A Szuverenitásvédelmi Hivatal megpróbálta rávenni a Magyar Ügyvédi Kamarát, adjanak tájékoztatást

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Belpol

Az ügyvédek tevékenységéről. 

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a jogszabályokra hivatkozva elutasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, miszerint a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa őket az ügyvédek tevékenységéről

írja a Telex a Magyar Ügyvédi Kamara hírlevele alapján.

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke áprilisban kereste meg a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy "a Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara között megállapodás jöjjön létre a Hivatal feladatainak ellátásához szükséges tájékoztatás nyújtása érdekében". A kamarai közleményben ezen túl az olvasható, hogy "a Hivatal elnöke levelében részletezte az együttműködés elvárt formáit".

Az Ügyvédi Kamara elnöke, Havasi Dezső arra jutott, hogy a levélben "foglaltak, illetőleg az abban körvonalazott együttműködés formái összeegyeztethetetlenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvényben foglaltakkal, különösen annak azon rendelkezésével, hogy az Üttv. egyes rendelkezései alól csak az Üttv. adhat felmentést". Havasi ezt válaszlevelében is megírta és közölte:

Őszintén bízunk abban, hogy ezzel a levélváltással ez az ügy lezárult."

A Telex megkeresésére Havasi azt mondta, "a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogszabályból adódó feladata, hogy állami szervként védje a magyar szuverenitást, amivel egyetértünk, csak a címzettjei nem mi vagyunk ennek a megkeresésnek, mi ugyanis egy köztestület vagyunk, nem állami szerv".

Arra a kérdésre, hogy

a megkeresés azt jelentette-e volna, hogy a kamarának tájékoztatást kellene adnia olyan ügyvédekről, akik valamilyen módon sérthetik az ország szuverenitását, Havasi azt válaszolta, értelmezésük szerint ennek az együttműködésnek nagyon leegyszerűsítve ez lett volna a lényege.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk