„Tele lesz a város bolondokkal?” – Áll a bál Eleken a pszichiátriai lakóotthonok miatt

Kis-Magyarország

Sokan attól tartanak, hogy a progresszív kezdeményezés keretében épülő nyitott otthonokból kijáró páciensek problémákat okoznak majd.

„A város tele lesz bolondokkal” – mondja az egyik oldal. „A program célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek felé növelje a társadalom befogadását és érzékenységét” – érvelnek a szakemberek és a városvezetés.

Éles vita zajlik már egy ideje Békés megyében, a román határ közeli kisvárosban, Eleken, ahol 630 millió forintért lakóotthonok épülnek a pszichés betegeknek. Pedig egy alapvetően előremutató kezdeményezésről van szó: a páciensek a közösségre, városra nyitott otthonokban élhetnek, nem elzárva mindentől.

false

 

Ráadásul a fejlesztés a politikai oldalakon átívelő támogatást kapott helyben, mi több, munkahelyeket teremt a hátrányos térségben. Viszont a lakosság egy része aggódik, attól fél, hogy mi lesz, ha a 72 pszichiátriai beteg Elekre települ. Ráadásul akad olyan politikus, aki szívesen önti az olajat a tűzre.

Félelmek és a politika

A nagy csinnadrattával tavasszal megtartott alapkőletétel után hosszú csend következett. Nyár végén a helyi katolikus parókia kertjében tartottak lakossági fórumot a készülő beruházásról. Ezen részt vett a megyei közgyűlés egyik alelnöke, a kormánypárti országgyűlési képviselő és a szociális és gyermekvédelmi kirendeltség megyei vezetője.

A megbeszélésre azokat az elekieket hívták meg, akik a majdani lakóotthonok közvetlen szomszédságában élnek. A hat lakóotthon város hat különböző részén működik majd. A megjelentek száma elérte a 40-50-et. Itt a projektet mutatták be röviden, elmondták az alapadatokat és szóltak arról, hogy a szakmai elvárások már néhány éve abba az irányba mutatnak, hogy a kisebb mértékben pszichés és mentális betegséggel kezelt betegek ne nagy szociális intézményekben, hanem barátságosabb lakóotthonokban éljenek ápolói és orvosi felügyelet mellett.

Nánási Mihály

Nánási Mihály

 

 

Ezen a fórumon kérdéseket egyedül Nánási Mihály tett fel, aki sok évvel ezelőtt a város MSZP-s alpolgármestere volt, ma a Párbeszéd színeiben politizál. Nánási helyben egyszerre játszik rá a helyiek érzelmeire és félelmeikre, és egyszerre firtat olyan kérdéseket, amelyek a beruházás anyagi ügyeit illetik.

Nánási Eleken azt hangoztatja, amit a városlakók egy része hallani akar. Mint a Narancs.hu-nak is kifejtette: többek véleményét fogalmazza meg akkor, amikor arról beszél, hogy sokaknak az a félelme: „bolondokkal lesz tele a kisváros.”

Emellett Nánási azt is tudni véli, hogy több Békés megyei település nem fogadta be a pszichés betegek lakóotthona projektjét, így került az Elekre, ahol semmilyen előzetes egyeztetés és társadalmi vita nem volt. Sőt, a beruházás megkezdése óta is elégtelen a tájékoztatás, amit szerinte jól jelez, hogy az eltelt közel nyolc hónapban csak egyetlen lakóssági fórum volt az ügyben, noha az ügy ennél sokkal több kommunikációt érdemelne.

Forró krumpli

Az alig ötezres – a svábok második világháborút követő kitelepítés előtt virágzó – települést 2002 óta Pluhár László szocialista polgármester vezeti, aki a tavaszi parlamenti választáson a Gyula központú választókerület ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje volt. A Pluhár által vezetett önkormányzat sokat tett azért, hogy ez az a helyiek egy része által vitatott projekt Elekre kerüljön.

A képviselő-testületi döntés alapján a kisváros hat különböző pontján ingyen telkeket biztosítottak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, jelentősen csökkentve a bekerülési költséget.

false

 

Ugyanakkor manapság Pluhár már nem szívesen beszél a projektről. „Nem mi vagyunk a beruházás gazdái és megvalósítói, ezért kérem, forduljon a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségéhez” – hárította a Narancs.hu megkeresését.
Végül ráállt, hogy kérdésünkre válaszoljon. Megjegyezte, két okból segítette az önkormányzat ingyen telkek felajánlásával a beruházást. Egyrészt, mert ez a helyben lévő két szociális intézmény megerősítését és fennmaradását szolgálhatja, másrészt azért, mert tucatnyi új munkahelyet teremt.

Nánási vádjaira, hogy a helyi vállalkozók nem kaptak megbízásokat a beruházás keretében, Pluhár azt mondta ez valóban így van, de a feladatokat nemcsak úgy osztogatják, közbeszerzésen kellett kiválasztani a kivitelezőket. Arról a felvetésről pedig nem tudott, hogy más települések nem fogadták volna a pszichés betegeknek épített lakóotthonokat. Azt pedig egyszerűen sértőnek nevezte, hogy a 2019 elejétől, a beruházás megvalósulása után a Békés megyei kisváros „tele lesz majd bolondokkal”.

Sok vagy kevés?

A Párbeszédes Nánási többek között azzal is kampányol, hogy túl sok pénz 105 millió forint egy lakóotthonért. Azt nyilatkozta: elképesztőnek tartja – figyelembe véve a beruházási költségeket –, hogy egy pszichés betegre közel 10 millió forint jut.

Az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a Narancs.hu-nak küldött válaszában jelezte: jelentős költségvonzata van a házak felszerelésének, a speciális gépjármű- és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó eszközbeszerzésnek is.

false

 

Igaz, ezeket a tételeket nem részletezték. Jelezték, hogy az ellátottak önálló életre történő felkészítése is zajlik a projektben. Az új típusú szolgáltatási forma működtetéséhez közel 30 új munkahely létesül a településen. A kivitelezési 2018. december végén befejeződik be, ezután 72 pszichiátriai beteg költözhet be az új eleki lakóotthonokba.

Pitiáner húzás

Úgy fest, hiába van egyetértés a kormánypártiak és az ellenzéki szocialisták között Eleken a projektet illetően, az országos ellenségeskedés képes ezeket a viszonyokat is megrontani.

A tavaszi ünnepélyes alapkőletételen részt vett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kovács József, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Az eseményről készült hivatalos fotókon nem lehet nem észrevenni, hogy mint már sokszor, ide sem fért be nem kormánypárti politikus. Így Pluhár László szocialista polgármester sem, pedig a városvezetés sokat tett azért, hogy sikeres legyen a beruházás.

 

(A felvételeket a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk