A kormánynak esze ágában sincs klímavédelemről konzultálni, Brüsszel miatt van az egész

  • narancs.hu
  • 2019. november 24.

Belpol

A titkolt társadalmi egyeztetés uniós kötelező eljárás. "Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Mint arról lapunk is beszámolt, több napja fut már egy klímavédelemről szóló társadalmi konzultáció a kormány honlapján, csakhogy reklám, plakátkampány és egyéb csinnadratta nélkül folyik a társadalmi párbeszéd, hisz' teljesen véletlenül derült csak ki, mivel a kormány, illetve az egyes minisztériumok egyáltalán nem kommunikálták ezt. Még egy egyszerű sajtóközleményt sem adtak ki a kérdőív publikálásáról, amit egyébként mindössze egy héten át, hétfőig lehet kitölteni.

Titokban nemzeti konzultációt hirdetett meg a kormány a klímaváltozásról

Ne lepődjön meg, ha nem tud róla, pedig fontos kérdésről van szó, és csak pár perc a kitöltése.

A 444.hu szúrta ki a konzultáció létezését, mely a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról hirdetett meg a kormány, mely szerint Magyarországnak meg kell határoznia, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtania az Európai Bizottságnak.

Miután futótűzként terjedt a konzultáció híre a médiában, és az ellenzéki pártok is rendre megnyilvánultak a klímastratégiáról szóló társadalmi egyeztetésről.

A Párbeszéd hiányolja a kormány valódi nemzeti konzultációját a klímastratégiáról, ezért sajátot indít

Hol marad a személyes levél, a közpénzből készült reklámkampány?

A laphoz vasárnapra befutott a konzultációt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium reakciója is. A Palkovics László vezette minisztérium közleményében azt írta:

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Az a minisztérium válaszából sem derült ki, hogy a kormány honlapjáról elérhető társadalmi konzultációról ugyan miért nem kommunikáltak a világon semmit az állampolgárok felé.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.