A Samsung-gyár után egy csomagolóüzemet is kapnak a nyakukba a gödiek

Belpol

Nem a dél-koreai vállalat épít új üzemet az ipari tevékenységtől amúgy is leterhelt Gödön, hanem egy ismeretlen vállalat hoz létre csomagolóüzemet. Csütörtökön köz nélküli közmeghallgatást tartottak a városban. 

Csomagolóüzem létesül a gödi ipari-innovációs fejlesztési területen, az M2-es autóút keleti oldalán – tájékoztatott Kammerer Zoltán polgármester az online közmeghallgatáson. 

Múlt héten számoltunk be róla, hogy Gödön online közmeghallgatást tartanak október 5-én. Mint ismert, a májusi időközi választáson megválasztott, Fidesz által támogatott Kammerer Zoltánnak nem erőssége a nyilvánosság kezelése: az első interjúja során – éppen akkor, amikor a város szélén működő Samsung SDI akkumulátorgyárról kérdezték – ingerülten felállt, majd kivonult a teremből. Nemrégiben pedig a felsőgödi vasútállomásnál futott össze a Mérce újságírójával, aki rögtön élő közvetítésbe kezdett, ekkor a polgármester kerékpárra pattant és eltekert

Éppen ezért nem okoz nagy meglepetést, hogy az önkormányzat igyekszik megkönnyíteni a saját és polgármestere dolgát. Kammerer a köz nélküli közmeghallgatással elkerülheti a kínos jeleneteket: tavasszal az ország több városában, így Gödön is dühös, felháborodott helyiek és környezetvédők kérték számon a települési vezetőket, a kormányhivatalok és az érintett cégek képviselőit a gomba módra szaporodó akkumulátorgyárakról tartott fórumokon. Ugyanakkor válaszokat éppenséggel adhatna Kammerer, hiszen a múlt héten derült ki, hogy a gödi ipari-innovációs fejlesztési területet bővíti a kormány, vagyis minden bizonnyal egy újabb beruházás várható az agglomerációs településen. 

 
Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó beszédet mond polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szabályos a köz nélküli közmeghallgatás?

Az nem teljesen világos, hogy a szóban forgó közmeghallgatás megtartható-e online. Ugyan áprilisban hoztak egy rendeletet, aminek értelmében a közigazgatási hatósági eljárások esetében a közmeghallgatások lebonyolíthatóak online – erre volt is egy példa Gödön, ahol a Samsung SDI bővítésének ügyében tartott a Pest megyei önkormányzat üzenetrögzítős közmeghallgatást –, de jellegéből fakadóan egy ilyen kisvárosi fórumon nem csak közigazgatósági hatósági eljárásokról kérdezik a városvezetést. 

Habár Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy törvényjavaslatot, aminek értelmében gyakorlatilag minden témakört érintően megtarthatóak lesznek a közmeghallgatások, de erről csak pár nap múlva fog szavazni a parlament legjobb esetben is, vagyis jelen állás szerint nem egyértelmű a helyzet. 

Rákérdeztünk erre a dilemmára a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál, ahonnan szűkszavúan csak annyit válaszoltak, hogy „az online közmeghallgatás megtartásának nincs jogi akadálya”. 

Szintén küldünk kérdést ezzel kapcsolatban Göd jegyzőjének, de tőle nem érkezett reakció. 

Csomagolóüzem létesül Gödön

Az online közvetítés kis csúszással kezdődött, mindösszesen pár tíz ember várakozott arra, hogy megnézhesse a YouTube-on. Ez minden bizonnyal nem független attól, hogy csütörtök délután két órára lett időzítve. Úgy értesültünk, voltak helyiek, akik személyesen akarták meghallgatni a tájékoztatást, őket rövid vita után beengedték a hivatalba. 

A beérkező kérdésekre adott válaszokat a polgármester papírról olvasta fel. 

A samsungos kérdéskörrel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy hat monitoring kút beszerzésére vonatkozó közbeszerzés kiírás alatt van. Több céget megkerestek a zajmonitoring folytatására, valamint a levegőminőségre vonatkozó monitoringrendszer kialakításának lehetőségei kapcsán. Az ezekre vonatkozó beruházások közbeszerzéseit még az idén szeretnék elindítani. A Samsung SDI által beígért zajvédő fal megépül. 

„A jelenlegi információnk szerint a gyár területe nem növekszik tovább, az M2-es főút keleti oldalán egy csomagolóüzem telepítéséről van szó. Arról van információnk, nem pedig a Samsung túloldalra való terjeszkedéséről” 

– fogalmazott Kammerer. 

Mint ismert, a kormány a múlt héten a Samsung SDI-t is magába foglaló ún. gödi ipari-innovációs fejlesztési területet bővítette, a helyrajzi számok alapján az M2-es autóút túloldalán is, vagyis megágyazott egy újabb beruházásnak. Korábban lehetett híreket olvasni arról, hogy tovább bővül a Samsung SDI. Szijjártó Péter külügyminiszter szeptember elején arról beszélt, hogy a vállalat az ország történetének eddig legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházását valósítja meg 22,5 milliárd forint értékben, amihez az állam 5,5 milliárd forint ad támogatást.

Úgy néz ki, hogy nem samsungos, hanem egy ismeretlen cég tervez beruházni, legalábbis ez derül ki a polgármester szavaiból. Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Samsung SDI-t, hogy megtudjuk, pontosan milyen csomagolóüzem létesül az M2-es keleti oldalára. Amennyiben érkezik tájékoztatás a részükről, beszámolunk róla. 

Kammerer Zoltán a közmeghallgatáson még elmondta, az ivó- és ipari vízvezetékek fektetése során az önkormányzati területről kivágott fák pótlását a kivetelezőnek előírták. A Duna-Ipoly Nemzeti Park által kezelt védett területeken a szakhatóságok és a nemzeti park engedélyével és folyamatos felügyeletével végezték el a pótlást, a fék visszatelepítése még idén megtörténik.   

A teljes közmeghallgatást itt lehet visszanézni. 

(Címlapképünkön középen Kammerer Zoltán gödi polgármester az online közmeghallgatáson)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk