Márki-Zay azzal büszkélkedik, hogy már jóval Orbán előtt keresztény volt

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Belpol

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről a The Guardian ír egy hosszabb cikkben.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltről ír egy vasárnapi portrécikkben a The Guardian. A cikk annak felidézésével indul, hogy amikor a hódmezővásárhelyi polgármester tavaly Brüsszelben járt, meglátogatta azt az utcát is, ahol a Szájer József miatt híressé vált ereszcsatorna található, ahol a fideszes alaptörvényt megalkotó Szájer a kijárási korlátozások ellenére megrendezett melegorgiáról az ereszen át menekülve, hátizsákjában kábítószerrel bukott le. Márki-Zay mindezzel a Fidesz képmutatására akarta felhívni a figyelmet, miközben ő maga egy olyan konzervatív, aki kiáll a melegjogok mellett – hangsúlyozzák az Observer által készített cikkben.

A cikk röviden felidézi, hogyan alakult Magyarország története 2010 óta, kitérnek arra is, hogy az egységes ellenzék fellépése az eddigi legnagyobb kihívást jelentheti Orbán Viktor és a Fidesz számára.

A cikkben megszólal, László Róbert, a Political Capital elemzője, aki azt mondta, korábban nem számított rá, hogy az ellenzék élére éppen jobbról érkező szereplő kerülhet. Szerinte Márki-Zay „szuperereje” az lehet, hogy őt nem lehet a baloldali pártokhoz sorolni, és Gyurcsány Ferenc bábjaként sem ábrázolható. (Mint ismert, a kormányközeli média ettől függetlenül gyakorta támadja ezzel Márki-Zay Pétert, és a Fidesz propaganda is Karácsonyt lecserélve Márki Zay-t tette plakátjaira.)

László Róbert emellett azt is megemlíti, hogy Márki-Zay jelöltsége komoly zavart okozhatott a Fidesz propagandagépezetében, hiszen ő nem egy liberális értelmiségi, inkább tűnik Fidesz-tagnak. A cikk azonban rámutat arra, hogy Márki-Zay Péter sosem volt a Fidesz tagja, habár  saját elmondása szerint 2010-ig rájuk szavazott. Ennek megváltozásáról Márki-Zay azt mondta a lapnak, felháborította, hogy a Fidesz milyen korrupttá vált, hogy elérte a nyugati értékeket. „Orbán változott meg, nem én” – mondta.

A lap kiemeli, hogy Márki-Zay mindig igyekszik elkülöníteni a saját hitét Orbánétól, amikor az újságírókkal beszél,

mert ő – mint mondta –, már jóval a kormányfő előtt keresztény volt. „Orbán még javában KISZ-tag volt, amikor már vasárnaponként templomba jártam” – mondta Márki-Zay Péter.

A cikkben szóba kerül még a hódmezővásárhelyi polgármester kanadai és amerikai munkatapasztalata, és az is, hogy a magyar politikai életben azután vált ismertté, hogy győzni tudott a Fidesz egyik bástyavárosának tekintett, Hódmezővásárhelyen.

A lapnak nyilatkozott a German Marshall Fund elemzője, Hegedűs Dániel, aki szerint szoros választásra van kilátás, nehezíti az ellenzék helyzetét, hogy a Fidesz úgy alakította át a választási körzeteket, hogy eleve előnyből indulnak. Emiatt az egységes ellenzéknek legalább 3-5 százalékkal több szavazatra lesz szüksége ahhoz, hogy valóban többségbe kerülhessenek a parlamentben is. Ez jelentős különbség, és Hegedűs elmondása szerint ezt a különbséget egyelőre nem látni a közvélemény-kutatásokból.

Vagyis a politikai verseny nem egy egyenlő pályán fog zajlani, még jobban Orbánnak kedveznek a feltételek, mondta el a lapnak az elemző, aki szerint a választás integritása várhatóan még annál is rosszabb lesz, mint amilyen 2014-ben vagy 2018-ban volt. Ezért szerinte szabad, de nem tisztességes választás vár az országra.

A cikk azzal zárul, hogy mindeközben Márki-Zaynak egy vékony vonalon kell mozognia, mellyel egyszerre szólíthatja meg a kiábrándult Fidesz-szavazókat, de közben nem tántorítja el a városi liberális-baloldali tábort sem.

(The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk