A Kúria csodálkozik az Európai Bíróság kifogásai miatt

  • narancs.hu
  • 2022. április 28.

Belpol

Az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát. Szerintük a felvetésnek sem a jogállamisághoz, sem a valósághoz nincs köze.

"Csodálkozással értesültünk arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián" - kezdi közleményét a Kúria.

A legfelsőbb bíróság a méltatlankodó szövegben furcsának tartja, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azt követően merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisi ülésén a kérdésről hatásköri vitát folytatott.

"Meggyőződésünk, hogy a felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze" - fogalmaznak.

A közleményben kifejtik, hogy "kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható, vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul". Azt írják, hogy "a magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz a személyes gyarapodását szolgálja. Mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, és mindkét esetben a kirendeléshez a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni".

A közlemény szerint az elmúlt években valóban több bíró kirendelésre került sor a Kúriára. A testület szerint ennek oka az elmúlt két évben dúló koronavírus-járvány volt. "Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, az elmúlt két esztendőben súlyos koronavírus járvány érintette az országot, amely kihatással volt nemcsak a bírósági ügyérkezésre, de az igazságszolgáltatási álláshelyek megpályáztathatóságára is. Amint a járványhelyzet – ha csak átmenetileg is – lehetővé tette, a Kúria a nyilvánosan hozzáférhető bírói álláspályázati felhívásokból megismerhetően folyamatosan intézkedett a bírói álláshelyek betöltéséről és ezzel együtt a kirendelések megszüntetéséről. Tény persze az is, hogy a pályázatok kiírása után, „független” szervezetek azonnal megfogalmazták a vádat, hogy a Kúria bírói állományának kicserélése történik" - írják.

"Végezetül ezúton kívánunk megnyugtatni minden érdeklődőt, hogy az álláspályázatok kiírása jelenleg is folyamatos. Az elkövetkező két hónapban, még a nyári ítélkezési szünet előtt a Kúrián megszűnik az utolsó hosszú távú kirendelés is. Ennek oka azonban nem a minden valóságos vagy ésszerű alapot nélkülöző kritika, hanem a Covid-járványhelyzet aktuális szintje" - teszik hozzá.

Az z Európai Bizottság elnöke április elején közölte, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk