Főpolgármester-jelöltek kampányhajrája: Ami belefér

  • Gavra Gábor
  • 2002. október 17.

Belpol

Az önkormányzati választás előtti utolsó hétvégén a főpolgármester-jelöltek még egyszer nekiveselkedtek, hogy elkábítsák potenciális szavazóikat. Szavaik nyomán virtuális hidak és metróvonalak tömkelege épült, miközben az utcákról valódi kutyaszart takarítottak el a szó teremtő erejével, hogy aztán Budapest tizenöt év kemény munkájával Közép-Európa fővárosává váljon. A Narancs szombaton Schmitt Pál lakótelepturnéjának káposztásmegyeri állomásán, vasárnap az SZDSZ Európa Expresszének Demszky Gábor kampányrendezvényével egybekötött indulásán járt.

Az önkormányzati választás előtti utolsó hétvégén a főpolgármester-jelöltek még egyszer nekiveselkedtek, hogy elkábítsák potenciális szavazóikat. Szavaik nyomán virtuális hidak és metróvonalak tömkelege épült, miközben az utcákról valódi kutyaszart takarítottak el a szó teremtő erejével, hogy aztán Budapest tizenöt év kemény munkájával Közép-Európa fővárosává váljon. A Narancs szombaton Schmitt Pál lakótelepturnéjának káposztásmegyeri állomásán, vasárnap az SZDSZ Európa Expresszének Demszky Gábor kampányrendezvényével egybekötött indulásán járt.Jó félórás késéssel kezdődött Schmitt Pál road-show-jának káposztásmegyeri programja a múlt szombaton a Hajló utcai közösségi házban, mivel a szervezők megvárták a Tulipánkertben gyülekező polgári elkötelezettségű tömeget, amelynek csatlakozásával az érdeklődők száma jó negyven-ötven főre gyarapodott. A viharvert hallgatóságot elsőként Gergely Róbert vette kezelésbe, de a színpad mellett már ekkor felsejlett Varga Miklós és Patkó Béla, alias Kiki (ex-Első Emelet, manapság Csütörtök 12) sziluettje. Gergely Róbert sikongatásra szólította fel a jelen lévő hölgyeket, fütyülésre az urakat, a hátsó sorban szerénykedő Schmitt Pál engedelmesen beállt a sorba, jó fütyülőd van, Palikám, szellemeskedte el magát az előadó, és a publikum tréfásnak találta a kiszólást. Miközben Gergely elvonult és összeszedte a műsorához használt cédéit, Varga Miklós a színpadon termett énekelni. Ezután Zoltán Erika tanítványai (négy tizenéves lány, valamint a kiváló magyar domina-rapper, MC Ducky által betanított tizenegy-tizenkét éves gyerekek) következtek, majd az elkerülhetetlen végzet manifesztációjaként megérkezett Kiki is, aki a műsorközlő szerint az Első Emelettel "történelmet írt".

Schmitt Pál

független jobboldali főpolgármester-jelölt posztos rendőrökről, évi kétszeri város-nagytakarításról, politikamentes városvezetésről beszélt, de a tömbházakban bevezetendő lakónyilvántartásról vallott elképzeléseit is mély meggyőződéssel tárta közönsége elé. Súlyos mulasztásnak nevezte, hogy "ilyen vagy olyan okokból" nem épült az "elmúlt tizenkét évben egyetlen új metróvonal sem Budapesten" - tapintatosan kerülve, hogy egyet például az őt támogató Fidesz fúrt meg négy évvel ezelőtt -, majd következtek az ígéretek: Káposztásmegyer lakói speciel egy új metrószakaszra és két új hídra számíthatnak győzelme esetén. Schmittnek a közönség hathatós támogatásával azt is sikerült kiböknie, hogy a hármas metró van a legközelebb Káposztásmegyerhez, így ennek meghosszabbításába érdemes késedelem nélkül belevágni; és gyorsan kilátásba helyezte még ötvenezer önkormányzati lakás felújítását, valamint bevetette adu ászát, a Budapest-kártyát is. Búcsúzóul Lenint idézve (ám a forrást nem megnevezve) "lábbal szavazónak" minősítette a Budapestről az elmúlt évtizedben elköltözött háromszázezer embert, majd átadta a terepet az egykori VIP nevezetű fiúzenekar tagjaiból alakult R-Portnak.

A közönség tűrőképessége kipuhatolásának más módszereit figyelhettük meg az SZDSZ vasárnapi, Európa Expressz elnevezésű "kampányzáró kampánynyitóján"(?), ahol önjelölt kultúrmisszionáriusok helyett a kormány szabaddemokrata tagjai tették próbára a Kongresszusi Központ nagytermét többé-kevésbé megtöltő érdeklődők (jórészt a párt polgármester- és képviselőjelöltjei) figyelmét. A miniszterek mondanivalójában furcsán keveredett a jövedelmük minél nagyobb részét az állampolgároknál hagyó minimálállam, a már a 2000-es Korszakváltás Programjában is hangsúlyosan szereplő "civilizatorikus állam" és a szocialisták 2002-es választási programjából ismerős "jóléti rendszerváltás" szlogenje. A szabaddemokrata kormánytagokat olyan liberális polgármesterek követték, akiket eddig három alkalommal választottak meg egy-egy megyeszékhely első emberének: Dióssy László (Veszprém), Pap János (Békéscsaba) és Kocsis Imre Antal (Szekszárd).

Demszky Gábor

Konrád György ajánlotta a budapestiek figyelmébe felelős közszolgának, ugyanakkor rejtett idealistának nevezve a főpolgármestert, akit az elmúlt napokban értelmiségiek sora biztosított támogatásáról Kis Jánostól kezdve Eörsi Istvánon át Kertész Imréig. Demszky a színpadra szólította az SZDSZ fővárosi listája élén álló képviselőjelölteket, s az 1990 és 2002 között velük közösen elért eredményeket sorolta. E 12 év alatt a magyar főváros Bukarest, Szófia, Belgrád társaságából Róma, Párizs, Madrid klubjába lépett, és ezt a folyamatot még az Orbán-kormány virulens Budapest-ellenessége sem tudta megtörni - mondta Demszky. A főpolgármester beszélt még Budapest tizenöt éves, a kormány által is támogatott fejlesztési tervéről, egykori pártelnöki kiszólásaitól eltérően feltűnően pozitívan értékelte az MSZP-n belül az elmúlt években lezajlott folyamatokat, kijelentve, hogy "a koalíció Budapesten és az országban is stabil", meg arról, hogy bár Medgyessy Péter és ő "nagyon különböző helyről érkeztek", de "a jövőről ugyanazon a nyelven beszélnek". Demszky számít a budapesti szocialista szavazók támogatására, hiszen "a budapestiek küldték el a Fidesz-kormányt", és vezetése alatt a főváros sikeresen állt ellen "Orbán Viktor leningrádi blokádjának". Ellenfele, "a messziről jött diplomata" természetesen a Fidesz trójai falova, magában rejti "nemcsak Deutsch Tamást, de a Fidesz kiváló pénzügyi szakemberét, Simicska Lajost is". Demszky reményei szerint a Schmitt Pált támogató, a budapestieket prehumán lakótelepi lumpenproletároknak tartó jobboldali politikusok várakozásával szemben október 20-a "a hegyvidéken és a lakótelepeken élő budapesti polgárok újabb győzelme lesz a maradiság és a viszálykodás felett". Az összeszedett, ütős kortesbeszéd után Demszky rapesített kampányszlogen-gyűjteményére tizenéves srácok nyomultak a színpadra, majd Kuncze Gábor pártelnök tartott önbizalomnövelő és identitáserősítő tréninget az egybegyűlteknek. A következő négy évre a Korszakváltás Programja megvalósítását ígérte, október 20-ra pedig a szabaddemokrata polgármesterek sikerét prognosztizálta. "Polgármestereink nyerni fognak, így természetesen Demszky Gábor is. Azok is nyernek, akikkel szemben a szocialisták jelöltet állítottak, így természetesen Demszky Gábor is" - jelentette ki Kuncze, majd a színpadot ellepték az SZDSZ jelen lévő polgármester- és képviselőjelöltjei.

Az önkormányzati választást megelőző hétvége tanúsága szerint - miközben az elmúlt hónapokban függetlenségének látszatát felemás eredménnyel, ám minden adandó alkalommal erősíteni igyekvő Schmitt Pál esélyes főpolgármester-jelöltté vált - Demszky Gábor az utolsó pillanatra időzítette hajráját. A Medián utolsó felmérése Demszky 13 százalékpontos előnyét mutatta Schmitt előtt, míg Gy. Németh Erzsébet sikeresen leküzdötte magát 10 százalék alá.

Gavra Gábor

Figyelmébe ajánljuk