Foci Eb, Hajléktalanügy

A hajléktalanok nem nézhetik a foci Eb-t

  • - mb -
  • 2012. június 21.

Belpol

Az újpesti Bajnok Teraszon bárki nézheti a foci-Eb-t, épp csak a hajléktalanokat zavarják el az őrző-védők. Az önkormányzat szerint fertőző betegségeket terjesztenek.

Az újpesti városháza melletti Szent István téren júniustól augusztusig üzemel az önkormányzat támogatásával megvalósított Bajnok Terasz, ahol bárki nézheti az Eb és a hazai focibajnokság meccseit, később az olimpia eseményeit. Ám úgy tűnik, mégsem mindenki élhet az ingyenes sportélvezettel. Egyik olvasónk két alkalommal is szemtanúja volt annak, hogy a tér felügyeletét ellátó egyenruhás őrző-védők és polgárőrök előbb „becserkészték”, majd a tér környékéről is elzavarták a hajléktalanokat.

Olvasónk e-mailben érdeklődött a kerület jegyzőjénél, Tahon Róbertnél, hogy van-e tudomásuk a polgárőrök és őrző-védők munkamódszeréről. Válaszában a jegyző megígérte: kérni fogja a szolgálatot teljesítő vagyonőröket és polgárőröket, hogy „magas színvonalú intézkedési kultúrával biztosítsák a szórakozni vágyók nyugalmát”. Továbbá hozzátette: „Jegyzői hatóságként tájékoztatást kaptam az ÁNTSZ hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerveitől, mely szerint a Szent István téren rendszeresen felbukkanó hajléktalanok között több, fertőző betegséget – hepatitis, rüh – terjesztő személy van. Ezeket a személyeket ismerjük, ők közösségbe kerülve súlyos veszélyt jelentenek az egészséges emberekre. Minderre tekintettel kértem a rendezvénybiztosítást irányító kollégánkat, hogy fokozottan ügyeljenek a szórakozni, pihenni a Szent István térre érkezők egészségére. Elsődleges feladatuk ennek maradéktalan biztosítása.”

 

Itt még csak a sütitől tartják távol őket


Itt még csak a sütitől tartják távol őket

 

A válasz több kérdést is felvet. Biztos, hogy az őrző-védők dolga az utcán ücsörgők egészségének biztosítása? És ha igen, akkor miért csak azoké, akikről úgy tűnik, van hol lakniuk?

A hepatitis egyes típusai (nem tudni, melyik fertőzésről tájékoztatták a jegyzőt) ugyan különbözőképpen terjednek, de közös meccsnézéssel egyik sem. A kellemetlen viszketést okozó rüh már könnyebben elkapható, a lapunk által megkérdezett járványügyi szakértő szerint akár egy kézfogással vagy egy szövetbevonatú szék egymás utáni használatával. (Kérdéseinkkel megkerestük Kormos Róbertet, az ÁNTSZ IV., V., XIII. kerületi Népegészségügyi Intézetének vezetőjét is, választ egyelőre nem kaptunk.)

Bár a Bajnok Teraszon egyik eshetőség sem túl valószínű, a járványveszélyt nem érdemes elbagatellizálni. Ekkor azonban felmerül egy fontos kérdés: az egyenruhások honnan tudják, melyik hajléktalan beteg, melyik nem. A narancs.hu-nak beszámoló szemtanú szerint igazoltatás egyáltalán nem volt (egyébként a polgár- és vagyonőröknek erre nincs is jogosítványuk). Ám a jegyző azt állítja, hogy ők „ismerik” a fertőző betegeket. Akkor tehát úgy kell elképzelni, hogy az őrző-védőknek az önkormányzat alkalmazottai személyleírást adtak a fertőző hajléktalanok ruházatáról, személyes tárgyairól, testmagasságáról, arcszőrzetéről stb., ami alapján azok tudták, kiket kell elzavarni. Elzavarták az összest, nyilván mindegyik fertőző beteg.

A következő lényeges kérdés, vajon honnan „ismerik” az önkormányzatnál a fertőző hajléktalanokat? Az orvosok egy miniszteri rendelet alapján kötelesek bizonyos fertőző betegek adatait az ÁNTSZ-nek bejelenteni: ilyen betegség a hepatitis, viszont nem ilyen a rüh – az utóbbit hordozókról tehát a tisztiorvosi hatóság sem tud, nincs miről tájékoztatni az önkormányzatot, az erre való jegyzői hivatkozást akkor fogjuk elhinni, ha a jegyző elküldi nekünk az ÁNTSZ-től kapott tájékoztatást (kitakart nevekkel). Ám a jegyző többszöri megkeresésünkre és írásban feltett kérdéseinkre nem reagált. A májgyulladásban szenvedőkről elvileg tud az ÁNTSZ, de adataikat csak járványügyi intézkedés céljából adhatja át az arra illetékeseknek, hiszen itt szenzitív adatok kezeléséről van szó. Csakhogy nem valószínű, hogy az önkormányzat epidemiológiai szempontból illetékes volna, azaz el tudna hárítani egy járványveszélyt, tehát személyes adatok sem adhatók át neki.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.