Üzenetrögzítős közmeghallgatás kezdődött Gödön

  • narancs.hu
  • 2023. június 21.

Belpol

Így nem kell a felháborodott emberek szemébe nézni.

Közmeghallgatás kezdődött június 19-én Gödön a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővítése ügyében, de nem személyes jelenléttel, hanem interneten –írja a Mérce.

A lap emlékeztet, a kormány április végi döntése nyomán, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetőségük van a hatóságoknak és az önkormányzatoknak arra, hogy „az érintett személyek megjelenése nélkül” tartsanak közmeghallgatást.

A Mérce szerint az ukrajnai háborúval nem nagyon magyarázható szabályozást valószínűleg azért vezették be, mert az utóbbi időben több ilyen lakossági fórumon is hevesen tiltakoztak az emberek a veszélyes anyagokkal dolgozó akkumulátorgyárak megjelenése miatt.

A szabályok szerint hatósági közmeghallgatást lehet úgy is tartani, ha honlapon közzé teszik a fontosnak gondolt információkat, és a lakosság ugyanezen a felületen kérdezhet, és ott kapja meg a választ is.  A Mérce idézi a Pest megyei önkormányzat hirdetményét ez ügyben: „Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amenniyben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot.”

A Samsung-gyárral kapcsolatos fórumokat azért a Pest megyei önkormányzat rendezi, mert az üzem a kormány által létrehozott különleges gazdasági övezetben működik, az nem a helyi önkormányzat területe. 

Erre a június 19-i közmeghallgatásra azért volt szükség, mert a gödi akkumulátorgyár új központi alapanyagraktára most készült el, és használatba vételéhez új katasztrófavédelmi engedély szükséges, amelynek dokumentációját véleményeztetni kell az emberekkel. 

A kérdésekre, észrevételekre az illetékesek június 26-án, hétfőn élő Youtube-közvetítésben fognak válaszolni. 

Élőben ilyen egy közmeghallgatás Gödön:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk