A mostaninál jobb nyugdíjrendszert ígér az ellenzék

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. január 2.

Belpol

Úgy számolnak, az elmúlt tíz évben átlagosan mintegy 1,2 millió forintot vett el minden nyugdíjastól a kormány.

A biztos megélhetés mindenkinek jár, aki ledolgozott egy életet, az idős korában nem szűkölködhet – fogalmazott az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnap online sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos szerint Magyarországon bemerevedett a nyugdíjrendszer, valamint drasztikusan leszakadtak a bérektől és polarizálódtak a nyugdíjak. Ez elsősorban abból adódik, hogy nincs progresszív adózás Magyarországon – mondta.

Közölte: tragédiának tartja az inflációkövető nyugdíjemelést, mert ebben a rendszerben „a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb” lesz. Korózs Lajos arról biztosította a fiatalabb korosztályt, hogy mindenkinek lesz nyugdíja. Kijelentette: az egyesült ellenzék társadalombiztosítási alapú nyugdíjrendszert szeretne működtetni, biztosítanák a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, megtartanák a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulásának lehetőségét és a 13. havi juttatást is. Jelentősen megemelnék a teljes jogú öregségi nyugdíj minimumát: az a cél, hogy elérje a nettó minimálbér 50 százalékát, valamint a töredékéveket is beszámítanák a nyugdíjrendszerbe.  Céljuk az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása és a visszatérés a vegyes indexáláshoz – mondta az ellenzéki képviselő.

A jelenleg az MSZP parlamenti frakciójában ülő, az ellenzéki előválasztáson egy baranyai választókerületben a DK jelöltjeként indult Szakács László a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök számára a nyugdíjasok csak a választások közeledtével lényegesek, és a kormányfő sokkal kevesebbet költ a nyugdíjasokra mint az európai uniós átlag.

A tavaly év végi „pánikosztogatás” előtt 1 millió 200 ezer nyugdíjas kevesebb mint 130 ezer forintból gazdálkodott havonta – jelezte, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben a svájci indexálás eltörlésével átlagosan mintegy 1,2 millió forintot vett el minden nyugdíjastól a kormány.

Az egyesült ellenzék és a DK a választás előtti osztogatások helyett egy kiszámítható, hosszú távon előnyös, három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási és -számítási rendszert szeretne megalkotni, amely mindenki számára biztonságot nyújt – ismertette Szakács László.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk