A világhírű hálózatkutatót is megvezethette a háttérhatalom: levelet írt Ádernek

  • narancs.hu
  • 2017. április 5.

Belpol

„Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket.”

Barabási Albert László, a Bostonban kutatóközpontot irányító fizikus és hálózatkutató Áder Jánoshoz írt hosszú levelében a józan észnek próbál újabb híveket toborozni. Barabási bízik benne, hogy „a Köztársasági Elnök Úr mindent megtesz, hogy a törvényjavaslat ne válhasson törvénnyé”.

A kutató szerint az egyetem fontos szerepet tölt be a magyarországi felsőoktatásban: „Meghonosított egy akadémiai kultúrát, amelynek párját csak a Harvardon tapasztaltam. Egyedülálló együttműködési lehetőségeket teremtett a többi magyar egyetem diákjainak és oktatóinak. Azt is tanúsíthatom, hogy egyetlen cél lobog úgy az oktatók mind a diákok előtt: hogy a munkánk gyümölcseként a világ egyik legrangosabb egyetemét teremtsük meg itt Magyarországon.”

„Ha a parlament által megszavazott törvénymódosítás életbe lép, meggyőződésem, hogy annak a legnagyobb vesztesei mi, magyarok leszünk. Nem csak a felsőoktatás csorbul példa nélküli módon – megfosztjuk a gyerekeinket és unokáinkat attól a lehetőségtől, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatásban részesüljenek. Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket.”

Végül a kutató arra kéri Ádert, segítsen, hogy „a józan ész a politika fölé emelkedhessen”.

Meglátjuk, Áder János világhírű tudósok vagy inkább Kósa Lajos szavaira hallgat, Kósa ugyanis a CEU-törvény ellen felszólalókat az Isaura kiszabadításáért tüntető tévénézőkhöz hasonlította nemrégiben.

 

Figyelmébe ajánljuk