A hajdúsági TÖMB 2002 Kft. Békés megyei szárnyalása

A messziről jött közeli cég: úgy tarolt a tendereken, hogy még telephelye sincs a megyében

Belpol

Meghatározó szereplője a Békés megyei közbeszerzéseknek régi ismerősünk, a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft. A viharsarki tendereknél hol a negyedik körben kerül elő, hol az összes vetélytársát kizárják, hol drágán dolgozik, hol teljesíthetetlennek tűnő feltételeket is teljesít. A lényeg: majdnem mindig nyer.

A közbeszerzési eljárások Békés megyei összesítésében csak 2018-ban közel 910 millió forintot nyert a TÖMB 2002 Kft., amelynek Hajdúböszörményben van a székhelye, és egyetlen fióktelepe sincs a Körös-völgyben. Nem magától értetődő, hogy a békési megyeszékhelytől, Békéscsabától 155, míg a megye déli részeitől több mint 200 kilométerre lévő társaság sorra nyeri a tendereket.

Lapunk nem először foglalkozik a céggel. Előbb arról írtunk, hogy a debreceni kiállítóhely, a Modem takarítását ők végezték, majd követve annak vezetőjét, Gulyás Gábort, a fővárosi Műcsarnokét és a szervezetileg hozzátartozó Ernst Múzeumét is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, magyarnarancs.hu, 2012. november 8.), nem sokkal később pedig a TÖMB politikai kapcsolatairól, egyre terebélyesedő üzleti vállalkozásairól és az évi 1 milliárd forintot meghaladó árbevételéről készítettünk összefoglalást (lásd: A Hajdúság Simicskája, Magyar Narancs, 2012. december 20.)

Azóta hol vagyunk már a hét évvel ezelőtti 1 milliárdtól! A legutolsó teljes, 2017-es adatok szerint a cég árbevétele meghaladta a 4 milliárd forintot, s könnyen lehet, hogy a tavalyi esztendő még szebb számokat fialt.

A Hajdúság Simicskája

A magyarnarancs.hu oldalunkon az akkor még Gulyás Gábor vezette Műcsarnok szerződéseit tárgyalva megemlékeztünk a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-ről is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, 2012. november 8.) A vállalkozás története - még ha a Közgép-sztorival ellentétben csak milliárdos nagyságrendű is - méltó a figyelmünkre.

Öt cég a Hajdúságból

A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ajánlatkérésére 2018 augusztusában közel 543 millió forintos projektet nyert el a TÖMB 2002 a székhelyétől 200 kilométerre, Dél-Békésben „támogatott lakhatást biztosító lakások építésére, valamint szolgáltató központok kialakítására”.

Két felvonásban összesen 11 lakást kell – döntő többségében – átalakítani (és nem felépíteni) a győztesnek a nyílt tender eredményeként Magyarbánhegyesen, Medgyesegyházán és Mezőkovácsházán. Az ország délkeleti csücskében megvalósítandó beruházásra három Hajdú-Bihar megyei cég jelentkezett.

Az ajánlattételi határidőt kétszer hosszabbították meg, és szemet szúró, hogy a becsült értékhez képest a nyertes hajdúböszörményi cég ajánlata 99 millió forinttal volt magasabb. Ezt kizárólag az építőipari árak és a munkaerő drágulásával nem lehet magyarázni, ugyanis a közbeszerzési eljárás kezdete alig fél évvel előzte meg a szerződéskötést.

Rendel és nem vizsgál (Békés Megyei Kormányhivatal)

Rendel és nem vizsgál (Békés Megyei Kormányhivatal)

Fotó: A szerz

 

Nyílt adatbázisokban nem találtunk semmit az ajánlatok elbírálásáról, ám e nélkül is feltűnő, hogy egy-egy lakás, figyelembe véve a projektbe foglalt szolgáltató központot, átlagosan 50 millió forintba kerül – Dél-Békésben. A Narancs érdeklődésére sok magyarbánhegyesi felháborítónak tartja, hogy a mostani projekt megvalósításakor nem vették figyelembe az itt már meglévő Start lakóházakat. Helyettük más magántulajdonú ingatlanokat vettek meg és alakítottak át. Összehasonlításképpen: egy mostanában újonnan épített nagyobb lakóház ebben a községben kijött 30 millió forintból.

A főigazgatóságnak ugyanezen projektjéről már írtunk (lásd: Áll a bál az eleki pszichiátriai lakóotthonok miatt, magyarnarancs.hu, 2018. december 14.). Akkor hat lakóotthont építettek Eleken 72 beteg embernek 630 millió forintból úgy, hogy az ingatlanokat (telkeket üresen vagy felújítandó házakkal) a helyi önkormányzat ingyen biztosította.

„Tele lesz a város bolondokkal?" - Áll a bál Eleken a pszichiátriai lakóotthonok miatt

Sokan attól tartanak, hogy a progresszív kezdeményezés keretében épülő nyitott otthonokból kijáró páciensek problémákat okoznak majd. „A város tele lesz bolondokkal" - mondja az egyik oldal. „A program célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek felé növelje a társadalom befogadását és érzékenységét" - érvelnek a szakemberek és a városvezetés.

És egy másik ügy: a nem jelentős összeg ellenére figyelemre méltó a Békéscsabai Tankerületi Központ 2018. november végi kiírása, amelyben közbeszerzési eljárást hirdetett a kondorosi általános iskola kifestésére. Mivel a beruházás nem érte el a 300 millió forintot, az ajánlatkérő eldönthette, nyílt vagy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásrendben folytatja le a pályázatot. Bánki András, a tankerület igazgatója az utóbbi mellett döntött.

A meghívott cégek között volt az Épít-Takarít 2004 Bt., a Dryvit Profi Kft., az Universal Bau 96 Kft., a GÉSZ-2000 Kft. és a Barna Bau Kft. A nevekből nem derül ki, de a székhelyek alapján megállapítható, hogy a békéscsabai tankerület a megyeszékhely mellett található település, Kondoros iskolájának kifestésére három debreceni és két hajdúböszörményi céget kért fel. A helyi vállalkozásoknak esélyük sem volt a munkára. Végül az Épít-Takarít 2004 Bt. nyert, a szerződést 2018 decemberében kötötték meg, nettó értéke 11,7 millió forint volt. A nyertes bt. vezetője ugyanaz a Török Imre, aki a TÖMB 2002-nek is többségi tulajdonosa (a maradék a felesége nevén van).

Miért Pusztaottlaka?

Csak a negyedik nekifutásra sikerült kiválasztani a nyertest a Pusztaottlakán épülő speciális gyermekotthon építésére. Az ajánlatkérő ezúttal is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság volt.

Megjegyzendő, hogy néhány éve azért szüntették meg a Battonyai Gyermekfalut, mert az új igényekhez alkalmazkodva és a jobb közszolgáltatások reményében lakóingatlanokba, családokhoz költöztették a gyerekeket. Indok volt az is, hogy a kicsiknek ingergazdagabb környezetre van szükségük a jövőben, ezért is kerültek Battonyáról a hatszorta népesebb, közel 30 ezres Orosházára, a dél-békési körzet központjába. Pusztaottlaka viszont zsákfalu, ahol alig 300-an laknak. (Ez a korábban kicsinek ítélt Battonya lélekszámának a huszada.) A településre nem vezet vasút, és csak napi néhány buszjárat érinti. De van egy lényeges szempont: a térség fideszes parlamenti képviselőjének, Simonka Györgynek a szülőfalujáról van szó. Kérdés, hogy a politikus lobbierején és befolyásán kívül szakmailag mi indokolta, hogy a speciális gyerekotthont Pusztaottlakán kell felépíteni.

A dokumentumok alapján fordulatos volt a pályázati „verseny”. A tender a negyedik körben dőlt el – éppen akkor, amikor a színen feltűnt a TÖMB 2002 Kft. Az első pályázatot 2017 nyarán írták ki, amelyen öten jelentkeztek be a 99 milliós becsült értékű tenderre – ám ajánlatot senki nem nyújtott be. Második alkalommal biztosra akart menni a kiíró, ezért maga kért fel négy Békés megyei és egy fővárosi céget az indulásra.

Az egyetlen beadott ajánlat, a Swietelskyé viszont közel 70 millió forinttal haladta meg a kiírásban rendelkezésre álló fedezetet. A harmadik körben hirdetmény nélküli eljárásban öt viharsarki cég próbálkozott, és a Békési Általános Építőipari Bt. 125 milliós vállalása már közelített a becsült értékhez. Végül azonban valamennyi jelentkező egyazon napon, 2017. december 20-án visszavonta addigi ajánlatát.

Ezt követte 2018 márciusában a negyedik kör, amelyen felbukkant a TÖMB 2002 Kft. és nettó 132 milliós árat ajánlott. Ez magasabb, mint a harmadik kör (igaz, valamiért visszavont) 125 milliós ajánlata, de a magasabb vállalási ár ezúttal nem volt akadály. Papíron persze minden rendben, hiszen a szabályok szerint az ajánlatkérőnek minderre joga van.

Nem nélkülözte a sajátos jegyeket az a három részre bontott közbeszerzés sem, amely a Békés Megyei Kormányhivatal és járási hivatalai épületeinek javítási, felújítási, karbantartási és hibaelhárítási munkálataira vonatkozó építési keretmegállapodás volt. Az ajánlatkérő kormányhivatal a keretösszeget nettó 127 millió forintban határozta meg. A megyei kormányhivatal öt céget, köztük a hajdúböszörményieket kérte fel ajánlattételre.

A befutó a TÖMB 2002 lett, mivel a többi – a nyíregyházi és a három Békés megyei – cég pályázata érvénytelen lett. A kizáró okok mindegyiküknél gyakorlatilag azonosak voltak: az ajánlatokból hiányoztak a szakemberek életrajzai, a pályázatok nem tartalmazták a tételes költségvetést, hiányzott az előírt felelősségbiztosítás, nem csatolták a CD-re írt ajánlati másolatot. De volt, ahol a cégtulajdonos neve nem egyezett a hivatalos cégkivonatban szereplővel. Mindezen „alapvető hiányosságokat” a felszólítás ellenére egyik társaság sem pótolta. Logikusan adódik a föltételezés: e négy jelentkező mintha nem is akart volna megfelelni a kiírásnak.

A jegyzőkönyvekben olvashatók a cégek ajánlatai. Ezek egyik eleme, hogy például a munkát vagy a hibaelhárítást a megrendeléstől, bejelentéstől számítva hány percen belül tudják elkezdeni. A nyíregyházi cég 120 percet, egy nagyszénási 90-et, míg az egyik békéscsabai 100, a másik 80 percet írt – ellentétben a hajdúböszörményi TÖMB-bel, amely 60 perces vállalást tett – akár a számára több mint 200 kilométerre lévő Mezőhegyesen is. Miközben a TÖMB-nek sem alvállalkozója, sem telephelye, sem fióktelepe nincs Békés megyében.

A közbeszerzési törvény ismeri a teljesíthetetlennek ítélt kötelezettségvállalás fogalmát; ilyen gyanú esetén az ajánlatkérő felvilágosítást kérhet a pályázótól, s ha nem kap elfogadható magyarázatot, az ajánlat érvényét vesztheti. A viharsarki törvényesség őre, egyben a helyi közigazgatás csúcsszerve, a Békés Megyei Kormányhivatal a jelek szerint nem foglalkozott ezzel.

Saját hazájában is próféta

A fentieken kívül a TÖMB 2002 Kft. 2018-ban további öt tendert nyert Békésben, összesen 170 millió forint értékben. Ezért takarítási és/vagy karbantartási szolgáltatást végez az eleki pszichiátriai otthonban, valamint a Békés Megyei Hajnal István Szociális Centrum, a Békés Megyei Körös-menti Centrum és a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat részére.

Hazai terepen is hasít a cég: 2018 szeptemberében a Cívishír számolt be arról, hogy hajdú-bihari települések – Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hortobágy, Polgár – összesen 10 iskolájának uniós forrású felújítási-korszerűsítési munkálataira írt ki összesen 464 millió forint értékű közbeszerzési eljárásokat a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ. Kivétel nélkül mindegyiket a TÖMB 2002 Kft. nyerte meg. Kilenc esetben a TÖMB 2002 Kft. a Békés megyében is próbálkozó debreceni Universal Bau 96 Bt.-vel versenyzett, míg a hajdúdorogi iskolánál egy budapesti és egy nagykanizsai társaság volt az ellenfele. 2012-ben azt írtuk, hogy a TÖMB a Hajdúság Simicskája. Simicska azóta sehol, úgyhogy frissítsünk: a TÖMB manapság a Hajdúság és Békés Mészáros Lőrince.

Nem szeret versenyezni

Mező Barna néhány családtagja 2002-ben alapította a TÖMB 2002 Bt.-t, egy évvel egy mára elfeledett (ál)civil botrány után. Az első Orbán-kormány idején a debreceni Halász János volt az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága tagjaiból létrejött, az állami ingatlanok civil szervezetek közti elosztását felügyelő, azok pályázatait elbíráló albizottság elnöke (lásd: Az utolsó tégláigMagyar Narancs, 2001. június 28.).

A történetből kiderül, hogy a kedvezményezett civilek nem elhanyagolható része szorosan kötődött a Fideszhez, s közülük többen közvetlenül Halász albizottsági elnök személyéhez. Az egyik ilyen álcivil szervezet volt a nagy tervekkel és igényekkel indult, azóta már nem létező Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület (MDKE), amelynek 22 ingatlant juttatott az albizottság. A bőkezű döntés idején Mező Barna volt az egyesület elnöke.

A Derecske és Térsége Fejlődéséért Alapítvány, amelynek szintén Mező volt a képviselője, elvitte az összes helyben kiosztott ingatlanrészt, egészen pontosan kilencet. A botrány után egy évvel alapították a Mező család tagjai a TÖMB 2002 Bt.-t, majd két évvel később Mező sógora, Török Imre lett a vezető és a beltag, a felesége – Mező Barna húga – pedig a kültag. A céget 2010-ben kft.-vé alakították át.

2006-ban Hajdúböszörményben és a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben is fideszes vezetés alakult. Mező előbb a hajdúböszörményi önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője lett, majd a Hajdúszoboszló Ipari Park Kft. ügyvezetője. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a megbízásokat bezsebelő TÖMB 2002 felívelése, nem utolsósorban a Mezőt is foglalkoztató önkormányzat megbízásainak köszönhetően.

Az igazán nagy összegű munkák azonban nem Hajdúböszörményből, hanem a fideszes országgyűlési képviselő, Rácz Róbert vezette megyei önkormányzattól érkeztek a TÖMB-höz. A 2010-ben újraválasztott Ráczot Orbán Viktor új posztra helyezte, 2011-től a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjeként szolgálja a NER-t. Mező Barna nem maradt el Rácz mellől: elbúcsúzott böszörményi osztályvezetői állásától, és a Rácz vezette kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója lett. Nemcsak Mező ment Rácz után a kormányhivatalba, hanem számos olyan megyei intézmény fenntartói joga is, amelyekkel a TÖMB-nek dolga volt és lehet a jövőben.

„A TÖMB igen szorgalmasan vesz részt közbeszerzéseken, de versenyezni nem szeret. És erre nincs is nagyon szüksége, mivel feltűnően sokszor marad vetélytárs nélkül a közbeszerzési pályázatokon, amiket aztán meg is nyer” – írtuk a cégről 2012-ben. A helyzet azóta sem változott – viszont nőtt a vadászterület.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.