Bezárják az akkugyárakat, ha sorozatosan szabályt sértenek

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 24.

Belpol

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, általában a legszigorúbb szabályokat hozták az akkumulátorgyárak üzemeltetésével kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, annak indokoltságát, hogy Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária lezárta a határait az ukrán gabona előtt, az Európai Bizottság is elismerte. Az intézkedés szeptember 15-ig van érvényben, ezért javasolja a kormány a meghosszabbítását. Ha megszűnne a tilalom, az Gulyás elmondása szerint veszélyeztetné a magyar mezőgazdaságot.

A miniszter a kormányinfón arról is beszélt, hogy a háború kihat a magyar inflációra és a gazdasági növekedésre; idén az infláció egyszámjegyűre csökkenhet novemberben, vagy talán már októberben. Itt meg kell jegyezni, hogy Gulyás július végén még azt mondta, októberben egyszámjegyű lesz az infláció, ami havonta 2–4 százalékkal csökkenhet. Most ezt a dátumot már novemberre korrigálta. Ide kapcsolódva elmondta még, hogy a kormány az inflációt meghaladó béremelést akar még idén, a reálgazdaságban reálbér-emelkedés lesz.

Sok érdemi ezenkívül a kormányinfó első tizenöt percében nem hangzott el. A miniszter ismertetése szerint a komány meghallgatta az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolításáról szóló beszámolót, és megállapította, Magyarország képes nagy rendezvényeket megrendezni, a főváros kiváló házigazdája ezeknek. Elhangzott: az atlétikai világbajnokságra eddig 350 ezer jegyet adtak el.

Gulyás Gergely a tanévkezdéssel kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, a tanárok száma 2001 óta sokkal kevésbé csökkent, mint az közoktatásban tanuló gyerekek száma, a miniszter ezzel kvázi cáfolni igyekezett az egyébként létező tanárhiányt.

Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg akit akarunk" – ezt pedig azzal kapcsolatosan mondta, hogy megkérdezték: miért nem hívták meg a szlovákokat és a lengyeleket az augusztus 20-i ünnepségekre.

Gulyás ugyancsak egy kérdésre válaszolva közölte, továbbra is fenntartja a Mészáros Lőrinc jachtjával kapcsolatos nyilatkozatát. A miniszter nemrég azt mondta: „Kisebb hajó, nagyobb szerénység." 

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos környezetvédelmi aggályokra reagálva Gulyás azt mondta, a szabályozó szerv azt az utasítást kapta, hogy ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak, akkor lépniük kell, egyébként pedig már a sorozatos szabálysértés is elég ahhoz, hogy bezárassanak egy gyárat, nem kell feltétlenül a környezetre veszélyesnek lennie. Azt is elmondta, hogy általában a lehető legszigorúbb szabályokat hozták meg.  Emiatt Bátonyterenyén fel is függesztették az akkugyár működését.

A gazdasági recesszióról és arról, hogy 2,3 százalékos GDP visszaesést jelentett a KSH Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány megvárja a harmadik negyedéves adatokat, ezek alapján módosítják majd a költségvetést. Elismerte, hogy a második negyedév teljesítménye rendkívül csekély, de nem is számítottak arra, hogy nagy változás lesz – írta a Telex.

Prigozsin lezuhant gépével kapcsolatban a szóvivő úgy fogalmazott, nem lepődött meg rajta. Korábban ugyanezt mondta egyébként Joe Biden amerikai elnök is az esetről. Hogy pontosan mire gondolt Gulyás Gergely, az már nem derült ki.

Rákérdeztek Gulyásnál annak a férfinak az ügyére is, melyről lapunk számolt be elsőként: Bán Tamás politikai aktivista azt állította, hogy a Recep Tayyip Erdogan vasárnapi budapesti látogatása során a török elnök biztonsági emberei rátámadtak, mivel ő bemutatott Erdogannak. Gulyás szerint eljárás indult, de mivel nyolc napon túl gyógyuló sérülés nem keletkezett, így nem tartja ezt a legfontosabb ügynek az országban. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk