Aktivisták másztak be a Fidesz-székházba

  • narancs.hu
  • 2021. március 28.

Belpol

“Szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek” – áll az egyik kifeszített molinón.

A Fidesz-székházba másztak be A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistái, hogy felhívják a figyelmet a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására – áll az AVM mai közleményében.

Az AVM figyelemfelhívó akciója révén azt szeretné elérni, hogy a jelenleg egyébként is nehéz járványhelyzetben a kormány rendeljen el kilakoltatási moratóriumot. A csoport két molinót feszített ki a székházra.  “Én nem ilyennek képzeltem a rendet”, valamint a Fidesz-KDNP keresztény retorikájára reagálva egy bibliai idézettel nyomatékosította a közelgő kilakoltatások veszélyét, nyomorát: “Szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek”.

Mint írják, a téli kilakoltatási moratórium idén április 30-ig tart, vagyis ez alatt az időszak alatt szinte senkit nem lehet kilakoltatni. A járványügyi veszélyhelyzet tavaszi időszakában ezen felül egy általános, a lakásfoglalókra is kiterjedő lakáskiürítési moratórium is érvényben volt, amely a vészhelyzet idejére felfüggesztette a kilakoltatásokat. Jelenleg a koronavírus fertőzési és halálozási esetszámai a tavaszi hullámnál sokkal súlyosabbak, mégis úgy tűnik, hogy április végével a világjárvány kellős közepén újra mindenfajta elhelyezés hiányában utcára kerülhetnek emberek.

Ezen túl az AVM csatlakozott a Housing Action Day című nemzetközi kezdeményezéshez, melynek keretében a mai a napon Európa-szerte számos akcióval hívják fel a figyelmet a lakhatási válságra.  „Nem csak a magyar kormány embertelen intézkedése ellen tiltakozunk, hanem az európai városokat sújtó lakhatási válság ellen is, mely globális probléma, ami nemzetközi összefogást és városokon, illetve országhatárokon átívelő, szolidáris és igazságos lakáspolitikai megoldásokat kíván” – zárul a csoport közleménye.

Figyelmébe ajánljuk