Akkorát hazudott a kormány, hogy egy hónapon át bocsánatot kell kérnie

  • narancs.hu
  • 2018. május 4.

Belpol

Hamis állításokkal sértették meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét.

„30 napon át kell a kormánynak bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól a kormany.hu nyitóoldalán” – írta Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság. A döntést a Fővárosi Ítélőtábla mondta ki ma délelőtt, miután a civil szervezet tavaly ősszel személyiségi jogi pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, amely lebonyolította a nemzeti konzultációt. A Helsinki Bizottság azt sérelmezte, hogy a konzultáció egyik pontja sérti a szervezet jó hírnevét.

Az első- és másodfokú bíróság szerint is valótlan tartalmú 5. pont többek között azt tartalmazta, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. A jogsértés megállapításán túl a civil jogvédők azt is kérték, hogy a kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen 2 millió forintos sérelemdíjat.

false

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Az idén februárban meghozott elsőfokú ítéletet követően a Fővárosi Ítélőtáblán ma kihirdetett másodfokú ítélet minden lényeges pontban jogerősen is helyt adott a jogvédő egyesület keresetének. Ezek szerint a »nemzeti konzultációs kérdőívben«, az 5. »kérdés« magyarázataként szereplő szövegben a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó kitételek nem a »kormány véleményének«, hanem tényállításnak minősülnek, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a civil jogvédő egyesületet. Azt is leszögezte a másodfokú bíróság, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben. A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint a perrel érintett nemzeti konzultációs kiadvány csak nagyon kis mértékben különbözött egy egyszerű reklámtól” – írja a Helsinki.

A bíróság a Rogán Antal vezette kabinetirodát 2 milliós sérelemdíj kifizetésére kötelezte azon túl, hogy a sajnálkozását az MTI-n és a kormany.hu nyitóoldalán is közzé kell tennie harminc napig. Sőt, az ítélet eltiltotta további jogsértésektől a „propagandaminisztériumként” emlegetett kormányszervet.

Figyelmébe ajánljuk