Újabb gigantikus Samsung-gyár épülhet Gödön

  • narancs.hu
  • 2023. január 12.

Gazdaság

Az új létesítmény termelése az eddigi kettő éves kapacitásával lenne egyenlő.  

A Samsung azt tervezi, hogy a már meglévő két gödi létesítmény mellett egy újabb akkumulátorgyárat építtet Gödön – írja a Villanyautósok a dél-koreai Csoszun hírportál értesülései alapján. 

Az iparági forrásokon alapuló értesülés szerint a Samsung SDI egy újabb, harmadik akkugyárat tervez a két meglévő gödi létesítmény mellé, az új üzem pedig kifejezetten a BMW részére gyártana, de az is lehet, hogy vegyesvállalatban jönne létre a bajor céggel közösen.

A kiszivárgott tervek szerint a gyár termelése megegyezne a már meglévő kettő éves kapacitásával, és a debreceni BMW gyár lenne a vevő.

A német autógyártó ugyanis nemrég azt jelentette be, hogy akkumulátor-összeszerelő üzemmel tervezi bővíteni készülő debreceni gyárát, ezekhez szállítana az új gödi Samsung-gyár cellákat.

A dél-koreai lapértesülés szerint az 1 billió won, azaz nagyjából 300 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung új, hengeres formájú, 46 milliméter átmérőjű cellákat készítene megnövelt nikkel, de csökkentett kobalt tartalommal. A két cégvezető állítólag már december 17-én is egyeztetett a projektről, illetve a napokban a Las Vegas-i CES kiállításon is folytak háttérmegbeszélések.

Orbán Viktor még 2017-ben a gödi Samsung-gyár megnyitóján beszélt arról, hogy szeretné, ha Magyarország az e-autózás egyik éllovasa lenne, ez azóta főleg úgy valósult meg, hogy komoly anyagi és egyéb állami támogatással Magyarországra csábították több – leginkább távol-keleti – akkumulátorgyártó cég üzemét is.

Mostanra az ország északi, északkeleti részén el is szaporodtak az ezen a területen tevékenykedő, főleg ázsiai hátterű vállalkozások, ezek létesítését több helyen is komoly lakossági ellenállás övezi, amiket a kormány azzal kerül meg, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítja a beruházásokat, vagy – mint ahogy Gödön is – különleges gazdasági övezeteket hoz létre.

Decemberben térképen összesítettük az akkugyártáshoz kapcsolódó cégeket: 

A gödi Samsung-gyárral korábban számos cikkünkben foglalkoztunk, egyik összefoglaló írásunk itt olvasható:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk