A hajdúsági TÖMB 2002 Kft. Békés megyei szárnyalása

A messziről jött közeli cég: úgy tarolt a tendereken, hogy még telephelye sincs a megyében

Belpol

Meghatározó szereplője a Békés megyei közbeszerzéseknek régi ismerősünk, a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft. A viharsarki tendereknél hol a negyedik körben kerül elő, hol az összes vetélytársát kizárják, hol drágán dolgozik, hol teljesíthetetlennek tűnő feltételeket is teljesít. A lényeg: majdnem mindig nyer.

A közbeszerzési eljárások Békés megyei összesítésében csak 2018-ban közel 910 millió forintot nyert a TÖMB 2002 Kft., amelynek Hajdúböszörményben van a székhelye, és egyetlen fióktelepe sincs a Körös-völgyben. Nem magától értetődő, hogy a békési megyeszékhelytől, Békéscsabától 155, míg a megye déli részeitől több mint 200 kilométerre lévő társaság sorra nyeri a tendereket.

Lapunk nem először foglalkozik a céggel. Előbb arról írtunk, hogy a debreceni kiállítóhely, a Modem takarítását ők végezték, majd követve annak vezetőjét, Gulyás Gábort, a fővárosi Műcsarnokét és a szervezetileg hozzátartozó Ernst Múzeumét is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, magyarnarancs.hu, 2012. november 8.), nem sokkal később pedig a TÖMB politikai kapcsolatairól, egyre terebélyesedő üzleti vállalkozásairól és az évi 1 milliárd forintot meghaladó árbevételéről készítettünk összefoglalást (lásd: A Hajdúság Simicskája, Magyar Narancs, 2012. december 20.)

Azóta hol vagyunk már a hét évvel ezelőtti 1 milliárdtól! A legutolsó teljes, 2017-es adatok szerint a cég árbevétele meghaladta a 4 milliárd forintot, s könnyen lehet, hogy a tavalyi esztendő még szebb számokat fialt.

A Hajdúság Simicskája

A magyarnarancs.hu oldalunkon az akkor még Gulyás Gábor vezette Műcsarnok szerződéseit tárgyalva megemlékeztünk a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-ről is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, 2012. november 8.) A vállalkozás története - még ha a Közgép-sztorival ellentétben csak milliárdos nagyságrendű is - méltó a figyelmünkre.

Öt cég a Hajdúságból

A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ajánlatkérésére 2018 augusztusában közel 543 millió forintos projektet nyert el a TÖMB 2002 a székhelyétől 200 kilométerre, Dél-Békésben „támogatott lakhatást biztosító lakások építésére, valamint szolgáltató központok kialakítására”.

Két felvonásban összesen 11 lakást kell – döntő többségében – átalakítani (és nem felépíteni) a győztesnek a nyílt tender eredményeként Magyarbánhegyesen, Medgyesegyházán és Mezőkovácsházán. Az ország délkeleti csücskében megvalósítandó beruházásra három Hajdú-Bihar megyei cég jelentkezett.

Az ajánlattételi határidőt kétszer hosszabbították meg, és szemet szúró, hogy a becsült értékhez képest a nyertes hajdúböszörményi cég ajánlata 99 millió forinttal volt magasabb. Ezt kizárólag az építőipari árak és a munkaerő drágulásával nem lehet magyarázni, ugyanis a közbeszerzési eljárás kezdete alig fél évvel előzte meg a szerződéskötést.

Rendel és nem vizsgál (Békés Megyei Kormányhivatal)

Rendel és nem vizsgál (Békés Megyei Kormányhivatal)

Fotó: A szerz

 

Nyílt adatbázisokban nem találtunk semmit az ajánlatok elbírálásáról, ám e nélkül is feltűnő, hogy egy-egy lakás, figyelembe véve a projektbe foglalt szolgáltató központot, átlagosan 50 millió forintba kerül – Dél-Békésben. A Narancs érdeklődésére sok magyarbánhegyesi felháborítónak tartja, hogy a mostani projekt megvalósításakor nem vették figyelembe az itt már meglévő Start lakóházakat. Helyettük más magántulajdonú ingatlanokat vettek meg és alakítottak át. Összehasonlításképpen: egy mostanában újonnan épített nagyobb lakóház ebben a községben kijött 30 millió forintból.

A főigazgatóságnak ugyanezen projektjéről már írtunk (lásd: Áll a bál az eleki pszichiátriai lakóotthonok miatt, magyarnarancs.hu, 2018. december 14.). Akkor hat lakóotthont építettek Eleken 72 beteg embernek 630 millió forintból úgy, hogy az ingatlanokat (telkeket üresen vagy felújítandó házakkal) a helyi önkormányzat ingyen biztosította.

„Tele lesz a város bolondokkal?" - Áll a bál Eleken a pszichiátriai lakóotthonok miatt

Sokan attól tartanak, hogy a progresszív kezdeményezés keretében épülő nyitott otthonokból kijáró páciensek problémákat okoznak majd. „A város tele lesz bolondokkal" - mondja az egyik oldal. „A program célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek felé növelje a társadalom befogadását és érzékenységét" - érvelnek a szakemberek és a városvezetés.

És egy másik ügy: a nem jelentős összeg ellenére figyelemre méltó a Békéscsabai Tankerületi Központ 2018. november végi kiírása, amelyben közbeszerzési eljárást hirdetett a kondorosi általános iskola kifestésére. Mivel a beruházás nem érte el a 300 millió forintot, az ajánlatkérő eldönthette, nyílt vagy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásrendben folytatja le a pályázatot. Bánki András, a tankerület igazgatója az utóbbi mellett döntött.

A meghívott cégek között volt az Épít-Takarít 2004 Bt., a Dryvit Profi Kft., az Universal Bau 96 Kft., a GÉSZ-2000 Kft. és a Barna Bau Kft. A nevekből nem derül ki, de a székhelyek alapján megállapítható, hogy a békéscsabai tankerület a megyeszékhely mellett található település, Kondoros iskolájának kifestésére három debreceni és két hajdúböszörményi céget kért fel. A helyi vállalkozásoknak esélyük sem volt a munkára. Végül az Épít-Takarít 2004 Bt. nyert, a szerződést 2018 decemberében kötötték meg, nettó értéke 11,7 millió forint volt. A nyertes bt. vezetője ugyanaz a Török Imre, aki a TÖMB 2002-nek is többségi tulajdonosa (a maradék a felesége nevén van).

Miért Pusztaottlaka?

Csak a negyedik nekifutásra sikerült kiválasztani a nyertest a Pusztaottlakán épülő speciális gyermekotthon építésére. Az ajánlatkérő ezúttal is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság volt.

Megjegyzendő, hogy néhány éve azért szüntették meg a Battonyai Gyermekfalut, mert az új igényekhez alkalmazkodva és a jobb közszolgáltatások reményében lakóingatlanokba, családokhoz költöztették a gyerekeket. Indok volt az is, hogy a kicsiknek ingergazdagabb környezetre van szükségük a jövőben, ezért is kerültek Battonyáról a hatszorta népesebb, közel 30 ezres Orosházára, a dél-békési körzet központjába. Pusztaottlaka viszont zsákfalu, ahol alig 300-an laknak. (Ez a korábban kicsinek ítélt Battonya lélekszámának a huszada.) A településre nem vezet vasút, és csak napi néhány buszjárat érinti. De van egy lényeges szempont: a térség fideszes parlamenti képviselőjének, Simonka Györgynek a szülőfalujáról van szó. Kérdés, hogy a politikus lobbierején és befolyásán kívül szakmailag mi indokolta, hogy a speciális gyerekotthont Pusztaottlakán kell felépíteni.

A dokumentumok alapján fordulatos volt a pályázati „verseny”. A tender a negyedik körben dőlt el – éppen akkor, amikor a színen feltűnt a TÖMB 2002 Kft. Az első pályázatot 2017 nyarán írták ki, amelyen öten jelentkeztek be a 99 milliós becsült értékű tenderre – ám ajánlatot senki nem nyújtott be. Második alkalommal biztosra akart menni a kiíró, ezért maga kért fel négy Békés megyei és egy fővárosi céget az indulásra.

Az egyetlen beadott ajánlat, a Swietelskyé viszont közel 70 millió forinttal haladta meg a kiírásban rendelkezésre álló fedezetet. A harmadik körben hirdetmény nélküli eljárásban öt viharsarki cég próbálkozott, és a Békési Általános Építőipari Bt. 125 milliós vállalása már közelített a becsült értékhez. Végül azonban valamennyi jelentkező egyazon napon, 2017. december 20-án visszavonta addigi ajánlatát.

Ezt követte 2018 márciusában a negyedik kör, amelyen felbukkant a TÖMB 2002 Kft. és nettó 132 milliós árat ajánlott. Ez magasabb, mint a harmadik kör (igaz, valamiért visszavont) 125 milliós ajánlata, de a magasabb vállalási ár ezúttal nem volt akadály. Papíron persze minden rendben, hiszen a szabályok szerint az ajánlatkérőnek minderre joga van.

Nem nélkülözte a sajátos jegyeket az a három részre bontott közbeszerzés sem, amely a Békés Megyei Kormányhivatal és járási hivatalai épületeinek javítási, felújítási, karbantartási és hibaelhárítási munkálataira vonatkozó építési keretmegállapodás volt. Az ajánlatkérő kormányhivatal a keretösszeget nettó 127 millió forintban határozta meg. A megyei kormányhivatal öt céget, köztük a hajdúböszörményieket kérte fel ajánlattételre.

A befutó a TÖMB 2002 lett, mivel a többi – a nyíregyházi és a három Békés megyei – cég pályázata érvénytelen lett. A kizáró okok mindegyiküknél gyakorlatilag azonosak voltak: az ajánlatokból hiányoztak a szakemberek életrajzai, a pályázatok nem tartalmazták a tételes költségvetést, hiányzott az előírt felelősségbiztosítás, nem csatolták a CD-re írt ajánlati másolatot. De volt, ahol a cégtulajdonos neve nem egyezett a hivatalos cégkivonatban szereplővel. Mindezen „alapvető hiányosságokat” a felszólítás ellenére egyik társaság sem pótolta. Logikusan adódik a föltételezés: e négy jelentkező mintha nem is akart volna megfelelni a kiírásnak.

A jegyzőkönyvekben olvashatók a cégek ajánlatai. Ezek egyik eleme, hogy például a munkát vagy a hibaelhárítást a megrendeléstől, bejelentéstől számítva hány percen belül tudják elkezdeni. A nyíregyházi cég 120 percet, egy nagyszénási 90-et, míg az egyik békéscsabai 100, a másik 80 percet írt – ellentétben a hajdúböszörményi TÖMB-bel, amely 60 perces vállalást tett – akár a számára több mint 200 kilométerre lévő Mezőhegyesen is. Miközben a TÖMB-nek sem alvállalkozója, sem telephelye, sem fióktelepe nincs Békés megyében.

A közbeszerzési törvény ismeri a teljesíthetetlennek ítélt kötelezettségvállalás fogalmát; ilyen gyanú esetén az ajánlatkérő felvilágosítást kérhet a pályázótól, s ha nem kap elfogadható magyarázatot, az ajánlat érvényét vesztheti. A viharsarki törvényesség őre, egyben a helyi közigazgatás csúcsszerve, a Békés Megyei Kormányhivatal a jelek szerint nem foglalkozott ezzel.

Saját hazájában is próféta

A fentieken kívül a TÖMB 2002 Kft. 2018-ban további öt tendert nyert Békésben, összesen 170 millió forint értékben. Ezért takarítási és/vagy karbantartási szolgáltatást végez az eleki pszichiátriai otthonban, valamint a Békés Megyei Hajnal István Szociális Centrum, a Békés Megyei Körös-menti Centrum és a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat részére.

Hazai terepen is hasít a cég: 2018 szeptemberében a Cívishír számolt be arról, hogy hajdú-bihari települések – Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hortobágy, Polgár – összesen 10 iskolájának uniós forrású felújítási-korszerűsítési munkálataira írt ki összesen 464 millió forint értékű közbeszerzési eljárásokat a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ. Kivétel nélkül mindegyiket a TÖMB 2002 Kft. nyerte meg. Kilenc esetben a TÖMB 2002 Kft. a Békés megyében is próbálkozó debreceni Universal Bau 96 Bt.-vel versenyzett, míg a hajdúdorogi iskolánál egy budapesti és egy nagykanizsai társaság volt az ellenfele. 2012-ben azt írtuk, hogy a TÖMB a Hajdúság Simicskája. Simicska azóta sehol, úgyhogy frissítsünk: a TÖMB manapság a Hajdúság és Békés Mészáros Lőrince.

Nem szeret versenyezni

Mező Barna néhány családtagja 2002-ben alapította a TÖMB 2002 Bt.-t, egy évvel egy mára elfeledett (ál)civil botrány után. Az első Orbán-kormány idején a debreceni Halász János volt az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága tagjaiból létrejött, az állami ingatlanok civil szervezetek közti elosztását felügyelő, azok pályázatait elbíráló albizottság elnöke (lásd: Az utolsó tégláigMagyar Narancs, 2001. június 28.).

A történetből kiderül, hogy a kedvezményezett civilek nem elhanyagolható része szorosan kötődött a Fideszhez, s közülük többen közvetlenül Halász albizottsági elnök személyéhez. Az egyik ilyen álcivil szervezet volt a nagy tervekkel és igényekkel indult, azóta már nem létező Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület (MDKE), amelynek 22 ingatlant juttatott az albizottság. A bőkezű döntés idején Mező Barna volt az egyesület elnöke.

A Derecske és Térsége Fejlődéséért Alapítvány, amelynek szintén Mező volt a képviselője, elvitte az összes helyben kiosztott ingatlanrészt, egészen pontosan kilencet. A botrány után egy évvel alapították a Mező család tagjai a TÖMB 2002 Bt.-t, majd két évvel később Mező sógora, Török Imre lett a vezető és a beltag, a felesége – Mező Barna húga – pedig a kültag. A céget 2010-ben kft.-vé alakították át.

2006-ban Hajdúböszörményben és a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben is fideszes vezetés alakult. Mező előbb a hajdúböszörményi önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője lett, majd a Hajdúszoboszló Ipari Park Kft. ügyvezetője. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a megbízásokat bezsebelő TÖMB 2002 felívelése, nem utolsósorban a Mezőt is foglalkoztató önkormányzat megbízásainak köszönhetően.

Az igazán nagy összegű munkák azonban nem Hajdúböszörményből, hanem a fideszes országgyűlési képviselő, Rácz Róbert vezette megyei önkormányzattól érkeztek a TÖMB-höz. A 2010-ben újraválasztott Ráczot Orbán Viktor új posztra helyezte, 2011-től a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjeként szolgálja a NER-t. Mező Barna nem maradt el Rácz mellől: elbúcsúzott böszörményi osztályvezetői állásától, és a Rácz vezette kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója lett. Nemcsak Mező ment Rácz után a kormányhivatalba, hanem számos olyan megyei intézmény fenntartói joga is, amelyekkel a TÖMB-nek dolga volt és lehet a jövőben.

„A TÖMB igen szorgalmasan vesz részt közbeszerzéseken, de versenyezni nem szeret. És erre nincs is nagyon szüksége, mivel feltűnően sokszor marad vetélytárs nélkül a közbeszerzési pályázatokon, amiket aztán meg is nyer” – írtuk a cégről 2012-ben. A helyzet azóta sem változott – viszont nőtt a vadászterület.

Neked ajánljuk