"A vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni" – Ezt üzeni Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 14.

Belpol

Meg azt, hogy közszereplő vagy hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert az káros és diszkriminatív.

"Be nice to people", vagyis "légy kedves az emberekkel". Tarlós Istvánnak sok mindent lehetne üzenni... Pénteki megnyilvánulása után, miután Tarlós egy megafonba üvöltözve többször is szellemi fogyatékosnak nevezte Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége egyrészt ezt a találó intelmet hangsúlyozza.

Másrészt viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az országban több mint ötvenezer értelmi fogyatékossággal élő személy él. "Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el." Különösen akkor, ha közszereplő, hivatalos személy tesz ilyen kijelentéseket.

"Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív" – írták a Facebookon közzétett közleményükben.

Figyelmébe ajánljuk