A Samsung munkásainak épít lakóparkot Jellinek Dániel cége Budapest északkeleti határában?

Belpol

A NER-es vállalkozó érdekeltségébe tartozó projektcég egy XV. kerületi lakópark-beruházás keretein belül lakhatást biztosíthat a minegy húsz kilométerre található gödi Samsung-gyár munkásai számára - legalábbis a helyi önkormányzat egyik előterjesztése szerint. A beruházó azt mondja, ugyan a vállalattal nincsenek szerződéses viszonyban, de egy munkaerő-elszállásolással foglalkozó céggel folytatnak tárgyalásokat a lehetséges bérleti konstrukciókról. Közben a főváros környékbeli utakat újít fel, de szerintük ennek nincs köze a lakóparkprojekthez. 

Még 2022 áprilisában számolt be arról a hvg.hu, hogy Magyarország 7. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel NER-es vállalkozó megalapította a HREF Palotaliget Projekt Kft.-t, így megkezdődhet a XV. kerület külső részén a Palotaliget nevű lakópark építése. A fejlesztés során csaknem 20 hektáron több mint 800 lakás épülhet, melyek az akkori tervek szerint több mint 2200 embernek kínálnak új otthont a Külső Fóti út és az M3-as bevezető szakasza közötti területen. A kormány 2021-ben kiemelt beruházássá minősítette a projektet, arra hivatkozva, hogy a hatmilliárd forint értékű beruházás közvetlenül 48 munkahelyet teremt, de több mint ezer munkahely létrejöttét támogatja Pest megyében. 

Már 2021-ban szó volt róla

Egy 2021 novemberi önkormányzati előterjesztés szerint a XV. kerületi képviselő-testület elfogadta a projekt telepítési tanulmánytervét. Az előterjesztésben említést tesznek róla, hogy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a területet, valamint megjelöltek benne szolgálati lakásokat – az előterjesztés szerint a Samsung-gyár dolgozói számára.  

 
Részlet a 2021-es előterjesztésből

Szilvágyi László kerületi LMP-s önkormányzati képviselő a beruházással kapcsolatban lapunknak elmondta: tudomása szerint a lakások mintegy 30 százalékát a Samsungnak kívánta adni a cégcsoport, majd később arról számoltak be „egy bemutatón” a polgármesteri hivatalnak, hogy bár szeretnék, de nincsen szerződésük a vállalattal. Ugyanakkor a projekt első ütemében nagyjából a lakások 30 százalékát építenék meg a képviselő szerint. 

„Ez Újpalota északi részének a közlekedését totálisan hazavághatja. A Külső Fóti út, az M3-as már most is be van állva reggel-este. Erre ráengedünk 800 autót, az tuti káosz” 

– fogalmazott Szilvágyi. 

A képviselő szerint eddig a projekt keretén belül még csak két kiszolgáló épületet húztak fel, valamint elkezdték a közművesítést, ami alsó hangon egy féléves folyamat. Magyarán a beruházás gyerekcipőben jár, Szilvágyi László még hirdetésekkel sem találkozott. 

Tárgyalnak a bérleti konstrukciókról

„A Palotaliget projekt 195 ezer négyzetméteres területe 2021-ben került az Indotek Group tulajdonába, mint egy potenciális lakópark-fejlesztési projekt helyszíne. Az Indotek Grouphoz tartozó HREF Ipari Kft. (a HREF Palotaliget Projekt Kft. tulajdonosa – B. M.) és partnerei beruházásában létesülő lakóparkban a tervek szerint 2030-ig összesen 844 lakás épül, ahova így hozzávetőlegesen 1800 ember költözhet majd be. A több ütemben megvalósuló Palotaliget lakópark fejlesztési és kivitelezési munkálatainak nyáron kezdődő első szakaszában a 12, már jogerős építési engedéllyel rendelkező telken indulnak meg az első társasházi ingatlanok építkezési munkálatai, mint ahogy, a kivitelezési tender lezárását követően, a közművek létesítése, illetve a lakótelkek összekötését szolgáló úthálózat kiépítése is” – írta megkeresésünkre Novák Iringó, az Indotek Group marketing és kommunikációs vezetője. 

Novák tájékoztatása szerint a Samsung és a HREF Ipari Kft. között nincs szerződéses kapcsolat. Azonban a „HREF Ipari Kft. az esetleges bérleti konstrukciókról a Staff House Zrt.-vel folytat megbeszéléseket.” A későbbi lehetséges bérlői számról a tárgyalások jelenlegi szintjén nem tudtak bővebb tájékoztatást nyújtani. 

A Staff House Zrt. weboldala szerint 2007 óta piacvezető szerepet töltenek be a hazai munkaerő-elszállásolás területén. „Ügyfeleink között tudhatjuk a legfontosabb munkaerő-kölcsönző, valamint jelentős gyártó vállalatokat, akiknek hosszú távú, megbízható együttműködést garantálunk” – olvasható a társaság oldalán, melynek olyan ügyfelei vannak, mint a GE és a Penny Market.  Megkerestük a céget, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz. 

 
Palota Liget, látványterv

15 ezer talajspecifikus fa

Mivel a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a fejlesztést, ezért az önkormányzatnak nincs mozgástere, és a korábbiakhoz képest nem kötelező a településrendezési szerződésben lefektetett vállalásait betartania, pedig az önkormányzat azzal a feltétellel hagyta jóvá a fejlesztést, hogy a cégcsoport utakat épít, bővíti az orvosi rendelőt, helyi sportszervezeteket támogat, és új rendezvényközpontot létesít. Szilvágyi szerint ezekből a vállalásokból eddig semmi nem valósult meg, pedig ő szeretné, ha a cégcsoport tartaná az ígéreteit. Máskülönben a kerület nemigen profitál a beruházásból: a magánlakásokat nem terheli telekadó, a helyi iparűzési adót pedig a főváros szedi be és csak a töredékét osztja vissza az önkormányzatnak.

„Nem vagyunk Göd vagy Fót, hogy beszedjük magunknak, hanem lehet, hogy kapunk mondjuk egy százalékot. Egymás között szólva az nem túl sok”

– teszi ehhez hozzá. 

Novák Iringó tájékoztatása szerint a beruházó jellemzően külső- és belsőinftastruktúra-fejlesztéseket vállalt a településrendezési szerződésben, ami azt jelenti, hogy ezt közterületen is elvégzi a saját költségén, majd a létrejött építményeket térítésmentesen átadja – jellemzően – az önkormányzat részére.

„Az infrastruktúra-fejlesztés minden elemének költsége, a tervezéstől, az engedélyeztetésen és megvalósításon át a használatbavételig, a beruházót terheli. A beruházó az építkezés a környező lakosságot és a hagyományos úthálózatot érintő terhelésének minimalizálása érdekében egy szakaszon tehermentesítő utat épít. A beruházó vállalásai közé tartozik, hogy a teljes projekt egy kijelölt területén saját költségén 15 000 talajspecifikus fát és cserjét telepít véderdőként, hogy a Palotaliget és a környékének lakossága számára élhetőbb, egészségesebb környezetet teremtsen” – írta az Indotek Group munkatársa. 

Hozzátette, a településrendezési szerződésben tett infrastruktúra-fejlesztési munkálatok 2023. július hónapjáig megkezdődnek és azok a fejlesztés teljes körű átadásával válnak teljessé. „A kapcsolódó előkészítési munkálatok – tervezés, engedélyezések, közüzemi szolgáltató hozzájárulások beszerzése – a terveknek megfelelően haladtak, s erről a XV. kerületi képviselő-testületet, illetve a lakosságot egy hónappal ezelőtt lakossági meghallgatáson tájékoztattuk”. Válaszából nem derül ki, hogy a fentebb felsoroltak (orvosi rendelő bővítése, sportszervezetek támogatása stb.) megvalósulnak-e. 

Útfelújítások a környéken

Szilvágyi felhívta a figyelmünket egy érdekességre. A beruházás tervezett területéhez közel található egy felüljáró, mely az M3-ast keresztezi, és rajta keresztül az M0-ás felé lehet kijutni – vagyis a gödi Samsung-gyár ezen úton is megközelíthető. A felüljárót a Budapest Közút Zrt. újítja fel, ahogyan a közeli Városkapu utca útburkolatát is rendbe teszi. Ha elkészül a felüljáró és az utca, akkor a lakóparkból egyszerűbben lehet kijutni az M0-ásra, ugyanis egy elkerülőúton keresztül több forgalmat lassító gócpontot is ki lehet kerülni. A képviselő szerint a baloldal jogosan harcol az akkumulátorgyárak ellen, miközben ezzel a főváros segíti a gödi Samsung terjeszkedését. 

„Mint kerületi képviselő örülök, hogy megújulnak ezek az utak, csak furcsa, hogy húsz évig ez nem történt meg, és most, amikor élesbe fordul a projekt, akkor meg igen”

– mondja a helyi képviselő.  

 
A Palota Liget projekt és a környezete (naranccsal a beruházás tervezet területe, kékkel a Városkapu utca, kék pöttyel a felüljáró helyszíne, pirossal az M0-s felé vezető elkerülő út
Forrás: Google Earth

„A XV. kerületi Városkapu utca M3 délkeleti szervízút és az Erdőmenti út közötti szakaszán társaságunk útfenntartás keretében nagyfelületű burkolatjavítást végez, amely érinti az M3-as autópálya feletti felüljáró útburkolatát is. A beavatkozás műszaki tartalmát tekintve nem egyenértékű egy felújítással. Az útszakasz fenntartási keretek között elvégzendő javítása hosszabb távú megoldásként az útpálya élettartamát és a közlekedés komfortját egyaránt növeli. Pénzügyi és kivitelezői kapacitásunk most tette lehetővé a feladat elvégzését, nincs köze az említett lakópark projekthez” – válaszolta megkeresésünkre a Budapest Közút Zrt.

„A környező fejlesztések, mint a Városkapu utcai útburkolat megújítása, vagy éppen a felüljáró-felújítás, mind fővárosi projektek, s mint ilyenek, nem tudunk velük kapcsolatban információkkal szolgálni. A Palotaliget beruházójaként nem kötöttünk külön megállapodást a Fővárosi Önkormányzattal, és a jelzett fejlesztések nem kapcsolódnak a Palotaliget beruházáshoz” – írta minderről Novák Iringó. 

Jövőre jöhetnek az első lakók

Szilvágyi László tudomása szerint jelenleg nincsenek vendégmunkások a XV. kerületben. A képviselő úgy tudja, Gödön, Dunakeszin és Szadán vásárolnak ingatlanokat, vagy éppen komplett hotelekben kötnek le szobákat évekre. Ugyanakkor szerinte azért pörgött fel a Jellinek-féle projekt, mert elfogytak a Göd környéki ingatlanok. Szerinte látni kell, hogy nem európai, hanem más kulturájú, például Fülöp-szigeteki vagy bangladesi emberek jönnek ide. „Előbb-utóbb nagy kérdés, hogy hogyan tudnak majd beilleszkedni.” 

Novák Iringó tájékoztatása szerint a teljes Palotaliget lakópark a modern kialakítású, előre gyártott elemekből készülő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerekkel ellátott, fentarthatóságot szem előtt tartó lakóépületekkel, parkolókkal, illetve az azokat összekötő út- és járdahálózattal 2030-ra készül el. A lakóingatlanok építése megkezdődött, s ütemterv szerint az első lakások már 2024 első negyedévében meg fogják kapni a használatbavételi engedélyeket, így az első lakók akár már a jövő évben beköltözhetnek. A lakópark magánberuházás keretében valósul meg, ennek megfelelően minden lakás piaci alapon kerül értékesítésre vagy hasznosítására.

24.hu még pár éve írt arról, hogy a hivatalos dokumentumok alapján 2020-ban a Samsung 3594 munkásának fele volt magyar állampolgár, többségük ukrán volt, illetve pár száz dél-koreai is dolgozott a gyárban. Ezek a számok vélhetően változtak, ismerve a gyár dinamikus terjeszkedését

Írásban kerestük meg a Samsung SDI-t de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármestertől, akit ugyancsak kerestünk, azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinkkel forduljunk a beruházó céghez. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk