Kammerer Zoltán megússza a kínos kérdéseket, online közmeghallgatást tartanak Gödön

Belpol

A gödi önkormányzat is megrendezi saját online közmeghallgatását, így a nemrégiben megválasztott Kammerer Zoltán polgármester elkerülheti, hogy nyilvánosan kelljen ingerült kérdésekre válaszolnia a Samsung SDI akkumulátorgyárral kapcsolatban. Eközben a kormány jelentősen bővítette a gödi ipari-innovációs fejlesztési területet, új beruházás jöhet, amire a Fideszhez köthető Kammerernek így nem kell élőben magyarázatot adnia. 

Göd Város Önkormányzata október 5-én, csütörtökön 14 órakor „személyes megjelenés nélküli” közmeghallgatást tart, amit az önkormányzat élőben közvetít. Kammerer Zoltán nemrégiben megválasztott polgármester a heti testületi-ülésen megerősítette, hogy online közmeghallgatást fognak tartani. 

Az eset nem előzmény nélküli: egy április végi rendelet értelmében a közigazgatási hatósági eljárások esetében tartott közmeghallgatások már lebonyolíthatóak online, erre volt is már példa Göd esetében, ahol a Samsung SDI bővítésének ügyében tartott a Pest megyei önkormányzat üzenetrögzítős közmeghallgatást. (A témában a TASZ írt részletes jogelemzést). 

A minap felkerült az Országgyűlés honlapjára egy törvényjavaslat, amely szerint „a közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül, honlapon való közzététel útján is megtartható. A közzététel tartalmazza az észrevételek, kérdések feltevésének módját és azt a határidőt, amelyen belül az érintettek észrevételeket és kérdéseket tehetnek fel.”

A törvény benyújtója nem más volt, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki az „újszerű” közmeghallgatásokat azzal indokolja, hogy

„az online keretek között tartott meghallgatáson a résztvevők száma és köre korlátlan módon kiterjeszthető, a nyilvánosság köre bővülhet”.

A törvényjavaslat értelmében a közlekedéssel, környezetvédelemmel, a vízgazdálkodással, az atomenergiával, az épített környezettel, a gyorsforgalmi utakkal, a nemzetiségek jogaival, valamint a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos témákban sem kell majd személyes közmeghallgatást tartani, vagyis teljesen kiüresítik ezt az intézményt. 

 
 
Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Most is 14 óra van”

Egy ideje a gödi képviselő-testületi üléseket sem közvetíti az önkormányzat, így csak onnan tudhatjuk, hogy Kammerer Zoltán megerősítette az online közmeghallgatás tényét, hogy egy állampolgár közvetítette a Facebookon a testületit. Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő kérdezett rá, hogy mi történt az élő közvetítéssel, illetve azt firtatta, hogy miért hétköznap délután 2 órára hirdették meg a közmeghallgatást, amikor értelemszerűen a lakosok jelentős része nem fog ráérni. 

Kammerer Zoltán szerint a 14 óra „optimális idő lett volna”, és nem értette, hogy miért hiányolja Vajda képviselő a testületi élő közvetítését, hiszen „most is 14 óra van”, tehát ezen logika mentén, ha valaki a közmeghallgatáson nem tudna ott lenni, akkor a testületi élőjét sem tudná nézni.

Hozzátette: online lesz a közmeghallgatás.

Egyébként meg azért maradt el legutóbb az élő közvetítés, mert a „videós fiú” nem ért rá.

A jelenet 18:40 körül kezdődik. 

Nem lesz több parázs vita

A kormány akkumulátorgyár-őrülete viharos közmeghallgatásokat eredményezett több helyen (Debrecenben, Nyíregyházán, Alsózsolcán). Gödön februárban volt ilyen. A helyiek és a környékbeliek – hiszen a Samsung SDI tevékenysége már nem csak az agglomerációs települést érinti – kérdezhették fel a vállalat és a hatóság képviselőit. 

Érthető, hogy miért kényelmesebb a hatalomnak a köz nélküli közmeghallgatás. Gödön például egy férfi februárban azt üvöltötte a hallgatóság soraiból, hogy „előre megmondják, hogy mikor kell lehalkítani [a gyár tevékenységét], és akkor ti becsukjátok az ajtókat, és akkor kuss van arra a fél órára. De utána, utána mi van? Most hazudjál mindenkinek a szemébe! Most mérjük meg [a zajszintet]! Meg amikor reggel kimegyek futni, akkor mérjük meg! Nézzük meg, amikor fölkel a Nap, nem látom a napfelkeltét, akkora fényszennyezés van!”

De Gödön nem csak emiatt ideálisabb a köz nélküli közmeghallgatás a kormány számára. A májusi időközi választáson megválasztott, Fidesz által támogatott Kammerer Zoltánnak nem erőssége a nyilvánosság kezelése: mint ismert, első interjúja során – éppen akkor, amikor a Samsung SDI-ról kérdezték – ingerülten felállt, majd kivonult. Pár napja pedig a felsőgödi vasútállomásnál futott össze egy újságíróval, aki rögtön élő közvetítésbe kezdett, ekkor pedig kerékpárra pattant és eltekert

Márpedig a tavalyi közmeghallgatás jegyzőkönyvéből kiindulva az akkumulátor-téma felmerülne októberben is: ha beírjuk a dokumentum kereső felületébe a „Samsung” szót, akkor 64 találatot dob ki, magyarán Kammerernek – az elmenekülős jelenetekből kiindulva – pokoli délutánja lenne. A lakosokat egyebek mellett főleg a gyárral járó környezetszennyezés érdekelte, ebben a témában kérdezték a városi képviselőket. 

Nem mellékesen a csütörtöki Magyar Közlönyből kiderült, hogy a Samsung SDI-t is magába foglaló ún. gödi ipari-innovációs fejlesztési területet bővíti a kormány, a helyrajzi számok alapján az M2-es autóút túloldalán is, vagyis minden bizonnyal egy újabb beruházás várható. A témában posztoló Vajda Viktóra arról írt, hogy vannak olyan területek is, melyek a lakóházakhoz közeliek. 

A képviselő egyben arra kérte Kammerer Zoltán polgármestert, tájékoztassa a lakosságot, mi készül pontosan. Egy forrásunk pedig arra emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter szeptember elején arról beszélt: a valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházás valósul meg Magyarországon.

A tárca közleménye szerint a Samsung SDI 22,5 milliárd forint értékű projektje nyomán tovább nőhet az elektromos akkumulátorok kapacitása és biztonsága a gyártás gazdaságosságának javulása mellett, amihez az állam 5,5 milliárd forint támogatást ad. 

Megkerestük Paplanos Pétert, a Samsung SDI kommunikációs vezetőjét, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ. 

Érdekesség, hogy Szilágyi László képviselő benyújtott egy előterjesztést a csütörtöki képviselő-testületi ülésre, amelyben arról szavazhattak volna, hogy a lakosság egyetértése nélkül ne valósulhassanak meg további akkumulátoros beruházások. Végül Szilágyi előterjesztése nem került napirendre. 

Értesüléseink szerint a Fidesz a háttérből segíti a politikában rutintalanul mozgó Kammerert: pár hónapja írtuk meg, hogy a Tuzson Bence országgyűlési képviselőhöz és igazságügyi miniszterhez köthető Simon Tamás rendszeresen tiszteletét teszi Gödön, hogy tanácsokkal lássa el a polgármestert. A friss Magyar Narancsban ennél is mélyebbre ástunk: cikkünkben feltártuk, hogy Simonon túl kik befolyásolják a gödi közéletet Dunakesziről. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk