A lengyeleket, szlovákokat nem hívtuk az államalapítás ünnepére, csak a keleti autokratákat

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 24.

Belpol

Hisz' szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk! 

A lengyel és a szlovák kormányfő hivatala is megerősítette, hogy sem az államalapítás ünnepére, sem az atlétikai világbajnokság vasárnapi eseményeire nem kaptak meghívót a magyar kormánytól aznapra, amikor ázsiai autokraták és bukott régiós politikusok gyűltek össze Budapesten – írja a hvg.hu

A lap emlékeztet, Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett itt járt több közép-ázsiai autokrata, Vlagyimir Putyin orosz elnök legjobb balkáni tanítványai, sőt az atlétikai vb stadionjának VIP páholyában feltűnt Sebastian Kurz bukott osztrák kancellár is, aki ellen nemrég emeltek vádat, valamint Andrej Babis volt cseh kormányfő, aki miatt külön összeférhetetlenségi törvényt fogadott el a cseh parlament. 

(Ráadásul Erdogan látogatása emlékezetesre sikerült, ugyanis ahogyan azt lapunk írta meg elsőként, a testőrei rátámadtak egy magyar politikai aktivistára, miután ő bemutatott neki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elismerte, hogy eljárás indult az ügyben). 

Feltűnő volt, hogy a vendégek között nem volt ott egyetlen jelenlegi uniós kormányfő sem, még a visegrádi országok vezető politikusai sem képviseltették magukat. A portál az ünnepség után kérdéseket küldött a cseh, a szlovák, a lengyel, az osztrák és a szlovén kormányfő hivatalának, hogy kaptak-e a meghívást akár az atlétikai világbajnokságra, akár az augusztus 20-ai ünnepségekre.

A lengyel kormány válaszában azt írta, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vagy hivatala nem egyik eseményre sem kapott meghívást a magyar kormánytól. Hasonlóan nyilatkozott a szlovák miniszterelnök, Ódor Lajos hivatala, akik megerősítették, hogy nem érkezett ilyen meghívó Budapestről. Bár az osztrák, a cseh és a szlovén kormányoktól egyelőre nem érkezett válasz, a lengyel és a szlovák nem után nehéz lenne elképzelni, hogy bármely más uniós államból hívtak volna vendéget.

Gulyás Gergely kérdezték a meghívottakról a kormányinfón. Mint mondta, 

„szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg akit akarunk"

A Magyar Narancs az államalapítás ünnepére szervezett diktátorbállal a címlapon foglalkozott friss lapszámában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk