Magyar Péter diákhiteles szerződéseiről szóló KEHI-jelentést az oknyomozó portál, de a Balásy-cégek nem szerepelnek a cikkükben.

A KEHI súlyos kifogásokat fogalmazott meg egyes konkrét szerződésekkel kapcsolatban 2021 augusztusában, azt állítva, hogy több esetben nem volt valós verseny, és az ajánlattevő cégek nem voltak teljesítési képességük birtokában – írja az Átlátszó.

Amikor Magyar Péter első interjúját adta a Partizánnak, beszámolt róla, hogy azért távozott a Diákhitel Központ (DHK) éléről, mert túlárazott, rossz minőségű megbízásokat írattak vele alá a NER-es Balásy Gyula cégeivel, és elmesélt egy esetet is, amikor a kormány megfélemlítésként ráküldte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI). Ezzel kapcsolatban azt állította, hogy Rogán a válásukat akarta megakadályozni Varga Judittal. „Miután ez [a kibékülés] megtörtént, lezárták a vizsgálatot mindenféle megállapítás nélkül” – mondta Magyar.

A KEHI jelentése szerint a DHK által a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása pedig több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással. A KEHI ezeket a cégeket emelte ki: First Voice Kft., HYPERTEAM Kft., PlanB Magyarország Kft., MESTINT Kft. és Think&Thank Management Kft. Utóbbi tulajdonosi hálójában Trentin Balázs is feltűnik, akinek a Szabad Európa szerint – egy Facebook-bejegyzés tanúsága alapján – köze van a Tisza Párthoz. A KEHI a Think&Thank Kft. megbízását túlárazottnak tartotta, hiszen Facebook-posztokon és egyéb kevésbé erőforrás-igényes feladatokon túl sok mindent nem csinált a cég 14,7 millió forintért. Trentin másik cége, a Troia Media Kft. is kapott megbízást a Diákhitel Központtól, 2021-ben épp olyan értékben, amennyi az éves bevételük volt (13,3 millió Ft). De határozottan és máig fideszes szála is van a történetnek: a MESTINT Kft. tulajdonosa, Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója és máig a kormánymédia rendszeres megszólalója.

Magyar Péter: Hont András „jó fideszes bolsevik módszer szerint néhány gondolatot szemezgetett” a KEHI-jelentésből

A Tisza elnöke közösségi oldalán reagált a Hont András és Katus Eszter cikkére, és elsősorban azt kifogásolta, hogy a Rogán-körhöz köthető „százmilliós szerződések” nem szerepelnek az anyagban.

„Az eddig is rendkívül átlátszó kormányzati propagandista, Hont András ma »óriási« bejelentést tett. Hasonlóan Dezső András újságíró nyári akciójához, ő is jogellenesen »megszerzett« egy titkos dokumentumot. Mondjuk állításával szemben, annyira már nem volt bátor, hogy egészében nyilvánosságra is hozza azt. Ehelyett jó fideszes bolsevik módszer szerint néhány gondolatot szemezgetett belőle. Annyira nem volt lánglelkű, hogy az elődöm idején kötött szerződésekre, vagy a rogáni százmilliós szerződésekre vonatkozó megállapítások is közkinccsé tegye. Átlátszó vagy Hont András!”

Magyar kérdése szerint „ha bármilyen valós bűncselekmény történt volna, akkor miért nem tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem 2021-ben, sem azóta?”

„Szerencsére, a fidesz ügyeletes feljelentője már rég feljelentést tett az adott szerződések kapcsán, így nem kell Hont András látványos vergődése ahhoz, hogy Polt Péter ügyészsége hamarosan kimondja azt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal akkori és jelenlegi vezetője részt vett-e bűncselekmények eltussolásában, vagy pont ennek az ellenkezője történt, még a kormányzati megrendelés ellenére sem tudott rám sütni semmilyen törvénytelenséget a hatóság” – írja Magyar, és így zárja: „Jó vergődést, Hont!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk