A Fidesz esete a szavazólapokkal: Az emblama

  • Szőnyei György
  • 2002. október 17.

Belpol

A Fidesz választási manipulációval gyanúsítja a belügyminisztert. Lamperth Mónika ugyanis elrendelte, hogy valamennyi jelölőszervezet (párt) emblémáját egységesen 20 mm átmérőjű körben jelenítsék meg a szavazólapon.

A Fidesz választási manipulációval gyanúsítja a belügyminisztert. Lamperth Mónika ugyanis elrendelte, hogy valamennyi jelölőszervezet (párt) emblémáját egységesen 20 mm átmérőjű körben jelenítsék meg a szavazólapon.AFidesz négyzetbe foglalt, narancskörös emblémája és a mellette, jobb oldalon elhelyezett, háromsoros, vízszintes szöveg (Magyar Polgári Párt) tömbje együttesen egy fekvő formátumot képez. Ezt az ábrát jelentős méretcsökkenés nélkül lehetetlen a javasolt körformába helyezni, mivel ez egy lapos, széles alakzat (mint a Kereszténydemokrata Szövetség vagy az SZDSZ jele). Azok a politikai pártok, amelyek emblémáinak arányai, tehát a szélesség-magasság méretei megközelítőleg egyformák, alkalmasabbak a körbe helyezésre (MSZP, MDF, Centrum, MIÉP, Munkáspárt). Mivel a pártok logóit többféle felhasználásra tervezik (már ha a pártok előrelátóak és profikkal dolgoztatnak), hasznos és kívánatos, ha ezek eltérő szerkezetű változatban készülnek a különböző formájú hordozókon (plakát, sajtóhirdetés, szavazólap stb.) való legelőnyösebb megjelenés céljából.

A Fidesz budapesti I. kerületi polgármesterjelöltjét ajánló reklámszelvényen például a négyzet alakú embléma alatt helyezkedik el a háromsoros, balra zárt, reszketeg felirat (hibás, oldalfordított állású y-nal, de ezt most hagyjuk). Ebben a formában a Fidesz emblémája sokkal kedvezőbb arányban módosul, mert a három szövegsor magassági összmérete fele akkora, mint a leghosszabb sor (Polgári) vízszintes mérete. Ha a két szöveges emblémát a javasolt 20 mm-es körbe helyezzük, a függőleges állású sokkal "szerencsésebben" tölti ki a teret: 44 (!) százalékkal nagyobbra nőhet, mint a vita tárgyát képező, jelenlegi vízszintes változat. Amennyiben létezik a függőleges verzió - márpedig létezik, hiszen használják a választási kampányban, sőt így lobog a párt Lendvay utcai székháza előtti zászlón is -, akkor miért nem méricskéltek egy kicsit, és miért nem az előnyösebb alakzatot adták meg az Országos Választási Bizottságnak - az utólagos panasz helyett?

Ráadásul, ha a narancskörös Fidesz-embléma alá csak a párt nevének rövidítését (MPP) illesztik, ahogyan az MSZP, az MDF és olykor az SZDSZ teszi, még nagyobbra is nőhetett volna az emblémájuk, mint az MSZP-é. Ilyen egyszerű ez.

Szőnyei György

(Lapzártánk idején érkezett a hír, miszerint a Legfelsőbb Bíróság elutasította a Fidesz emblémaügyi beadványát. Fellebbezésnek helye nincs - a szerk.)

Figyelmébe ajánljuk