Tartalom

MaNcs 31. évf. 07. sz. (2019-02-14)

Publicisztika

Hammer Ferenc

Publicisztika

Folyamatos küzdelem a démonizált ellenségekkel: a független tény- és véleményforrások ellehetetlenítése

Delegált diktatúra, polarizálódó társadalom és online nyilvánosság

A mai hazai közbeszéd egyik érdekessége, hogy eltűntek a tények ismertetésének és a közös ügyek megbeszélésének olyan óklasszikus formái, mint a normális híradó, a nemzeti hírügy­nökség vagy a Magyar Nemzeti Bank közleményei, kiolvadtak viszont a szocializmus nyilvánosságának őslényei: a politikai kabaré és a politikus színház, egyesek szeszélyes új szokásai telefonhasználatkor, a közéleti beszédtémák feltűnő kerülése nagyobb társaságban, ne adj’ isten suttogó üzemmód Orbán nevének kiejtésekor.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Paradicsomi állapotok

Az Audi-sztrájk felszínre hozta, hogy milyen galibát okozhat, ha adókímélés céljából egy cégcsoport másutt könyveli el a nyereségét, mint ahol valójában megtermeli.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kockázat

Hétfőn az Országgyűlés sajtóirodája közleményben ismertette, hogy Demeter Márta (LMP) megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításán. Ezért Kövér László házelnök javaslatára és a vonatkozó törvény alapján „haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát”. („Kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt”, teszi hozzá a közlemény, merő formalitásként.)

A szerk.

A szerk.

Hogy adod darabját?

Meglehetős felindultságot keltett Orbán Viktor vasárnapi bejelentése a magyar sajtóban. Még a miniszterelnökkel alkalmanként kritikus orgánumok is egyre csak azt latolgatják, hogy melyik éri meg jobban a „nagycsaládosoknak”, a Dacia vagy a Lada, mert mindkettő úgyszólván az ölükbe hullik eztán, nem is kell hozzá egész 2 millió forint, hiszen a felét az állam állja.

Külpol

Különutas magyar külpolitika az EU-ban

Külpol

Kerékkötők

Jó néhány ügyben látványosan akadályozza az EU egységes fellépését az Orbán-kormány. Partnereink idegesek, de az uniós külpolitika több sebből is vérzik.

Németország és az atomhulladék-örökség

Külpol

A sóbánya, amely a német atom múltját rejti

A német nukleáris múlt két nagy botrányának a helyszínén jártunk. Mit hagy maga után egy ilyen esemény? Hogyan változik meg a hatására egy egész ország? És hogyan találják meg a németek azt, aminek a megtalálása lehetetlennek tűnik? Egy mélygeológiai atomtemetőt.

Belpol

A hajdúsági TÖMB 2002 Kft. Békés megyei szárnyalása

Belpol

A messziről jött közeli cég: úgy tarolt a tendereken, hogy még telephelye sincs a megyében

Meghatározó szereplője a Békés megyei közbeszerzéseknek régi ismerősünk, a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft. A viharsarki tendereknél hol a negyedik körben kerül elő, hol az összes vetélytársát kizárják, hol drágán dolgozik, hol teljesíthetetlennek tűnő feltételeket is teljesít. A lényeg: majdnem mindig nyer.

A Szitakötő-projekt és csatolt részei

Belpol

A NER-testvér szemmel tart: jön a totális megfigyelés?

A személyes és vagyoni adatokon túl központi tárhelyre gyűjtik az egészségügyi állapotra és a szálláshelybérlésre vonatkozó információkat is. A Szitakötő-rendszer bevezetése után majdnem minden lépésünkről tudni fog az állam.

Színház

Színház

Színház

Isten tudja

Székely Csaba: 10

Istent keressük Székely Csaba drámájában, ebben a tízparancsolattal magára hagyott világban. Ott ül valahol a nézőtéren? Vagy a hiányával van jelen? Saját képünkben: a szelfikamerába bámuló színészek kivetített arcában? Egyetlen ember sorsában (is) vagy (csak) a nagy egészben, amiben minden mindennel összefügg?

Zene

Lemez

Zene

Húsz év után

Burzsoá Nyugdíjasok: Idősebbek is elkezdhetik

Némi túlzással Pécs a magyar rock fővárosa, különösen így volt ez a pop-rock szempontból is vegyes emlékezetű kilencvenes években.

Interjú

Zene

Bud Spencer "az életben is az elesettek oldalán állt, akárcsak a szerepeiben"

Maurizio De Angelis zeneszerző

Bátyjával, a három évvel idősebb Guidóval ők az olasz filmzene „sziámi ikrei”. Végigmuzsikálták a komédiák és spagettiwesternek fénykorát a Piedone-filmektől a Zorróig és a Sandokanig, de nemrég újra életet leheltek Oliver Onions nevű együttesükbe is. 2016-ban már jártak nálunk, hamarosan jön a ráadás. A muzsikust Rómában értük utol.

Interjú

Zene

„Még nem az, de már intézik”

Koncz Zsuzsa előadóművész

Ötven éve jelent meg az első nagylemeze, de eszébe nem jutna, hogy március 9-én, a tizenkettedik Aréna-koncertjén ezt ünnepelje. Műsorának címe: Így volt szép…, ám szó sincs búcsúról, inkább afféle összegzése lesz ez sok évtizedes pályafutásának. Az is igaz viszont, hogy e pályafutás legpolitikusabb albumai már a 2010-es években készültek.

Interaktív

Rádió

Interaktív

„Belső típusú”

Bánat és öröm a magyar éterben

Amióta írjuk ezeket a rádiókritikákat, számos lehetőségünk volt már csatornabúcsúztatókról beszámolni. Ilyen ez a mikrovilág ma Magyarországon, népszerűségtől és közhasznúságtól függetlenül el lehet bukni percek alatt, és ugyanígy fel is lehet húzni egy új csatornát, csak az univerzális tudás – megfelelő ajtón kell kopogtatni – szükséges hozzá.

Képzőművészet

Földényi F. László

Képzőművészet

„Döglött hal hasa holdfényben”

Hajas Tiborról, a tibeti misztériumok kiállítása kapcsán

Hajas Tibor költőként kezdte a pályáját, de, mintegy érezve, hogy nem lesz sok ideje, éle­tét a legtágabban értelmezett művészetre tette fel.

Könyv

Könyv

Könyv

Róluk súgtak

Szentirmay László: Polvax – Egy politikai klub a Kádár- és az Orbán-korban

Jelenkorunk megértésében is sokat segítene, ha szorgos kutatói munka nyomán, sok-sok mozaikot összerakva sikerülne megírni a Kádár-kor minden részletre kiterjedő mikrohistóriáját – ebből a szempontból valamennyi adalék üdvözlendő!

Könyv

Könyv

Az út örömei

Fazekas Gergely: J. S. Bach és a zenei forma két kultúrája

„Azzal azonban, úgy érzem, számot kell vetnem, hogy amikor a felszín mentén közelítem meg Bach zenéjét, vagyis egyszerűen csak hallgatom vagy játszom, mindaz, amit tudok róla, nincs – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni: nincs feltétlenül – összefüggésben azzal az elementáris élménnyel, amit zongorázás vagy zenehallgatás közben érzek.”

Könyv

Könyv

Szétírás

Szöllősi Mátyás: Simon Péter

Nagy feladat elé állítja Szöllősi Mátyás első regénye az olvasót. Meg kell fejtenie, miről is akar szólni a mű. Mert szól ez a könyv sok mindenről, elsősorban egy krisztusi korba tévedt férfi számvetéséről, ám végül az egész nem áll össze sem üdv-, sem kárhozattörténetté. Bár lehet, nem is akar.

Gasztro
Tudomány

A magyar nyelv nagyszótára

Tudomány

Az örökkévalóságnak készül

Hosszú az út az el-től az elzüllik-ig, a kettő között több mint 1100 oldal, 1771 szócikk, 9162 jelentésegység és 35 536 példamondat. Elkészült A magyar nyelv nagyszótárának hetedik kötete, mi pedig bepillantottunk a kulisszák mögé.

Lélek
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Így igaz, elvtárs!”

Jason Flemyng színész

Kedvenc brit jellemszínészünk 17. századi angol telepes az Újvilágban játszódó, de Magyarországon forgatott Jamestown című sorozatban. A Dob utcai bárokról, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső kártyapartijáról és Jason Stathamről is beszélgettünk.