A volt Loki-pálya helyére épülhet fel az új Természettudományi Múzeum

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Belpol

Kósa Lajos és Papp László beszélt erről a debreceni helyszínen.

Az önkormányzat javaslata szerint a debreceni Nagyerdőben, az Oláh Gábor utcai volt Loki-pálya területén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum – közölte a város polgármestere pénteken a helyszínen, sajtótájékoztatón, az MTI beszámolója szerint.

Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: december végén kötöttek a kormánnyal támogatási szerződést, amelyben 2,4 milliárd forintot biztosít a kabinet, hogy a város elvégezze a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkákat.

Ezzel többéves előkészítő folyamat indul el, amelynek része egy részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, egy tervpályázati eljárás lefolytatása, majd az engedélyes, illetve a kiviteli tervek elkészítése – sorolta a polgármester.

A jelenlegi polgármester mellett a város korábbi vezetője, Kósa Lajos jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő is megszólalt az Oláh Gábor utcai volt labdarúgó-stadionban tartott sajtótájékoztatón.

Amint arról korábban írtunk, a Magyar Természettudományi Múzeum helyzete évek óta tisztázatlan volt, miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovikára költöztetésével fokozatosan ellehetetlenült az intézmény működése. A lapunknak nyilatkozó Matskási István volt főigazgató szerint az intézmény az elmúlt években több budapesti helyszínjavaslattal is előállt, némelyikre látványtervek is készültek, ám végül egyik sem kapott kormányzati támogatást. Kiszivárgott hírek szerint a kormány titkos határozattal már 2020-ban döntött arról, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe kell költöznie. A múzeum Debrecenbe költöztetése ugyanakkor Matskási István szerint számos problémát felvet.

A debreceni fideszes politikusok mai sajtótájékoztatója szerint tehát a kiszemelt helyszín már megvan a beruházáshoz, ugyanakkor, ahogy arra a polgármester is utalt, az építkezés elkezdését még hosszú előkészítő szakasznak kell megelőznie.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk