Népharag zúdult a Samsungra a gödi közmeghallgatáson

Belpol

Közmeghallgatást tartottak Gödön a Samsung SDI gyárának bővítése miatt kedden délután. Az estébe hajló, órákig tartó eseményre a szomszédos településekről, Vácról, Sződligetről, Dunakesziről, Fótról, de még Érdről is érkeztek érdeklődők. Több ellenzéki politikus, köztük egy országgyűlési képviselő is felszólalt. A hatóságok és a vállalat képviselői nem voltak a helyzet magaslatán, a demonstrálók és pfújolások miatt többször kényelmetlen helyzetbe kerültek; láthatóan nem tudták kezelni az indulatokat. 

  • Magasabb szintre emelkedett az akkumulátorgyárak elleni tiltakozás Magyarországon.
  • Az elmúlt hetekben több olyan közmeghallgatást is tartottak létesülő üzemekkel kapcsolatban, ahol elszabadultak az indulatok.
  • Debrecenben elcsattant egy pofon, Nyíregyházán lökdöséssel, taszigálással és kiabálással indult a fórum.
  • Ebben a hangulatban várhatták a hivatalos szervek a keddi gödi, a Samsung SDI gyárával kapcsolatos eseményt. A közmeghallgatás hivatalosan a cég „felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemének biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról” szólt.
  • A fórumon több gödi és környékbeli lakos, valamint politikusok, köztük ellenzéki országgyűlési képviselő is felszólalt. 
  • Demonstratív elemek, hangos bekiabálások kísérték végig a rendezvényt, mialatt a hatóságok és a vállalat képviselőinek válaszai rendszerint érdemtelenek és elégtelennek voltak. 

„A magyar zöldek hazaárulók”

Göd volt az első azon települések sorában, ahol tiltakozás kezdődött a helyi akkumulátorgyárral kapcsolatban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016 augusztusában jelentette be, hogy elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung a kisvárosban. Azóta bődületes mértékben terjeszkedik a vállalat a település határában, ami rengeteg fejfájást okozott a gödieknek és már a környékbelieknek is egyaránt.

A kormány 2020-ban megalkotta az ún. különleges gazdasági övezet (KGÖ) fogalmát, ami azt jelenti, hogy a vállalat adója nem a jelenleg ellenzéki vezetésű Göd Város Önkormányzatához, hanem a fideszes többségű Pest Vármegye Önkormányzatához folyik be. Mindezzel és a Samsung gödi ügyeivel számos alkalommal foglalkoztunk, legutóbb a mút héten jelent meg cikkünk a vállalat üzemének térségi hatásaival kapcsolatban. 

Jóval korábban, egy órával hamarabb érkeztünk a közmeghallgatás helyszínére, ahol már gyülekeztek az emberek. A mostani már a sokadik hasonló fórum, amit a Samsung SDI tevékenysége miatt tartottak, de folyosói szóbeszédek alapján a szervezők most tapasztalták a legnagyobb sajtóérdeklődést. Ennek minden bizonnyal ahhoz van köze, hogy Debrecenben és Nyíregyházán a hasonló témában megtartott rendezvényeken elszabadultak az indulatok. A kormányhivataltól nem is képviselte magát senki  Gödön. 

A szervezők azzal is számoltak, hogy vidékről is érkezhetnek demonstrálók. Kormánypárti médiumok tudósítására is számítani lehetett, ugyanis a legújabb fideszes narratíva szerint az akkumulátorgyárak elleni tiltakozók idegen érdekeket szolgálnak, és azt szeretnék elérni, hogy ezek a beruházások ne Magyarországon valósuljanak meg, hanem a „megbízóik” országaiban. (Ahogyan a kormányzati szócsőként funkcionáló Magyar Nemzetben írták, „a magyar zöldek hazaárulók”.) 

 
Fotó: A szerző felvétele

Fél órával a közmeghallgatás megkezdése előtt a terem már nagyjából félig megtelt. A résztvevők különböző transzparenseket, molinókat ragasztottak a falakra, illetve a Göd-ÉRT nevű helyi környezetvédelmi szervezet szórólapokat helyezett el a székeken. Szép sorjában jelentek meg a gödi és a környező települések, úgy mint Vác, Sződliget, Dunakeszi és Fót politikusai, de Szabó Tímea (Párbeszéd) és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) országgyűlési képviselők is ellátogattak a fórumra. Ahogy telt meg a terem, úgy lett egyre feszültebb a hangulat.  

Felállították a tűzoltót

A kezdés előtt öt perccel a terem nagyjából elérte a teljes kapacitását, az ülőhelyek mind foglaltak voltak, sokan álltak a széksorok mögött, és ekkor még korántsem érkezett meg az összes érdeklődő.

A közmeghallgatást megelőzően a Párbeszéd munkatársai kifeszítettek egy molinót szemben a hallgatósággal. A transzparensen az volt olvasható: „Mérgező akkugyárak helyett zöld Magyarországot”. Az akciózók gázmaszkot húztak a fejükre.

 
Fotó: A szerző felvétele

Közvetlenül a kezdés előtt két másik demonstráló a hatóság és a vállalat képviselői előtt egy olyan transzparenst feszített ki, amin az állt: „Minden hatalom a népé”. 

Szabó István, Pest Vármegye Önkormányzata közgyűlésének elnöke ez alatt átbújva nyitotta meg a közmeghallgatást. 

 
Szabó István átbújik
Fotó: A szerző felvétele

Szép Tibor, Pest Vármegye Önkormányzatának főjegyzője is szólt pár szót. Azt kérte: „legyünk emberségesek” és „őrizzük meg a párbeszédet”. 

Andor Máté, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa, tűzoltó alezredes tartotta az első előadást, méghozzá a Samsung SDI biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálati eljárásáról. Őt Korda Eszter, az ipar- és környezetbiztonsági elemzéssel foglalkozó Generisk Kft. ügyvezető igazgatója követte, aki szintén a biztonsági jelentésről adott áttekintést. A rövid prezentációkat követően néhány, korábban elküldött írásbeli kérdésre válaszoltak. Az elsőre Andor reagált, akinek először nem sikerült a válasz végére érnie, ugyanis ülve akart beszélni, viszont a közönség soraiból többen bekiabáltak, hogy álljon fel. „Bemutatkoztam az elején, de természetesen, hogyha szükség van rá, akkor felállok, és akkor hátul is tudnak látni” – folytatta Andor, aki szemmel láthatóan kényelmetlenül érezte magát a helyzetben. 

Frankovics György, a Samsung SDI osztályvezetője volt a következő felszólaló, akinek szereplését nem viselte jól a közönség. Miközben az írásbeli kérdésekre próbált válaszolni, többször is közbeszóltak. „Fogott egy marék port és behintette a levegőbe” – így értékelte a válaszait az egyik jelenlevő. Ekkora már a bejáratnál is álltak a közmeghallgatásra érkezők. 

Nem bírták tovább? Kapcsolják vissza!

Az írásbeli kérdések megválaszolása után következett a fórum lényege: a jelenlevők „azonnali kérdéseket” tehettek fel.  Az egyik jelenlévő elhelyezett a Samsung SDI képviselői előtt egy méretes hangfalat, amiből kellemetlen gépzaj hallatszott. Miután ezt pár perc után kikapcsolták, megkérdezte: „Elnézést, nem bírták tovább?”. „Kapcsolják vissza!” - mondta aztán hozzátéve, a gödieknek ezt kell minden nap elszenvedniük a gyár miatt. 

Az első felszólaló szakmai kérdéseket tett fel: például arra volt kíváncsi, hogy egészen konkrétan mennyi vizet fogyaszt (köbméter per nap) a Samsung SDI gyára. Paplanos Péter, a vállalat PR-munkatársa azt mondta, hogy 

„konkrét számokkal a gyártáshoz kötődően nem készültünk”. 

Nem csoda, hogy a válasza után a következő kérdezők türelmetlenül fogadták a későbbi reakciókat, rendszerint közbekiabálással, pfújolással reagáltak. 

Szép Tibor főjegyző megpróbálta csitítani a közönséget. Azt kérte, hogy a szakértőknek és a hatósági kollégák szavát ne vonják kétségbe, „senkinek nem áll érdekében az, hogy a börtönt válassza a hivatása helyett”, „egy adat hamisításnak súlyos következménye van”, sorolta. 

Minden bizonnyal Blahó Tamás, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársának prezentációja volt a rendezvény mélypontja. Vízügyi témában tartotta volna előadását, de ez többször is félbeszakadt a bekiabálások miatt, amit érezhetően nem kezelt jól. Hosszú percekig nem jutott szóhoz, várta, amíg lecsillapodnak a kedélyek. 

„Végre egy igazi gödi hozzászólás”

A felszólalók között volt Szabó Tímea, aki úgy tette fel kérdését, mintha csak az Országgyűlésben lenne. Arra kérte a hivatalos szervek és a vállalat képviselőit, hogy vegyék komolyan a közmeghallgatást, mert „nem véltetlenül vannak itt ennyien”. Szerinte nem csupán gödi problémáról van szó, mert országosan gond lehet az akkumulátorgyárak miatt például a talajvízszennyezéssel. „A Samsung miért nem Dél-Koreában állít fel akkumulátor gyárakat, ha ez ennyire profitábilis? Ott nincs elég víz?” – kérdezte. 

Emlékeztetett rá, hogy a vállalat képviselői elvileg nem tudták megmondani, mennyi a gyár napi vízfogyasztása, miközben „mindenki tudja”: 20-27 ezer köbméter naponta, ami Kecskemét vízellátásával egyenlő. „Egy darab gyárral elveszik egy közepes méretű magyar városnak a teljes vízellátását. Ezután csodálkoznak azon, hogy az emberek aggódnak. Nem csak azért, hogy szennyezik a talajt, elveszik a vizet és még cinikus válaszokat is adnak.” 

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere is eljött a közmeghallgatásra. Arra volt kíváncsi, hogy a gyár létesítésével és bővítésével kapcsolatban megkérdezték-e a gödieket, hogy szeretnék-e mindezt, ugyanis a vállalatnak nem sikerül a megengedett kibocsátási határértékeket betartania, és várhatóan ez a terjeszkedéssel növekedni fog. A Samsung részéről Paplanos ezt cáfolni szerette volna, de nem jutott a mondadója végére, mert egy férfi közbekiabált: 

„Előre megmondják, hogy mikor kell lehalkítani, és akkor ti becsukjátok az ajtókat, és akkor kuss van arra a fél órára. De utána, utána mi van? Most hazudjál mindenkinek a szemébe! Most mérjük meg! Meg amikor reggel kimegyek futni, akkor mérjük meg! Nézzük meg, amikor fölkel a Nap, nem látom a napfelkeltét, akkora fényszennyezés van”

– kiabálta indulatosan. 

„Ha már most van olyan helyzet, amit nem tudnak kezelni, miért gondolják, hogy másfélszer akkora gyárral ezt meg tudják oldani?” – kérdezte Tetlák. Hozzátette, a Samsung SDI adójából „olyan borzasztó sok előnye nincs a helyieknek”, majd a megyei önkormányzathoz fordult: „önökben, akik szedik a gyárnak a bevételeit, legalábbis részben, nem merült fel, hogy megkérdezzék a gödieket, hogy szeretnének nagyobb gyárat?” 

„Köszönöm szépen, végre egy igazi gödi hozzászólás” – jegyezte meg válaszában cinikusan Szabó István. „Ugyanis volt közmeghallgatás, ahol a gödiek voltak itt, és megbeszéltük ezt a dolgot. Azon a közmeghallhatáson...” – folytatta volna, de nem tudta, ugyanis a résztvevők azt kezdték skandálni: „Nem kell Samsung! Nem kell Samsung!”

„Elvi lehetőség”

Tetlákot Varga Zoltán Péter, Dunakeszi jobbikos önkormányzati és megyei közgyűlési képviselője követte, aki egyébként fóti ingatlantulajdonos is. Arra volt kíváncsi, hogy van-e összefüggés a gödi Samsung-gyár bővítés és a Fóton éppen létesülő akkumulátor-tárolóhely, illetve összeszerelő üzem között. 

„A Samsung Fóton semmit nem épít, tehát semmi közünk ahhoz a beruházáshoz” – mondta erre Paplanos. 

Varga újra feltette a kérdés. A dél-koreai hátterű HTNS Hungary Kft. ugyanis megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt, hogy veszélyes tevékenységet végezhessen, a dokumentum pedig a képviselőnél volt kinyomtatva, miközben felszólalt. „Átgondolja a válaszát?” – kérdezte Varga.

„Ez egy elvi lehetőség, amikor majd a telephely elindul, akkor dönteni fogunk, egyelőre nincs ilyen” – reagált Paplanos, akinek válaszát hangos pfújolás kísérte. 

„Nagyon köszönjük az elvi lehetőségét Fóton a négyezer tonna veszélyes anyagnak. Megígérem, hogy mi Fóton nem fogjuk használni, úgyhogy jöhetnek érte és vihetik, ahová akarják”

– ezt már Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő mondta, aki szintén a jelenlévők között volt. Felhívta a figyelmet, hogy a Samsung ügye már rég nem csak Gödöt érinti. „Itt van a teremben az egész Budapest környéki akkumulátorövezet”, hiszen Sződligetről, Vácról, Fótról, Dunakesziről, Csomádról és még a főváros XV. kerületéből is jöttek a közmeghallgatásra. „Ez mindannyiunk ügye” – mutatott rá. 

„Nem lesz harmadik gyár”

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő felszólalásában azt mondta, a következő üzemrész engedélyezése előtt „másfél perccel” vagyunk; szerette volna megtudni, hogy „hány ilyen közmeghallgatáson fogunk itt állni”, ugyanis sajtóértesülések szerint lesz még egy gyár, amit a Samsung SDI a BMW-vel közösen tervez. 

Paplanos erre azt mondta, alapvetően koreai sajtóértesülésekről van szó, melyeket átvett pár hazai gazdasági médium, de ezt már cáfolta a vállalat dél-koreában is. Vagyis a Samsung nem tervez ilyet, ez csupán egy helyi médium feltételezése, állítása szerint. 

„Ugyanezt mondták a másodikról is”

– kiabálta be valaki.  

Andrejka Zombor gödi önkormányzati képviselő is felszólalt a közmeghallgatáson, majd hosszasan beszélt a politikai felelősségvállalásról és a szolidaritás fontosságáról. Mint mondta, megválasztottak egy olyan országgyűlési képviselőt, Tuzson Bencét, „akit itt még nem láttunk megjelenni”, és mint mondta, „neki nagyon masszívan benne volt a keze abban, hogy a gyár így tudott települni”. 

Hozzátette, „nagyon hálás”, hogy Debrecenben létesül gyár, mert az országos sajtó, a magyar lakosság figyelmét felhívták a gödi esetre, így van országos figyelem. „A magyar társadalom nagyon nagy hiánya, felelőssége a szolidaritásvállalás. Nem arról van szó, hogy kék, zöld, lila, piros, rózsaszín pártlogó vagy zászló mögött vannak, hanem a józan ész, az emberség az, ami össze kell, hogy kössön” – mondta. 

A közmeghallgatás este negyed 8-kor is tartott. A többórás közvetítését itt lehet megtekinteni:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.